Μπαρόκ & Σουπεράμα
Γκαλερί the apartment
Τον νέο της, εντυπωσιακό χώρο εγκαινίασε η γκαλερί the apartment (Ιθάκης 29, Κυψέλη, www. theapartment.gr). Στον παλιό χώρο, μας είχε συνηθίσει σε χαμηλών τόνων, εξαιρετικά στοχευμένες, υψηλής ποιότητας εκθέσεις. Τον καινούργιο τον άνοιξε με την έκθεση της Εμι Αβόρα, «Τhe Τiger in the Τheater (From Βaroque to Superama)». Η Αβόρα ζωγραφίζει εσωτερικούς χώρους, περίπλοκους και κλειστοφοβικούς, με μια ποπ γραφή. Στους χώρους της στοιχεία πολυτέλειας, διακόσμησης και θεάματος δημιουργούν μιαν αντίστιξη παλαιών και σύγχρονων αισθητικών.

Σουορνχεϊλίνγκλεϊ
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Ως τις 23 Ιανουαρίου 2010 θα διαρκέσει η έκθεση του Δημήτρη Φουτρή με τίτλο «Σουορνχεϊλίνγκλεϊ», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106439.466,www.art-tounta.gr). Το «Σουορνχεϊλίνγκλεϊ» είναι μία αυτοσχέδια λέξη που περιγράφει έναν φανταστικό τόπο. Σε αυτόν τον τόπο, περίκλειστο μαύρο ορθογώνιο κέλυφος-κουτί στον χώρο της γκαλερί, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια συνολική εγκατάσταση με γλυπτά, εμπνευσμένη, μεταξύ άλλων, από τον Φραντς Κάφκα και τον Τόμας Μορ. Εξω από τον τόπο αυτόν, ο χώρος κατοικείται από έναν ήχο που εκπέμπεται από δύο μαύρες μορφές και οδηγεί τον θεατή ως την είσοδο. Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση, «Α patriot and a rock star», ο Φουτρής επιστρέφει πιο ώριμος αλλά και πιο σκοτεινός.

Γάλα για όλους Γκαλερί ΑΔ Την τρίτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα παρουσιάζει η Γεωργία Σαγρή, με τίτλο «ΓΑΛΑΞΗ/ Διαφορετική Μελέτη της Ιδιας Σελίδας», στην γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3, Ψυρρή, τηλ. 210 3228.785, www. adgallery.gr). Η καλλιτέχνις παρουσιάζει μια σειρά σχέδια, καμωμένα με ξύσιμο ή με τα δάχτυλά της πάνω σε προϋπάρχουσες αφίσες, την καταγραφή μιας περφόρμανς με τίτλο «Εξοδος», ένα γλυπτό με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γάλα για όλους», καθώς και τρία φορέματα που θυμίζουν τα σχέδια για ρούχα που σχεδίασε η Πόποβα τη ρωσική μετεπαναστατική περίοδο. Σύμφωνα με την γκαλερί, η Σαγρή «συνεχίζει να μελετάει τον ρόλο του έργου τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία. Αρνείται τον ρόλο του καλλιτέχνη ως εκείνου που κατευθύνει το “εννοιακό ταξίδι” που “θα πρέπει” να πραγματώσει ο θεατής του έργου και τοποθετεί τον εαυτό της στον ρόλο του “παραγωγού”». Η έκθεση διαρκεί ως τις 10 Φεβρουαρίου 2010.

Νέοι αρχιτέκτονες
Πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου
Την 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με τίτλο «WΑLLS» παρουσιάζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, συνεχίζοντας την ιστορία του θεσμού που ξεκίνησε από το 1994, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Πατρέων και με την υποστήριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), ως σήμερα, 20 Δεκεμβρίου, στο πρώην Εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, στην Πάτρα. Η θεματική της έκθεσης «WΑLLS» θίγει την έννοια του ορίου, ως κατ΄ εξοχήν στοιχείου αρχιτεκτονικής διαπραγμάτευσης που προσφέρει την πρόκληση και την αφορμή για την αρχιτεκτονική δημιουργία. Η έκθεση περιλαμβάνει 78 έργα και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2004-2009 και επελέγησαν μέσα από 234 συμμετοχές από εξαμελή επιτροπή αξιολόγησης, καθώς και 18 διπλωματικές εργασίες από τις 6 αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας. Στο παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια, ανοικτές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις και κινηματογραφικό φεστιβάλ.