«Λατέρνα,φτώχεια και φιλότιμο» . Ετσι χαρακτήρισε το πρόγραμμα των καναλιών για την εφετινή σεζόν η Ελενα Ακρίτα σε συνέντευξή της στο «Βήμα» πριν από μερικούς μήνες και, από ό,τι φαίνεται, δικαιώνεται. Μόνο στο τρίτο σκέλος κάπως έπεσε έξω γιατί όπως όλα δείχνουν όσο περνά ο καιρός το φιλότιμο σχεδόν «εξατμίζεται» καθώς το χρήμα δεν ρέει πλέον άφθονο. Ετσι εκτός από τις περικοπές τις οποίες αναγκάζονται να κάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, λόγω κρίσης, πληρώνουν και τις σπατάλες του παρελθόντος με τσιγκουνιές άνευ προηγουμένου.

Για του λόγου το αληθές, μολονότι διανύουμε εορταστική περίοδο με αυξημένες τις ανάγκες των τηλεθεατών για χαλάρωση και ψυχαγωγία, αν εξαιρέσει κανείς τον, μελαγχολικά, κιτς στολισμό των πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών τίποτε δεν θυμίζει την αφθονία των παλιών καλών ημερών της εορταστικής περιόδου η οποία δικαίως είχε χαρακτηριστεί «εποχή των παχιών αγελάδων». Τότε που τα σόου της ελληνικής τηλεόρασης, σε μια αποθέωση του αυθεντικού κιτς, φορούσαν τα καλά τους, πρόβαραν τα νούμερά τους για καιρό και έμπαιναν στην αρένα του ανταγωνισμού με αγωνία για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Τότε που ακόμη οι εκπρόσωποι του λαϊκού πενταγράμμου αλλά και αυτοί του έντεχνου δεν είχαν καβαλήσει τόσα καλάμια και εμφανίζονταν αφειδώς σε εκπομπές, άδοντας ζωντανά και όχι play back. Που υπήρχαν ηχηρά ονόματα της υποκριτικής τα οποία χάριζαν απλόχερα το ταλέντο τους στα τηλεοπτικά πλατό καθώς δεν υπήρχε η απειλή της ξανθιάς που μπορούσε να προκαλέσει αμηχανία ρωτώντας για ερωτικές προτιμήσεις και σκάνδαλα.

Τότε που οι σειρές μεσουρανούσαν και γύριζαν χαλαρά δύο με τρία επεισόδια φουλ εορταστικά και χλιδάτα.

Τώρα βλέπουμε για χιλιοστή φορά τα ίδια με τότε επεισόδια. Βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στον καναπέ στην ιδέα του προγράμματος «μπουζούκια-κονσέρβα» που θα προβάλλουν σχεδόν όλοι.

Τρομάζουμε στην ιδέα ότι στον Αlpha η χρονιά θα αλλάξει με το «Πάμε πακέτο» και θα βαλαντώσουν τα σόγια μας στο κλάμα από τις συναντήσεις ξενιτεμένων και αγνοουμένων.

Δεν είναι η αίσθηση, αλλά η πραγματικότητα. Η απειλητική πραγματικότητα που εμπεριέχει την προβολή: κάποιου live μιας από τις χιλιάδες επιστροφές της Αννας Βίσση, του υπερτιμημένου Αντώνη Ρέμου, μια ακόμη φορά της ταινίας «Ο Αϊ-Βασίλης είναι σκέτη λέρα», β Δ κατηγορίας λαϊκών αοιδών να φέρνουν στροφές με πανελίστες στα πλατό μεσημεριάτικα σε Αlpha, Star, Αlter και φυσικά επαναλήψεων των πάντων. Κατά τα άλλα, για τα παιδιά θα επαναπροβληθούν ταινίες (με την απαραίτητη overdose Βarbie), τραγούδια και τζέρντζελα με τα Ζουζούνια και σειρές παιδικές. Στη σφαίρα του παραλόγου που και αυτό διεκδικεί μια θέση μέρες που είναι, το Αlter ανακοινώνει με χαρά την προβολή μίνι σειρών Βolywood με ανατριχιαστικούς τίτλους όπως «Οταν η Ρία γνώρισε τον Σία» και μάλιστα σε δύο μέρη, μήπως και το χάσουμε.

Και φυσικά αφού όλο τον χρόνο είμαστε πάνω από ένα τσουκάλι, τώρα θα το αφήσουμε; Τόνοι μελομακάρονα, κουραμπιέδες και αναρίθμητες βασιλόπιτες θα παρελάσουν μπροστά από τα μάτια μας. Οι έλληνες μάγειροι και σεφ αλλά και οι ξένοι συνάδελφοί τους θα καταλάβουν πολλές ώρες εορταστικού τηλεοπτικού προγράμματος, φτιάχνοντας γλυκά αλλά και φαγητά, προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες».

Παρακάμπτοντας την απαισιοδοξία που αποπνέει η φτώχεια του προγράμματος, υπάρχουν και μικρές εξαιρέσεις. Οπως το «Τσίρκο του Ηλιου» στον Σκάι στις 26/12, στο ίδιο κανάλι το «Οprah΄s big give» από τις 21/12 ως και τις 30/12 και τα «Χριστούγεννα με τον Τζέιμι Ολιβερ» ανήμερα τα Χριστούγεννα. Στο Μega, αν και αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό το συνολικό πρόγραμμα, από όσα έχουν γίνει γνωστά σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον οι εκπομπές του Στέλιου Παρλιάρου με τις εορταστικές «Γλυκές αλχημείες» αλλά και το «Τraction» το οποίο εφέτος ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου, συλλέγοντας από κάθε χώρα ένα υλικόγια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τις ακριβοπληρωμένες αλλά απολαυστικές ταινίες της Disney θα προβάλει η ΝΕΤ όπως και παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά ενώ στο πρόγραμμα των τριών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης με προσεκτικό ψάξιμο και υπομονή οι λάτρεις του είδους μπορεί να ξετρυπώσουν χιλιοπαιγμένα μεν, ενδιαφέροντα δε, ντοκυμαντέρ με ήθη και έθιμα περιοχών για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ατυχέστατες επιλογές στο Μαρούσι με ειδικό επεισόδιο Χ-Factor και τους παίκτες να αφηγούνται επεισόδια της ζωής τους(;), καλλιστεία Μiss Universe, χιλιοπαιγμένες ταινίες και υποθέτουμε υπερβολική δόση από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Σε είκοσι ημέρες η εορταστική τηλεοπτική περίοδος θα έχει ολοκληρωθεί, τα κανάλια θα προχωρήσουν δίχως τύψεις στη μετάδοση- σε επανάληψη- όλων των προγραμμάτων που προβλήθηκαν πριν από τις γιορτές, το φάντασμα των σόου της Ρούλας Κορομηλά θα πλανάται και θα εξιδανικεύεται και υποθέτουμε ότι ο ταλαντούχος κύριος Μπέζος θα αναρωτιέται πόσες ακόμη χρονιές θα κάνει τις ίδιες γιορτές ως πάτερ φαμίλιας στα ίδια ιδιωτικά κανάλια, με διαφορετικές συζύγους και παιδιά και αγκριζάριστους κροτάφους.