O ελληνικός κινηματογράφος σώζει τις αίθουσες. Υπερβολή; Κάθε άλλο. Αν κρίνει κανείς από την κίνηση των ελληνικών ταινιών που διανεμήθηκαν στις αίθουσες τις περασμένες δύο εβδομάδες, θα δει ότι η κινηματογραφική υπεροχή έχει απολύτως ελληνικό χρώμα.

Τρανό παράδειγμα, βέβαια, η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη , μια ταινία που καταπιάνεται με τον ελληνικό Εμφύλιο και δέχθηκε τα πυρά της πλειονότητας της κινηματογραφικής κριτικής. Μέσα στο πρώτο τετραήμερο προβολής της, από την περασμένη Πέμπτη ως και την περασμένη Κυριακή, η ταινία απασχόλησε περίπου 40.000 θεατές. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής της Village Films, η «Ψυχή βαθιά» έκοψε 24.989 εισιτήρια σε 20 αίθουσες της Αθήνας και 13.919 στις 28 αίθουσες της υπόλοιπης περιφέρειας – σύνολο 38.908 σε 48 αίθουσες. Ολα δείχνουν ότι η «Ψυχή» έχει βαθιά διάρκεια και θα περιμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε αν θα φθάσει τα εισιτήρια των «Νυφών», της αμέσως προηγούμενης ταινίας του Π. Βούλγαρη, η οποία πριν από μερικά χρόνια είχε ξεπεράσει τις 700.000 εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα.

Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, από την άλλη πλευρά, δεν είναι μια ταινία με φιλοδοξίες πολλών χιλιάδων εισιτηρίων. «Μικρή», arthouse, κινηματογραφοφιλική. Χάρη στη «σφιχτή», εξαιρετικά προσεκτική διανομή της, όμως, τα πηγαίνει θαυμάσια. Το φιλμ διανεμήθηκε σε μόλις δύο αίθουσες της Αθήνας, στο Αστυ της πλατείας Κοραή και στον Μικρόκοσμο της λεωφόρου Συγγρού, και σύμφωνα με την εταιρεία διανομής της Feel Good Ρroductions έφθασε ήδη τις 4.500 εισιτήρια. Φοβερή επιτυχία! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Αστυ το Σάββατο και την Κυριακή, υπό άθλιες καιρικές συνθήκες, σημείωσε τα ίδια εισιτήρια (περίπου 800) και ότι το Σάββατο το βράδυ στον Μικρόκοσμο δεν έβρισκες θέση.

Εν τω μεταξύ, μια τρίτη ταινία που φαίνεται να τα πηγαίνει εξίσου καλά, παρά τη μικρή πτώση της συγκριτικά με το πρώτο τετραήμερο προβολής της, είναι η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου. Τα εισιτήρια που σημείωσε κατά το περασμένο τετραήμερο (ΠέμπτηΚυριακή) ήταν 9.427, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη φθάσει τις 28.632 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τέλος, από σήμερα Τρίτη μια νέα ταινία καλείται να δοκιμαστεί στις ελληνικές αίθουσες. Πρόκειται για το «Στο βάθος κήπος», την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Κλεάνθη Δανόπουλου, σε διανομή Οdeon.