«Non e possibile! Αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμη,οι νεαροί γοητευτικοί πωλητές της boutique του Stefano Ricci πιστεύουν ότι η χώρα καταγωγής μας είναι η Αραβία!» μου ψιθύρισε στο αφτί η φίλη μου Εσθήρ.«Απορώ γιατί μιλάς χαμηλόφωνα» της έριξα ένα μπλαζέ, ειρωνικό βλέμμα.«Αποκλείεται οι αθλητικοί αυτοί άνδρες με τα μακριά μαλλιά,το…θεληματικό πιγούνι και τα άψογα black suites να μιλούν ελληνικά!»συνέχισα.«Αντίθετα,γνωρίζουν πολύ καλά την αραβική γλώσσα ώστε να εξυπηρετούν το πελατειακό τους κοινό,το οποίο στην πλειονότητά του είναι Αραβες»τόνισα.«Πρίγκιπες,βασιλείς,μεγιστάνες, ό,τι τέλος πάντων φέρνει προς κελεμπία style…διανθισμένο με ολόχρυσα Rolex και χειροποίητα crocodile παπούτσια»χαμογέλασα κοιτάζοντας γύρω στον υπερπολυτελή, επενδυμένο εξ ολοκλήρου με καφέ-χρυσαφί λάκα χώρο του καταστήματος επί της Via dei Ρescioni στη Φλωρεντία.«Μα με τέτοιες τιμές ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει shopping στο συγκεκριμένο μαγαζί;»πήρε και πάλι τον λόγο η στενή μου φίλη.«Οι αριθμοί ακριβώς δίπλα στα ανδρικά κροκό σακάκια,τις μπότες,τις ζώνες και τους χαρτοφύλακες σου δημιουργούν έναν κάποιον ίλιγγο!Τείνουν να ξεπεράσουν κι αυτούς ακόμη της διπλανής boutique του Cartier»αναστέναξε.«Κοίταξε αυτό το μικρό suitcase γραφείου από δέρμα κροκοδείλου!Στοιχίζει 47.500 ευρώ!Δηλαδή κάτι περισσότερο από 16 εκατομμύρια,για να θυμηθούμε και την ταπεινή,“πτωχή”,εξαφανισμένη δραχμούλα.Οσο για τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος,οι Rolls Royce και οι Ferrari δημιουργούν τεράστια ουρά»σημείωσε φέρνοντας στα χείλη της ένα ποτήρι παγωμένης γαλλικής σαμπάνιας, προσφορά της exclusive boutique του «πολύ» κυρίου Ricci.

Οσο περνούσε η ώρα ένιωσα να εγκλιματίζομαι όλο και περισσότερο μέσα σε αυτόν τον glamorous, κιτς χώρο, όπου η κελεμπία και το σαρίκι «δένουν» αρμονικά με τα ψηλοτάκουνα booties του Gucci και τις δωδεκάποντες suede γόβες του Louis Vuitton. Τελικά δεν είναι καθόλου άσχημα να σε «περνούν» για… Αραβίδα, που θα έλεγε και η λαϊκή αοιδός LadyΑντζελα Δημητρίου, χαμογέλασα πονηρά ενώ ένα γκαρσόνι από το δημοφιλέστατο (συνεργαζόμενο με την boutique) restaurant-caf τουRoberto Cavalli«Giacosa» μού πρόσφερε μια καραβίδα. Ενιωθα να με πλημμυρίζει ένα κύμα τρελής ευτυχίας. Fortunately, άκουσα τη συμβουλή του καλού μου φίλου, διεθνώς διάσημου φωτογράφουΜassimo Listri, και επισκέφθηκα τη Firenze, την πόλη της τέχνης και της υψηλής διανόησης. Τι μυθικά palazzio, τι σημαντικές εκθέσεις διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, τι εκπληκτικές βιβλιοθήκες αλλά και τι υπέροχες boutiques και πανάκριβα κοσμηματοπωλεία. Κοιτάζοντας στις βιτρίνες των ιταλικών exclusives joailleries των Damiani και Βuccellati (μοντέλο της η ώριμη πλέον, πάντα ωραίαΝadja Αuermann) σκέφθηκα ότι η πασίγνωστη Via Τornabuoni δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την Αvenue Μontaigne στο Παρίσι και τη Sloane Street στο Λονδίνο.

Αυτές τις ημέρες ολόκληρη η Φλωρεντία έμοιαζε με ένα ατέλειωτο party. Επίκεντρο η μεγάλη έκθεση του Μassimo Listri στη Sala Βianca του Ρalazzo Ρitti. Προσωπικότητες της τέχνης από ολόκληρο τον κόσμο, όπως ο νεαρότατος στην ηλικία αλλά πανίσχυροςΜoretti(με κινητικά προβλήματα, αρκετά όμως γοητευτικός), ιδιοκτήτης γκαλερί στη Φλωρεντία, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ο κροίσος πρώην εκδότης Franco Μaria Ricci, ο οποίος μου αποκάλυψε ότι πούλησε την εταιρεία του πολυτελών βιβλίων σε επιχειρηματικό κολοσσό αντί μυθικής αμοιβής, γαλαζοαίματοι, businessmen και μερικές από τις εντυπωσιακότερες γυναίκες της γειτονικής χώρας έδωσαν το «παρών».

ΤΟ ΡRΙVΑΤΕ DΙΝΝΕR ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ROBERTO CAVALLI

Οι ιταλικές εφημερίδες έγραφαν ύμνους για τη δουλειά του Listri, ο οποίος ειδικεύεται σε εικόνες χώρων- όπως η περίφημη Galleria degli Uffizi, το Ρalazzo Μartelli, το Βατικανό-, ιστορικών κήπων και κατοικιών ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, Dolce & Gabbana, Fabio Ρerini. Ο γλυκός μου Fabio. Διαθέτει ένα εξαιρετικά μοναδικό στυλ ακόμη και όταν τρώει τη μοτσαρέλα του, η οποία ετοιμαζόταν επί τόπου, μέσα σε τεράστιες κατσαρόλες στους εσωτερικούς κήπους της οικίας του Μassimo στο private party που ακολούθησε μόνο για 100 φίλους.

Ο δημιουργός των ωραιότερων και ακριβότερων σήμερα paper boats του πλανήτη μού εξιστορούσε τις περιπέτειές του κάποιο καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες και δήλωνε πραγματικά εντυπωσιασμένος από τον στόλο των εξαιρετικών σκαφών, ιδιοκτησίας μεγαλοεπιχειρηματιών του τόπου μας. Οι έλληνες εφοπλιστές και businessmen που αγοράζουν από τα Ρerini Νavi είναι πάρα πολλοί. «Μια τόσο μικρή χώρα με τόσο πλούσιους ανθρώπους» σημείωνε συνοδεύοντας τη μοτσαρέλα του με λευκό natural νερό της Τοσκάνης. Ο Ρaolo Landi, υπεύθυνος διαφήμισης ολόκληρου του ομίλου της Βenetton, ο οποίος είχε έρθει ειδικά για το party από τη Ράκινα, μια περιοχή κοντά στη Βενετία, συμφωνούσε απόλυτα μαζί του. «Οι Ελληνες είναι τρομεροί, ίσως καλύτεροι και από εμάς τους Ιταλούς σε κάποια θέματα» υποστήριζε. «Αν και οι επισκέψεις μου στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, δεν μπορώ παρά να εκτιμήσω το lifestyle των Greek rich & famous αλλά και- περνώντας πια στον εκδοτικό χώρο- το υψηλό επίπεδο μιας εφημερίδας όπως “Το Βήμα”. Γνωρίζω καλά τα πράγματα, διότι είναι μια εφημερίδα η οποία παρουσιάζει διαφημιστικό ενδιαφέρον για τον όμιλό μας» τόνιζε. Του χάρισα ένα αστραφτερό χαμόγελο απόλυτης ικανοποίησης. Η γοητευτική Αntje d΄Αlmeida Santos, υπεύθυνη της θυγατρικής των hotels «Four Seasons» για τα πολυτελέστατα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαμερίσματα των κροίσων από ολόκληρο τον κόσμο στο Ρalazzo Τornabuoni, με πληροφόρησε ότι ο διάσημος ιάπωνας αρχιτέκτονας Τadao Αndo «απορρίφθηκε» από την Βenetton για τη σχεδίαση των χώρων της τεράστιας βιβλιοθήκης της, επειδή δεν ανήκει κατά τη γνώμη των Ιταλών αρκετά στο «mood» του business oriented. Η art dealer Luciah ΙsmailΗennessy με τα εξωτικά χαρακτηριστικά και το outfit του Εtro μιλούσε για τη γνωριμία της με τον επιχειρηματία και διεθνούς ακτινοβολίας συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Μου έλεγε λεπτομέρειες για το event που ετοιμάζει στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης στα μέσα Νοεμβρίου και τη σημαντική συμβολή του μεγαλομετόχου της J&Ρ Αβαξ σε αυτό…

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Ο CΑΕSΑRΕ

NADJA AUERMANN

Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των φασαριόζων Ιταλών.

Συχνά στη διάρκεια της βραδιάς με ρωτούσαν πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος σαν τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε στην ηλικία των fortysomething τη διακυβέρνηση της χώρας, να αφήσει… έτσι εύκολα «την κατάσταση» να του ξεφύγει μέσα από τα χέρια του. Για να καταλήξουν γελώντας δυνατά:

«Κανείς όμως δεν είναι χειρότερος από τον Μπερλουσκόνι!». Προτίμησα να μην απαντήσω. Την προσοχή μου άλλωστε είχε τραβήξει ο πάντα ωραίος, παρά τα χρόνια του, Caesare, ο μεγάλος έρωτας της πριγκίπισσας Von F rstenberg.

Αργά το βράδυ επισκέφθηκα το trendy εστιατόριο «Νove» στο κέντρο της Φλωρεντίας. Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα και ενώ απολάμβανα ένα aperitivo italiano, φίλοι μου τηλεφώνησαν από την Αθήνα.

«Είσαι τυχερή,darling,που βρίσκεσαι εκτός» μου είπαν. «Στην Αθήνα επικρατεί porca miseria.Καμία σχέση με τα parties και τις διεθνείς προσωπικότητες που συναντάς στη Φλωρεντία» συνέχιζαν.

«Εδώ το πολύ πολύ να συναντήσεις ταλαίπωρους βουλευτές που αγωνίζονται, τρέχουν,ιδρώνουν,αγωνιούν για μία θέση στο επόμενο κοινοβούλιο.Με μικρές ελπίδες οι περισσότεροι.Οσο για τους ισχυρούς φίλους μας στα βόρεια προάστια,αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και ενόχληση πολλές φορές τα SΜS κυβερνητικών παραγόντων στα κινητά τους.Αποφεύγουν τις πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμη και τις συνομιλίες με υπουργούς, και υποστηρίζουν ότι τις ημέρες των εκλογών θα βρίσκονται σε chalet της Cortina d΄Αmpezzo.Η περίοδος του χειμερινού σκι φαίνεται ότι αρχίζει πολύ νωρίτερα φέτος…For special reasons!». ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΓΟΝΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

φωτογραφια: γιωργοσ παπαδακησ ΧΑΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΣ

Ο νεαρός εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς συγκέντρωσε τα ωραιότερα αγόρια και κορίτσια καλών οικογενειών στο party του λίγα βράδια πριν, στις Σπέτσες (μαζί με τον νεαρό επίσης υιόν Κοροπούλη, καρπό του πρώτου γάμου της Ελένης Μαρτίνου ). Πληροφορούμαι ακόμη ότι κλαυθμός και οδυρμός γίνεται μεταξύ κορυφαίων κυριών και επιχειρηματιών για το private dinner της νεαρής αλλά και ωραίας Μαρίνας Λιβανού στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης με αφορμή το opening από την ίδια της διεθνούς φήμης gallery «Gagosian» στις 25 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της πόλης. Η Μαρίνα, κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού, είναι πλέον μόνιμη κάτοικος Αθηνών μετά τον πολυσυζητημένο γάμο της με τον νεαρό Κίκο Μαρτίνο, της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας. Εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση της πρώτης έκθεσης της gallery του Cy Τowbly με τίτλο «λιποίσαν και Πάφον περιρρύταν» και αισθάνεται μάλλον άβολα- έχοντας συνηθίσει στο lifestyle της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου και μεγάλωσε- με όλο αυτό που γίνεται για την πολυπόθητη invitation. Στο dinner θα παρευρεθούν αποκλειστικά διεθνούς φήμης έλληνες εφοπλιστές, μορφές της παγκόσμιας τέχνης, λίγοι συγγενείς και νεαροί, στενοί φίλοι οι οποίοι θα έρθουν ειδικά από τη βρετανική πρωτεύουσα.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΕ GΑLLΕRΙΕS, ΜΠΟΥΖΟΥΚΛΕΡΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΡ ΕΛΛΑΣ

φωτογραφιση για το «ΒΗΜΑΜΕΝ» ΒΑΛΙΑ ΚΑΚΟΥΤΗ

Υστερα από όλες αυτές τις ώρες σε galleries, νέες εκθέσεις σύγχρονων δημιουργών στο Ρalazzo Strozzi και στιγμές περισυλλογής μπροστά σε κλασικούς πίνακες σε μεγάλους μουσειακούς χώρους της Φλωρεντίας, ένιωσα την ανάγκη για… ολίγην μπουζουκλερί.

Αχ, αχ, αχ και πάλι αχ! Λατρεύω την τέχνη αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία σε αυτή τη ζωή. Κατηφόρισα στο «Ποσειδώνιο» με το most wanted αγόρι της αθηναϊκής νύχτας Χρήστο Χολίδη να άδει επί της πίστας σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού σε νεαρές δεσποινίδες και κατέληξα στο «Romeo». Σε ένα από τα τραπέζια η αγαπημένη μου Βάλια Κακούτη αντάλλασσε καυτά φιλιά με τον νεαρό επιχειρηματία Σέρρο Μύρτα, πρώην της Νατάσας Θεοδωρίδου καθώς και της Ευαγγελίας Αραβανή. Το σκηνικό, όπως μου έλεγαν, επαναλαμβάνεται πολύ πολύ συχνά στο ίδιο νυχτερινό κέντρο…

Εξάλλου ο playboy επιχειρηματίας είναι ένας από τους πλέον «αφοσιωμένους» θαμώνες στους ναούς των μπουζουκιών. Την ίδια «αφοσίωση» επιδεικνύει και στις Σταρ Ελλάς. Πρώην και νυν. Μόνο που είναι για λίγο! Η Βάλια όμως είναι πραγματικά ξεχωριστή. Ενα κορίτσι που έχει και κάποια χρήματα από το σπίτι του…