Καταστάσεις
Ακουσα χθες το πρωί ότι οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. κατεβαίνουν στις βουλευτικές εκλογές. Σε περίπτωση που δεν τις έχετε υπόψη σας, είναι οι «Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση». Και πυρήνας του «προγράμματός» τους είναι η αντίθεση στον αντικαπνιστικό νόμο. Εδρα τους είναι το δημοφιλές ποτάδικο/εκθεσιακός χώρος Βooze Cooperativa- γεγονός όχι αταίριαστο. Τώρα, δεν ξέρω αν η αγάπη για τη νικοτίνη είναι ικανός παράγοντας πολιτικής συσπείρωσης αλλά η όλη κίνηση έχει κάτι το απελπισμένα πλην ελκυστικά καταστασιακό… Ρήσεις
Η βραβευθείσα με το 6ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ Ειρήνη Ευσταθίου («Το Βήμα, 15.9.2009), μιλώντας στη συνάδελφο Μαίρη Αδαμοπούλου («Τα Νέα, 16.9.2009), είπε: «Ο δημόσιος χώρος πάντα αποτελεί ένα πολιτικό θέμα. Δεν κάνω όμως προπαγάνδα. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν». Δεν μπορώ ακριβώς να εντοπίσω γιατί αλλά μου άρεσε πολύ αυτή η κουβέντα. Σαν να ωριμάζει όλο το σύστημα σιγά σιγά. (Κάπου εδώ περιμένω τις κορόνες που εκτοξεύουν με κάτι τέτοια οι χομπίστες επαναστάτες των εικαστικών τεχνών.) Η Ειρήνη Ευσταθίου ετοιμάζει έκθεση στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου. Η δε έκθεση του 6ου Βραβείου ΔΕΣΤΕ φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εκκινήσεις
Εκλογές ή όχι, με Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. ή χωρίς, ο εικαστικός χώρος μοιάζει κάθε χρόνο και πιο δυναμωμένος. Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που μας πέρασε (δεν νομίζω να έχει ξαναδεί τόση σύγχρονη τέχνη η Αθήνα ποτέ!) ούτε μόνο η επικείμενη λάμψη (γράφαμε προ δύο εβδομάδων για την γκαλερί Gagosian που ανοίγει με έκθεση του Σάι Τουόμπλι , στις 25 Σεπτεμβρίου). Είναι κυρίως ότι και η νέα εκθεσιακή περίοδος ξεκινά δυνατά. Ανάμεσα στα πολλά που ετοιμάζονται, από τις 8 Οκτωβρίου, η γκαλερί Βernier/Εliades παρουσιάζει τη νέα έκθεση του Κάμερον Τζέιμι με τίτλο «Βarking Τar». Ο διάσημος αμερικανός καλλιτέχνης, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για τις περφόρμανς, τα βίντεο, τις εγκαταστάσεις, τις φωτογραφίες αλλά και τα σχέδιά του, εκθέτει νέα έργα με μελάνι σε χαρτί. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Νοεμβρίου.

zenakos@tovima.gr

http://artfully-on-saturday.blogspot.com

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 7228.321, www.

cycladic.gr, www.deste.gr * Gagosian, Μέρλιν 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3640215,

www.gagosian.com * Βernier/Εliades, Επταχάλκου 11, τηλ. 210 3413937,

www.bernier-eliades.gr