Σε συνάντηση με τους συντάκτες του τηλεοπτικού και πολιτιστικού ρεπορτάζ, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ανακοίνωσε το μεσημέρι τηςΠέμπτης τα πεπραγμένα τηςπαρούσας προσωρινής διοίκησης τηςΕΡΤ σε σχέση με τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις μειώσεις που έγιναν στους μισθούς και στο ποσό που εξοικονομήθηκε από αυτές, το οποίο στην πρώτη φάση υλοποίησής του, θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και εκπονείται από την προσωρινή διοίκηση. Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα εκπονηθεί από τη νέα διοίκηση η οποία θα οριστεί τις επόμενες μέρες.

Σε αυτή τη φάση, υπογραμμίστηκε η θέληση της νέας κυβέρνησης να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα κανάλια όχι με εμπορικά αλλά με ποιοτικά κριτήρια και να γίνει φορέας ενίσχυσης του δημόσιου διαλόγου. Ετσι,θα υπάρξει σαφής στόχευσηστην αναβάθμιση του παραγόμενου προιόντος, θα αποφασιστείποιεςεκπομπές δεν θα συνεχίσουν στην κρατική τηλεόραση,θα εξυγιανθεί το οργανόγραμμα, θα αξιολογηθεί το προσωπικό, θα αναβαθμιστεί ο ιστότοπος της ΕΡΤ καιθα αξιοποιηθούν οι δυνατοτήτες του προσωπικού της ραδιοτηλεόρασης και των εγκαταστάσεων με διαφάνεια, αξιοκρατία και ποιότητα προγράμματος.

Χααρακτήρισε την ΕΡΤ «σπάταλο οργανισμό χωρίς στρατηγική» διυκρίνισε ότι δεν ανανεώθηκαν οι θέσεις 2 Εντεταλμένων Συμβούλων του Προέδρου(450.000) και καταργήθηκαν οι συμβάσεις 14 Ειδικών Συμβούλων (εξοικονομήθηκαν 1.080.000 ευρώ). Συγκεκριμένακαταργούνται οι θέσεις τωνΕντεταλμένων Συμβούλων κ.κ. Πάνου Λουκάκου και Κώστα Κέκκη καιοι θέσεις των Ειδικών Συμβούλων κ.κ. Ιωάννη Αγγλου, Ιωάννη Καλημέρη, Πολυξένης Κούρτη, Δημήτρη Κωνσταντάρα, Γιώργου Παπαδόπουλου, Ιωάννη Πευκιανάκη, Φώτη Σιούμπουρα, Νίκου Ρίζου, Βασίλη Τοκάκη, Γιώργου Αρβανίτη, Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου, Στάμου Ζούλα, Δημήτρη Παπαναγιώτου, Σεραφείμ Φυντανίδη.

Επίσης από την κατάργηση των επιτροπών, εξοικονομούνται400.000 ευρώ,ενώ μείωση μισθού υπέστη το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων κατά 10% (εξοικονόμηση 140.000), οι δημοσιογράφοι με αποκλειστικές συμβάσεις κατά 3-25% (560.000) και οι Γενικοί Διευθυντές κατά 30% (350.000). Οσον αφορά στις συμβάσεις έργου, οι μειώσεις βάσει κλίμακας που έγιναν σε ποσοστό 5-50% φτάνουν στα 1.585.000 ευρώ ενώ δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 68 ατόμων που θεωρήθηκε ότι ήταν αργόμισθοι ή δεν είχαν αντικείμενο εργασίας και με αυτό τον τρόπο εξοικονομήθηκαν 2.340.000. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι συμβάσεις ανανεώθηκαν μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου και ότι έχει μπει μπροστά πρόγραμμα επαναξιολόγησης των δεξιοτήτων των συμβασιούχων.

Οσον αφορά στις αμοιβές στελεχών και εργαζομένων στην ΕΡΤ που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός τόνισε ότι η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων είναι παράνομη σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά θα γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος και να δημοσιοποιούνται τουλάχιστον οι μισθοί των μεγάλων στελεχών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτηματης επιλογής του νέου προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Διέψευσε τα σενάρια περί έντονης κόντρας του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για το όνομα του προέδρου και διευκρίνισε ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, θα διαχωριστεί η θέση Προέδρου και Δ.Σ. καθώς η νέα κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάποιον που θα αποφασίζει εν λευκώ για όλα. «Δεν θέλουμε πρόεδρο-μονάρχη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα κριτήρια για τον νέο πρόεδρο θα είναι η ικανότητα να διοικεί, η γνώση του προϊόντος και των τεχνολογικών προκλήσεων αλλά και το πολιτικό κριτήριο που θα κληθεί να υπηρετήσει.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στη διακοπή της συνεργασίας με τον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης κ. Γιώργο Λαμπράκο και στην προσωρινή αντικατάστασή του από τον κ. Βασίλη Μπίτση ενώ τόνισε την ανάγκη να πάψει να ταυτίζεται η ΕΡΤ με τη «φιέστα» της Eurovision.