Λίστες οικοπέδων που πρέπει να ανασκαφούν υπάρχουν σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, λείπουν όμως οι αρχαιολόγοι. Ενδεικτικά, μόνο στη Σπάρτη παραμένουν σε εκκρεμότητα εργασίες σε 120 οικόπεδα! Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων επισημαίνοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ιδίως στην περιφέρεια, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο έργο της ελλείψει προσωπικού. Οπως αναφέρθηκε, μάλιστα, οι κενές οργανικές θέσεις των αρχαιολόγων ξεπερνούν τις 550, ενώ οι μόνιμοι αρχαιολόγοι που συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι από εκείνους που προσλαμβάνονται.

Παρ΄ όλα αυτά και παρά τις υποσχέσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι παραμένουν χωρίς δουλειά. «Σπουδάζουμε τέσσερα χρόνιαγια να δουλέψουμε δύο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Ο περιορισμός του 24μήνου των συμβάσεων μας καταδικάζει σε μόνιμη και οριστική ανεργία. Δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε ποτέ ξανά, μια και ο μόνος αποδέκτης της εργασίας μας είναι το ΥΠΠΟ» είπαν στη συνέντευξη Τύπου. Για να προσθέσουν ότι επιστήμονες πετιούνται στα σκουπίδια για να ανακυκλωθούν από νέους, οι οποίοι επίσης έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ όσοι έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα καλούνται από το ΥΠΠΟ να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους προκειμένου να έχουν την 24μηνη σύμβαση.

«Θα μπορούσαμε ίσως να καταλάβουμε την αδιαφορία των κομμάτων εξουσίας για το πρόβλημα της επιβίωσής μας (700 αρχαιολόγοι δεν είναι αρκετοί ψήφοι), δεν κατανοούμε όμως την αδιαφορία για την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και για τον έλληνα πολίτη» ανέφεραν εκπρόσωποι του συλλόγου ζητώντας από την επόμενη κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα νόμο «ο οποίος να προβάλλει όραμα και άποψη για τον πολιτισμό και κυρίως να θεσμοθετεί έναν τακτικό και τακτό τρόπο πρόσληψης και επαγγελματικής αποκατάστασης των αρχαιολόγων».