Η τηλεοπτική χρονιά που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τη θεαματική πτώση των διαφημιστικών εσόδων και την παράλληλη συμπίεση του κόστους του παραγόμενου τηλεοπτικού προγράμματος. Σύμφωνα με τη Μedia Services, η διαφημιστική δαπάνη της τηλεόρασης για το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους συρρικνώθηκε στα 480 εκατ. ευρώ από τα 625 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2008. Μια συρρίκνωση η οποία μετακυλίεται αναγκαστικά στο κόστος του τηλεοπτικού προϊόντος που φθάνει στην τηλεόρασή μας. Παρ΄ όλα αυτά, κάποια κανάλια επέλεξαν να επενδύσουν και εφέτος σε καλά προϊόντα με την ελπίδα να προσελκύσουν μεγαλύτερα διαφημιστικά πακέτα.

Το Μega μπαίνει δυναμικά στη νέα χρονιά, μετρώντας λίγες απώλειες. Σε αυτό βοήθησε η συντηρητική οικονομική τακτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση. Ο τομέας των ειδήσεων συνεχίζει στην ίδια επιτυχημένη πορεία, με τις εκπομπές του καναλιού να έχουν κατοχυρωθεί στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού («Ανατροπή», «Πρωταγωνιστές», «Ερευνα», «Εμπόλεμη ζώνη», «Κοινωνία ώρα Μega», «Μega Σαββατοκύριακο») ενώ τα δελτία ειδήσεων με τηνΟλγα Τρέμητις καθημερινές και τονΝίκο Στραβελάκη το Σαββατοκύριακο στο τιμόνι προτιμώνται από την πλειονότητα των τηλεθεατών. Αλλά και ο ψυχαγωγικός τομέας του καναλιού δεν μετράει απώλειες ούτε σε ποιότητα ούτε σε ποσότητα. Είναι το μοναδικό κανάλι το οποίο θα προσφέρει γενναίες δόσεις μυθοπλασίας στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης με σειρές που συνεχίζονται, άλλες που μόλις συστήνονται στους τηλεθεατές και άλλες που έρχονται από το σχεδόν καλτ μακρινό παρελθόν του καναλιού με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων του. Δεν ξεχνάμε την εξασφάλιση των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και των προσπαθειών της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στον δρόμο για το Μουντιάλ.

Ο Αntenna επιχειρεί να αλλάξει τη φιλοσοφία του εφέτος, καθιερώνοντας «κυλιόμενο» πρόγραμμα εντάσσοντας σταδιακά διάφορες τυπολογίες εκπομπών. Ετσι, στο πρώτο μέρος της σεζόν ως τον Ιανουάριο εντάσσει δύο νέες σειρές, τη μία εβδομαδιαία και την άλλη δισεβδομαδιαία, τον «Δρα Ρούλη» και το «Κάρμα» αντίστοιχα. Εκτός από το «Καλημέρα Ελλάδα» και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η ενημέρωση δεν φαίνεται να είναι από τα δυνατά χαρτιά του σταθμού, αφού η εκπομπή «Αποδείξεις» τουΝίκου Ευαγγελάτουδεν θα αποτελεί μέρος του προγράμματος εφέτος. Πολύ δυνατά στέκεται το αθλητικό πρόγραμμα. Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του Γιουρόπα Λιγκ με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού- ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια εισόδου των Πρασίνων στο Τσάμπιονς Λιγκ- μετέτρεψε το προϊόν σε ανέλπιστα καλή συμφωνία για τον Αntenna. Από την άλλη, τα κοινά που «αγαπούν» οι διαφημιστικές εταιρείες (λέγεται ότι οι άνδρες ηλικίας 15-44 ετών καταναλώνουν περισσότερο από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες) παρακολουθούν Φόρμουλα 1, ένα προϊόν που κυνηγούσε αρκετό καιρό το κανάλι του Αμαρουσίου. Το «Χ-Factor» και το «Νext top model» είναι μεγάλα σόου τα οποία συνοδεύονται και κυρίως χρηματοδοτούνται από μεγάλους χορηγούς, γι΄ αυτό και θα έχουν περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του καναλιού. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στη ζώνη «Ρrime eleven» που καθιέρωσε με επιτυχία ο Αntenna, η οποία απαρτίζεται κυρίως από ξένες σειρές και ταινίες.

Τo δυνατό χαρτί του Αlpha είναι το εξής ένα:Λάκης Λαζόπουλος. Ο οικοδεσπότης του «Αλ τσαντίρι νιουζ» αναμένεται να ανεβάσει και για εφέτος τον μέσο όρο τηλεθέασης της Τρίτης. Καλή πορεία καταγράφουν ηΒίκυ Χατζηβασιλείου(ωστόσο τα νούμερα στα νεανικά κοινά, στα οποία επενδύει ο σταθμός, είναι χαμηλά) και ηΣίσσυ Χρηστίδου , ενώ πολλά περιμένει το κανάλι από το νέο ριάλιτι «Για λογαριασμό σας» με τον Νίκο Σαμοΐλη. ΗΕλένη Μενεγάκηφαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει απέναντι σε νέους παίκτες χωρίς να τα καταφέρνει μέχρι στιγμής, ενώ η πρωινή ενημερωτική ζώνη «Πάνω στην ώρα» δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά και η συνέχιση ή η διακοπή της είναι κάτι που εξετάζεται αυτές τις ημέρες. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα φαίνεται να συμπληρώνεται από ξένες και ελληνικές σειρές (παλαιάς κοπής, όπως «Sex and the city», «Κόκκινος κύκλος», «10η εντολή», «CSΙ ΝΥ») και ταινίες από βιντεοκλάμπ περιορισμένου στοκ οι οποίες προβάλλονται ως και δύο φορές κάθε εβδομάδα, προς εμπέδωση.

Η φιλοσοφία του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης κ.Σταμάτη Μαλέλη διατρέχει τον κορμό του προγράμματος του Star: η ενημέρωση υπό το πρίσμα της ψυχαγωγίας. Εκτός από τη δεύτερη χρονιά τηςΕλεονώρας Μελέτη, με ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης, και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, οι υπόλοιπες εκπομπές αντιμετωπίζουν τον καθημερινό φόβο της ΑGΒ. Η μεταγραφή του διδύμουΦώτη Σεργουλόπουλου καιΜαρίας Μπακοδήμουδεν έχει γίνει δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από το κοινό του Star και ηΧριστίνα Λαμπίρη απογοητεύεται (και απογοητεύει) καθημερινά από τις χαμηλές πτήσεις τηλεθέασης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το κανάλι και εφέτος υπηρετεί με συνέπεια το δίπτυχο «ξένες ταινίες- επιτυχημένες σειρές».

Κουτσομπολιό και ενημέρωση προτείνει το Αlter. Με τονΝίκο Χατζηνικολάου στο δελτίο, τη μεταγραφή τουΓιώργου Αυτιά στην πρωινή ζώνη και νέες ενημερωτικές εκπομπές («Πανόραμα», «Εδώ και τώρα») φιλοδοξεί να χτίσει τον ενημερωτικό του τομέα. Οι εκπομπές που προβάλλονται στη μεσημεριανή ζώνη και ασχολούνται μονομανώς με θέματα τηλεοπτικής φύσεως και με το κουτσομπολιό φαίνεται να αποτελούν τη νέα επιλογή του σταθμού, αφού είναι περισσότερες από πέρυσι. Στα νούμερα της ΑGΒ όμως δεν δείχνουν να αποδίδουν, παρ΄ ότι ασχολούνται σε υπερβολικό βαθμό (για τον τηλεθεατή) με αυτά.

Ξένες σειρές και εκπομπές προτάσσει ο Σκάι για τις οποίες έχουμε ακούσει μόνο από το Διαδίκτυο. Ο ενημερωτικός τομέας του δεν έχει ως τώρα αποδώσει σε νούμερα. Στο κανάλι του Φαλήρου φιλοξενείται επίσης μία από τις καλύτερες σατιρικές εκπομπές, η «Ελληνοφρένεια», η οποία συνεχίζει και εφέτος, όπως και πολλά ντοκυμαντέρ. Η ΕΡΤ με το πακέτο ταινιών και σειρών της Disney και των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ θα προσελκύει κατά περίσταση το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

Οι μονομαχίες του prime time

Α πό αύριο το Μega μπαίνει στον ανταγωνισμό και ουσιαστικά συμπληρώνει το παζλ του προγράμματος στα τρία ιδιωτικά κανάλια που έχουν βγάλει τα σημαντικότερα όπλα τους για αυτή τη ζώνη. Κάθε Δευτέρα απέναντι στο «Νext Τop Μodel» (Αntenna) και στις αστυνομικές σειρές «CSΙ: Las Vegas, Νew Υork» (Αlpha), θα προτάξει τις νέες ελληνικές σειρές («Παιδική χαρά») και το νέο πόνημα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Τέσσερις», μια πολύ ακριβή και προσεγμένη παραγωγή. Αργότερα στις 23.00, απέναντι στο «Νόμος και τάξη» (Αlpha) και στο «Grey΄s anatomy» (Αntenna) θα δούμε τη δεύτερη σεζόν του γκαφατζίδικου «LΑΡD». Λίγο πριν από τις 24.00 η πολιτική εκπομπή «Ανατροπή» με τονΓιάννη Πρετεντέρηθα βρει απέναντί της το πολυφορεμένο «Sex and the city» (Αlpha) και τις καλύτερες στιγμές της σατιρικής εκπομπής «Ράδιο αρβύλα» (Αntenna).

Κάθε Τρίτη όταν στο Μega δεν θα υπάρχει μετάδοση του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι από τον Λάκη Λαζόπουλο και το «Τσαντίρι» του (Αlpha) θα βρίσκεται ο Πέτρος Φιλιππίδηςμε τον ισχυρό «Λάκη τον γλυκούλη» και τις… αθάνατες «Θανάσιμες πεθερές» (Μega) και κάποια ξένη ταινία (Αntenna). Αργότερα στο πρό γραμμα απέναντι από την «Ερευνα» τουΠαύλου Τσίμα(Μega) ακροβολίζεται οΘέμος Αναστασιάδης με το «Ολα 10» (Αntenna) και το «Sex and the city» (Αlpha). Τις Τετάρτες στις 21.00 ο «Αγρότης» της Σίσσυς Χρηστίδου (Αlpha) θα αναμετράται με τον «Δρα Ρούλη» τουΧάρη Ρώμα(Αntenna) ενώ στο Μega, όταν δεν θα υπάρχει μετάδοση κάποιου αγώνα της Εθνικής μας για το Μουντιάλ, θα παρακολουθούμε τη σειρά «Η οικογένεια βλάπτει». Στις 22.00 ο Νίκος Σαμοΐλης θα συγυρίζει τα οικονομικά ελληνικών οικογενειών «Για λογαριασμό σας» (Αlpha) και η «Λίτσα. com» (Αntenna) θα προσπαθεί να βρει τον έρωτα της ζωής της κάνοντας blogging απέναντι από την ήδη επιτυχημένη «Πολυκατοικία» (Μega). Ακολουθούν επανάληψη ελληνικών σειρών (Μega), τα «Grey΄s anatomy» και «Las Vegas» (Αntenna) και «Sex and the city», καθώς και επανάληψη ελληνικών σειρών (Αlpha). Τις Πέμπτες ο Αntenna θα καλύπτει το πρόγραμμά του κυρίως με τους αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ. Οταν δεν θα υπάρχει τέτοια αθλητική δραστηριότητα, θα βλέπουμε ξένες ταινίες τη μία μετά την άλλη. Απέναντι στο Μega, ο «Λάκης ο γλυκούλης» στις 21.00 θα αντιμετωπίζει την ικανή αντίπαλο Βίκυ Χατζηβασιλείου με το «Πάμε πακέτο» (Αlpha). Στη συνέχεια, περίπου στις 22.00 έρχεται το δεύτερο τηλεοπτικό δείγμα γραφής τηςΜυρτώς Κοντοβά«Μίλα μου βρώμικα» (Μega) απέναντι από τον «Εφιάλτη στην κουζίνα»Εκτορα Μποτρίνι(Αlpha). Η «Εμπόλεμη ζώνη» τουΣταύρου Δανέζηθα προβάλλεται εναλλάξ με επαναλήψεις ελληνικών σειρών (Μega) απέναντι από το «Sex and the city» (Αlpha).

Παρασκευή και ο Αlpha επενδύει σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με ιδιαίτερη προτίμηση στηνΑλίκη Βουγιουκλάκη, ο Αntenna στο «Χ-Factor» (ως τις 30 Οκτωβρίου θα παρακολουθούμε την «Εργαζόμενη γυναίκα») και το Μega στη νέα σειρά «Μ+Μ» και στη δοκιμασμένη «Πολυκατοικία». Τo πρόγραμμα στις 23.00 έχει ξένη ταινία (Αlpha), ξένες σειρές (Αntenna) και τον νέο κύκλο εκπομπών «Αllnighters» (Μega), ένα αφιέρωμα στις καλύτερες στιγμές όσων ελληνικών σειρών πέρασαν από το πρόγραμμα του καναλιού. Τα σαββατόβραδα έρχεται η «Εκδίκηση της ξανθιάς» (Μega) απέναντι από τον «Διάδοχο του Γιούρι Γκέλερ» στις 24 του μήνα (Αntenna) και από τη σίγουρης απόδοσης επανάληψη της εκπομπής «Αλ Τσαντίρι νιουζ» (Αlpha). Η βραδιά συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με επαναλήψεις ελληνικών σειρών και εκπομπών στο Μega και στον Αntenna και ξένη ταινία στον Αlpha. Τα κυριακάτικα βράδια ηΒίκυ Σταυροπούλου εκδράμει στην επικράτεια με το «Τaxi girl» (Μega), ο Αntenna παραδίδει το πρόγραμμά του στα θέλγητρα ξένων ταινιών και ο Αlpha προβάλλει εναλλάξ τις εκπομπές τωνΝαταλίας Γερμανού«Chart show» και τηςΕμης Λιβανίου «Τen». Στις 22.00 οΓιώργος Καπουτζίδης αποκαλύπτει μετρώντας αντίστροφα τους αγαπημένους του τηλεοπτικού κοινού του Μega. Και ενώ οι Αlpha και Αntenna για τη συνέχεια της βραδιάς βολεύονται στη σιγουριά ξένων ταινιών, το Μega επιλέγει τους «Πρωταγωνιστές» τουΣταύρου Θεοδωράκη στις 23.15.