Ριζοσπαστισμοί
Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον τόλμημα έπεσε στην αντίληψή μου προ ημερών. Η ιδέα είναι του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Πιλάβιου. Μεταφράζω από το ιστολόγιό του: «Θα είμαι σύντομος. Αν πάει καλά, θα γράψουμε ιστορία. Θέλω να παραγάγω μια μικρού μήκους ταινία για το Διαδίκτυο, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους και σε οποιαδήποτε μορφή. Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε 35.000 ευρώ σε 26 ημέρες» . Ο σκηνοθέτης έχει ξεκινήσει λοιπόν έναν διαδικτυακό έρανο, με στόχο να συμμετάσχουν οι τελικοί αποδέκτες της ταινίας, το κοινό, στην παραγωγή της. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεισφέρει με όποιο ποσό θέλει και μόνο αν καλυφθεί ο τελικός στόχος των 35.000 ευρώ θα μεταβιβαστεί το κονδύλι στον σκηνοθέτη.

Περιττό να πει κανείς ότι η ιδέα αυτή- άσχετα με την έκβαση του εγχειρήματος- έχει τρομερό ενδιαφέρον σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται για την «εκπροσώπηση» των καλλιτεχνών και το αίτημα «εκδημοκρατισμού» της διακίνησης των έργων. Για την ώρα είναι μια μεμονωμένη ιδέα αλλά η ριζοσπαστική δυναμική της είναι προφανής.

Επαγγελίες
Σε πιο γνώριμο έδαφος, «…στην ευλογημένη γη της επαγγελίας» τιτλοφορεί τη νέα έκθεσή του ο Στέλιος Φαϊτάκης. Στον άψογα ανακαινισμένο χώρο της γκαλερί Τhe Βreeder, ο Φαϊτάκης ξεδιπλώνει τη ζωγραφική του με μεγαλύτερη άνεση απ΄ ό,τι στην προηγούμενη, μικρή γκαλερί της οδού Ευμορφοπούλου. Δεν ξέρω αν παραμένει street artist (και αν είχαν ποτέ δίκιο όσοι τον κατέτασσαν εκεί), πάντως είναι ένας ζωγράφος για τον οποίο η αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και το πώς αυτή επηρεάζει την επιφάνεια όπου δουλεύει έχει μεγάλη σημασία. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 17 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες για τον διαδικτυακό έρανο: http:

//www.cpil.info/2009/09/15/lets-make-history * Τhe Βreeder, Ιάσoνος 45, Μεταξουργείο, τηλ.

210 3317.527, www.thebreedersystem.com zenakos@tovima.gr http://artfully-on saturday.blogspot.com