Χθες το βράδυ η κριτική επιτροπή επέλεξε τον νικητή του 6ου Βραβείου ΔΕΣΤΕ, το όνομα του οποίου ανακοινώθηκε σε ειδική τελετή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για την Ειρήνη Ευσταθίου. Μιλώντας εκ μέρους της κριτικής επιτροπής η Λίσα Φίλιπς (διευθύντρια του Νew Μuseum of Contemporary Αrt της Νέας Υόρκης) δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ήταν μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση και εξήρε το υψηλό επίπεδο όλων των υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι αρκετοί μοιράζονται ενδιαφέροντα και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Η Ειρήνη Ευσταθίου χρησιμοποιεί τη ζωγραφική και ευρεθείσες εικόνες για να διερευνήσει τους τρόπους κατασκευής της μνήμης και της Ιστορίας.

Την κριτική επιτροπή συγκρότησαν, εκτός της Λίσα Φίλιπς, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκης Ιωάννου, η διευθύντρια του Ιδρύματος Sandretto Re Rebaudengo Ρer L΄ Αrte του Τουρίνου Πατρίτσια Σαντρέτο Ρε Ρεμπαουντένγκο , ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Βερολίνου Ούντο Κίτελμαν, ο διευθυντής της αίθουσας τέχνης Deitch Ρrojects της Νέας Υόρκης Τζέφρι Ντάιτς και ο καλλιτέχνης Τόμας Στρουθ.

Οι άλλοι διαγωνισθέντες, τα έργα των οποίων, καθώς και του νικητή, θα φιλοξενούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν οι: Αθανάσιος Αργιανάς για την «εστιασμένη έρευνα των ορίων, ετερόδοξων και μεταφυσικών συστημάτων μέσω της γλυπτικής και της μουσικής» · Βαγγέλης Βλάχος για τη «συστηματική επεξεργασία της έννοιας του αρχείου ως διαμεσολαβημένης καταγραφής της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας» · Χάρις Επαμεινώντα για την «εξερεύνηση της δύναμης της εικόνας ως ανάμνησης και ίχνος της ποπ κουλτούρας μέσα από συνδυασμούς βίντεο και κολάζ» · Ραλλού Παναγιώτου για τον «καινοτόμο χειρισμό της γλυπτικής και τη, μέσω αυτής, διερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης» · και Γιώργος Σαπουντζής για τη «διαπραγμάτευση της έννοιας του δημόσιου μνημείου και την οικειοποίηση του αστικού χώρου μέσα από “εύθραυστες” κατασκευές, performance και συμμετοχικές δράσεις».

Η επιτροπή επιλογής συγκροτήθηκε από την πρόεδρο του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή Σάντρα Μαρινοπούλου , την επιμελήτρια, κριτικό τέχνης και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας Ξένια Καλπακτσόγλου , την επιμελήτρια, κριτικό τέχνης και δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, τον επιμελητή και κριτικό τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή και τον καλλιτέχνη Στέφανο Τσιβόπουλο.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν έλληνα καλλιτέχνη που ζει είτε στη χώρα του είτε στο εξωτερικό. Στις προηγούμενες διοργανώσεις έχουν βραβευθεί οι Παναγιώτα Τζαμουράνη (1999), Γεωργία Σαγρή (2001), Μαρία Παπαδημητρίου (2003), Χριστόδουλος Παναγιώτου (2005) και Λουκία Αλαβάνου (2007).

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, και Μέγαρο Σταθάτου, Βασ.

Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ. 210 7228.321, www.cycladic.gr, www.deste.gr.