Oταν στα δεκατέσσερά σου χρόνια πιάνεις στα χέρια σου μια κιθάρα, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Είτε να την παρατήσεις λίγο αργότερα σε κάποια γωνιά του σπιτιού σου είτε να μην την αφήσεις ποτέ. Ο Λεωνίδας Μπαλάφας ακολούθησε τον δεύτερο δρόμο. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα μάλιστα ακολουθούσε τον γαμπρό του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς όπου εργαζόταν και τραγουδούσε on air πάνω από τα τραγούδια που έπαιζαν. Πόσοι ακροατές άλλαξαν συχνότητα ακούγοντάς τον, ακόμη ερευνάται… Παράλληλα, έκανε μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας.

Σε ηλικία 18 ετών πρωτοεμφανίστηκε στον «Σταυρό του Νότου» και στη συνέχεια στην «Απανεμιά» στην Πλάκα. Πέντε χρόνια αργότερα εμφανίζεται στο «Ονομα του Ρόδου» και στην «Αρχιτεκτονική». Την περίοδο 2005-2006 τα βήματά του τον οδηγούν στο «Αll Star Fame» του ΑΝΤ1, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, και το 2006 συμμετέχει στο «Fame Story 4», όπου και πάλι αναδεικνύεται νικητής. Οπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα», «ακόμη αισθάνομαι το βάρος της συμμετοχής μου.Καταλαβαίνω ότι όλοι εμείς πρέπει να αποδείξουμε κάποια πράγματα δύο και τρεις φορές».

Τον εφετινό χειμώνα ο Λεωνίδας Μπαλάφας… αποδεικνύει κάποια πράγματα κάθε σαββατόβραδο στο «Κoo Κoo». «Θα δείτε εμένα» μας λέει σε ένα διάλειμμα από την προετοιμασία της παράστασης, «τη Νατάσα Μηνδρινού στο τραγούδι,τον Αλέκο Γεωργουλόπουλο στην ηλεκτρική κιθάρα,τον Νίκο Ρέτσο στα τύμπανα, τον Λευτέρη Βαρθάλη στο μπάσο,τον Κώστα Στεργίου στα πλήκτρα και τον Βαγγέλη Κατσαρέλη στην τρομπέτα, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από το άλμπουμ “Ταξίδι για να σε βρω” και κάμποσες ελληνικές και ξένες διασκευές. Εύχομαι να δείτε, να ακούσετε, αλλά και να χορέψετε!».

Δημιουργός της νέας γενιάς, ο Μπαλάφας έχει πετύχει να μην περνάει απαρατήρητος, μετρώντας πλέον τρία προσωπικά άλμπουμ, ενώ ετοιμάζει ήδη το τέταρτο: «Εχω γράψει αρκετά κομμάτια για την επόμενη δουλειά μου. Μέσα στον χειμώνα θα ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις,ώστε να κυκλοφορήσει το προσεχές καλοκαίρι με φθινόπωρο ». Στα 28 του χρόνια δηλώνει ικανοποιημένος για ό,τι έχει καταφέρει ως τώρα. «Βαδίζω σε έναν δρόμο που με κάνει να αισθάνομαι γεμάτος, εμφανίζομαι σε χώρους όπου έρχεται κόσμος να τραγουδήσει, να χορέψει, να διασκεδάσει… Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση » λέει. Ταυτόχρονα, νιώθει ικανοποιημένος επειδή «έχω την ελευθερία να κάνω αυτό που γουστάρω και έχω ανθρώπους δίπλα μου που με στηρίζουν». Τέλος, στην ερώτηση γιατί να έρθει ο κόσμος να τον ακούσει, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Γιατί,παπά παχύ,έφαγες παχιά φακή;Δεν έχω ιδέα». Εχει όμως χιούμορ.

«Κoo Κoo», Ιάκχου 17, Γκάζι, ώρα έναρξης: 23.00.