Oσο θερμό ήταν το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων των καναλιών και των εταιρειών εκμετάλλευσης αθλητικών δικαιωμάτων για την εξασφάλιση των πιο προβεβλημένων αθλημάτων, εξίσου «καυτός» αναμένεται και ο χειμώνας που έρχεται. Γιατί το θέαμα είναι πλούσιο και το πανόραμα των αθλημάτων σχεδόν ολοκληρωμένο. Ο τηλεθεατής-φίλαθλος εφέτος δεν πρόκειται να βαρεθεί. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα από τα ελεύθερης εκπομπής κανάλια, το Μega, αποφάσισε να επενδύσει αρκετά χρήματα, όπως μαθαίνουμε, στη σημαντικότερη και- γιατί όχι;- θεαματικότερη διασυλλογική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ. Από την πλευρά του ωστόσο ο τηλεθεατής, για να απολαύσει την πανδαισία των αθλητικών μεταδόσεων, πρέπει να επιβαρυνθεί με ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να συνδεθεί με τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες (Νova, Connx), να διαθέτει αποκωδικοποιητή για τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ και λεπτομερή χάρτη για να μη χαθεί στις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις ώστε να γνωρίζει από πριν τι θα δει και πού. Α, να μην ξεχάσει και τις μπαταρίες για τα πολλά τηλεκοντρόλ του…

ΜΕGΑ
Το κανάλι της Μεσογείων έχει εξασφαλίσει και θα προβάλλει δύο αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ τις Τρίτες, έναν σε απευθείας μετάδοση και έναν σε μαγνητοσκόπηση, τα επόμενα τρία χρόνια. «Κουνάει το σεντόνι», αρχής γενομένης από την προσεχή εβδομάδα, με την πρεμιέρα σε απευθείας μετάδοση από τη Μολδαβία. Ο Ολυμπιακός στις 21.45 αντιμετωπίζει τη Σέριφ στον πρώτο αγώνα για την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης, σε περιγραφή Χρήστου Σωτηρακόπουλου. Την Τρίτη 25 Αυγούστου έρχεται ο αγώνας της Ατλέτικο Μαδρίτης απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι Γιώργος Θαναηλάκης, Μένιος Σακελλαρόπουλος και Γιάννης Θειακός θα παρουσιάζουν πριν (στις 21.00) και μετά τον αγώνα (ως τις 03.00) την εκπομπή «Σούπερ Μπάλα live» με τους φιλάθλους-τηλεθεατές να σχολιάζουν και να ψηφίζουν τον καλύτερο παίκτη της βραδιάς «ζωντανά» μέσω του www.megatv.com/championsleague, αλλά και μέσα από το στούντιο της εκπομπής. Επειτα από αρκετό καιρό το Μega ξαναβάζει τους φιλάθλους στο παιχνίδι και στο στούντιο! Επίσης με ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα οι υπό αμφισβήτηση φάσεις θα αναλύονται με τρισδιάστατα γραφικά αμέσως μετά τον αγώνα. Το Μega θα προβάλλει επίσης τους προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ που θα δίνει η εθνική μας ομάδα (στις 5 Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελβετίας και στις 9 τη Μολδαβία. Στις 10 Οκτωβρίου θα υποδεχθεί τη Λετονία και στις 14 το Λουξεμβούργο). ΑΝΤ1
Κάθε Πέμπτη ο ΑΝΤ1 θα προβάλλει δύο αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ (πρώην UΕFΑ) στις 20.00 και στις 22.05. Ειδική εκπομπή, πιθανόν με παρουσιαστή τονΙάκωβο Φιλιππούση, θα αρχίζει στις 19.00 και θα διαρκεί περίπου ως τη 01.30. Μεταφερόμαστε στο γήπεδο του μπάσκετ, και αν το κανάλι του Αμαρουσίου κρατήσει τελικά για δεύτερη χρονιά τα δικαιώματα που είχε, θα δούμε τους αγώνες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Πανελληνίου για το πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου. Σε περίπτωση όμως που όντως επιλεγεί, όπως λέγεται, η λύση της κεντρικής διαχείρισης (ευνοεί περισσότερο τις ομάδες και όχι τα κανάλια), όλοι οι σύλλογοι θα συναποφασίσουν για τη στέγη της τηλεοπτικής κάλυψης. Η ακριβοπληρωμένη Formula 1 έχει θέση στο Μαρούσι: τα Σάββατα θα παρακολουθούμε τις δοκιμαστικές διαδρομές και τις Κυριακές τα γκραν πρι.

ΕΤ1
Τις Πέμπτες η ΕΤ1 πιθανώς θα προβάλλει τα εντός, ίσως και τα εκτός, έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ του βόλεϊ. Ολοι οι αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας μπάσκετ θα στεγαστούν και εφέτος στο πρώτο κρατικό κανάλι, το οποίο μπορεί να δείξει όσα παιχνίδια θέλει, ενώ σίγουρη θεωρείται, όπως κάθε χρόνο, η προβολή μεγάλων τουρνουά τένις. Από σήμερα και ως τις 23 Αυγούστου η ΕΤ1 θα μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση από το Βερολίνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, ενώ έπεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ, το οποίο θα διεξαχθεί στην Πολωνία από τις 7 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, και θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη εκπομπή «Ευρωμπασκετούπολη». Οι αρχικές μεταδόσεις θα γίνουν από την ΕΤ1 και το Σπορ+ και η συνέχεια (ανάλογα με το ενδιαφέρον), αλλά και το τέλος, από τη ΝΕΤ. Πιθανόν η ΕΤ1 να διεκδικήσει και αγώνες της Α1 μπάσκετ, είτε προκριθεί από τους συλλόγους η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είτε όχι.

ΝΕΤ
Τo δεύτερο δημόσιο κανάλι θα φιλοξενεί τις προσπάθειες των ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ τις Τετάρτες, εφόσον φυσικά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατορθώσουν να προκριθούν. Η Σούπερ Λίγκα τελικά ανοίγει την αυλαία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ο πρώτος αγώνας που θα δούμε θα είναι ανάμεσα στη Skoda Ξάνθη και τον ΠΑΣ Γιάννινα, στις 16.45 του Σαββάτου 22 Αυγούστου. Ωστόσο, οι ώρες προβολής των αγώνων του Σαββατοκύριακου στη ΝΕΤ δεν θα είναι σταθερές, δεδομένου ότι θα προβάλλει τους αγώνες του Ολυμπιακού και της Ξάνθης όποτε παίζουν στο γήπεδό τους. Επεται τις επόμενες ημέρες (στις 20-26 Αυγούστου) και το εν Ελλάδι διεθνές τουρνουά μπάσκετ Ακρόπολις. Στις 23 Αυγούστου αρχίζει και η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή» με τους συνήθεις «αθλητικούς» παρουσιαστές Αντώνη Κατσαρό,Παύλο Παπαδημητρίου καιΑννα Καραμανλή.

ΕΤ3
Από το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης θα προβάλλονται αγώνες από το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (Δευτέρες) και πιθανόν από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών βόλεϊ (αγώνες του Ηρακλή).

ΣΠΟΡ+
Στο αθλητικό ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ θα βλέπουμε παιχνίδια από την Α1 μπάσκετ γυναικών, το ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, την Α1 χάντμπολ, την Α1 πόλο, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Σκωτίας, Ολλανδίας, αλλά και αμερικανικό ποδόσφαιρο (ΝFL).

ΝΟVΑ
Χορταστικό το μενού της Νova. Στη συνδρομητική πλατφόρμα της θα φιλοξενεί την Πρέμιερ Λιγκ (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα), αγώνες του ιταλικού Καμπιονάτο (Κυριακή), το Κύπελλο ποδοσφαίρου Ισπανίας, πιθανόν της Γερμανίας, το γαλλικό πρωτάθλημα (Σαββατοκύριακα) και τα πρωταθλήματα τωνΡωσίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Βραζιλίας και Αργεντινής. Επίσης θα δείχνει αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ (Πέμπτη) καιτου Κόπα Λιμπερταδόρες, της διασυλλογικής διοργάνωσης στη Λατινική Αμερική. Η πορτοκαλί μπάλα θα παίζει στα γήπεδα του Αμαρουσίου και του ΠΑΟΚ της Α1 μπάσκετ (Τετάρτη και Πέμπτη), της Ευρωλίγκας, του ΝΒΑ (πιθανώς) και του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος ΝCΑΑ. Επίσης εξασφάλισε δικαιώματα μετάδοσης για την Α1 βόλεϊ τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών (Δευτέρα και Παρασκευή), για αγώνες αυτοκινήτου, τένις, ράγκμπι, ορισμένους αγώνες της Α1 πόλο και του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ (Πέμπτη). Ομως το ποδοσφαιρικό Τσάμπιονς Λιγκ και η Σούπερ Λίγκα έχουν την πρωτοκαθεδρία στο πρόγραμμα της Νova για τον ερχόμενο χειμώνα. Ετσι, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα εξασφάλισε και θα προβάλλει από τα αθλητικά της κανάλια πέντε παιχνίδια κάθε Σαββατοκύριακο, με τον μεγαλύτερο όγκο την Κυριακή. Επίσης θα υπάρχει εκπομπή στις 21.45, η οποία θα μεταδίδει τις κυριότερες φάσεις των αγώνων με τίτλο «Τotal Super League» και παρουσιαστή τον Βαγγέλη Μπραουδάκη. Κάθε Δευτέρα θα παρουσιάζεται η «περίληψη» της εβδομάδας στις 21.00, στη δίωρη εκπομπή «Super League Εxperts», με παράλληλες απευθείας συνδέσεις από πολλά στούντιο. Το ερχόμενο Σάββατο θα μεταδοθούν ανάμεσα σε άλλους οι αγώνες Εργοτέλης- Παναθηναϊκός (19.00) και την Κυριακή Αστέρας Τρίπολης- Λάρισα (16.45) και το ντέρμπι ΑΕΚ- Ολυμπιακός (21.15). Την Τρίτη και την Τετάρτη η Νova θα «παίζει» μπάλα εκεί όπου δεν «παίζουν» το Μega και η ΝΕΤ και θα μεταδίδει τις υπόλοιπες αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΣΚΑΪ
Δύο διοργανώσεις ετοιμάζεται να στηρίξει ο Σκάι την εφετινή σεζόν και ταυτόχρονα να κάνει τη διαφορά το Σαββατοκύριακο: τη Σούπερ Λίγκα και το ισπανικό πρωτάθλημα (Ρrimera Division). Στη Σούπερ Λίγκα εξασφάλισε τον αγώνα του Σαββάτου στις 16.45 και γύρω από αυτή τη μετάδοση θα «κάνει παιχνίδι»: στις 14.00

θα προβάλλεται η εκπομπή «Γκολ χωρίς σύνορα» με τουςΓιώργο Λιώρη, Πάνο ΒόγληκαιΧριστίνα Βραχάλη, η οποία θα διαρκεί ως τις 16.30. Το ερχόμενο Σάββατο στην πρεμιέρα του Σκάι θα δούμε τον αγώνα Αρη- Ατρομήτου Αθηνών. Τις Κυριακές η εκπομπή «Σκάι Γκολ» με τουςΒασίλη ΣκουντήκαιΔημοσθένη Καρμοίρη θα αρχίζει στις 17.00 και θα συνεχίζει ως τις 23.30 με προβολή στιγμιότυπων και σχολιασμό των επίμαχων φάσεων. Τις Τετάρτες (και σε κάποιες περιπτώσεις Πέμπτες) ο Σκάι θα μεταδίδει και κάποιον αγώνα της μπασκετικής Ευρωλίγκας. Το σαββατόβραδο ανήκει στην Ρrimera Division ως το 2012: στις 23.00 θα προβάλλεται ο σημαντικότερος αγώνας του ισπανικού πρωταθλήματος. Επίσης διατηρεί τα δικαιώματα για το Μoto GΡ και το πρωτάθλημα SuperΒikes.

ΑLΡΗΑ
Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, ο Αlpha θα φιλοξενήσει τις αναμετρήσεις του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα αναμετρηθούν ζευγάρια της Γ΄ Εθνικής και στις 2 Σεπτεμβρίου οι νικητές αυτών των αγώνων θα αντιμετωπίσουν ομάδες της Β΄ Εθνικής. Στα τέλη Οκτωβρίου οι νικητές των αγώνων που προηγήθηκαν θα βρουν στο γήπεδο ομάδες της Α΄ Εθνικής. Ο Αlpha θα επιλέξει ποιους αγώνες θα προβάλει και πιθανόν οι μεταδόσεις να αρχίσουν στα τέλη Οκτωβρίου.

CΟΝΝ-Χ ΤV
Το Conn-x μπαίνει εφέτος για πρώτη φορά στην κούρσα των μεταδόσεων. Σημειώνεται ότι απαιτείται γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο για να παρακολουθήσει κάποιος τους αγώνες των οποίων τα δικαιώματα απέκτησε η συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ. Εκπέμπει μόλις σε 25 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδος, Νάξος, Κως, Θήρα, Σύρος, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Εδεσσα, Βέροια, Γιαννιτσά, Τρίκαλα, Κατερίνη), κάτι που περιορίζει αυτόματα κατά πολύ το πλήθος των τηλεθεατών στα δύο αθλητικά του κανάλια. Το περιεχόμενο πάντως είναι χορταστικό: ισπανικό πρωτάθλημα (Ρrimera Division) τα Σαββατοκύριακα και κάποιες Δευτέρες, πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ κατηγορίας Γερμανίας (Βundesliga και Ζweiteliga), αγώνες 10 ομάδων του ιταλικού πρωταθλήματος (Καμπιονάτο) και Κύπελλο Ιταλίας, Κύπελλο Βραζιλίας, γαλλικό Λιγκ Καπ (Coupe de la Ligue), αυστριακό πρωτάθλημα. Επίσης θα μεταδώσει διεθνή μίτινγκ στίβου, διεθνή τουρνουά μπάσκετ, τουρνουά τένις, ευρωπαϊκά Λιγκ βόλεϊ, αγώνες αυτοκινήτου DΤΜ και Ιndy cars. Πιθανόν να δούμε και αγώνες της Α1 μπάσκετ και του ΝΒΑ. Επίσης ετοιμάζονται οι εκπομπές «Sportshow» (κάθε Δευτέρα με τους Αντρέα Παλομπαρίνι, Λάμπρο Μπαλάφα καιΜάνο Σπανόπουλο), «Sportsnews» (καθημερινά με τους δημοσιογράφους του αθλητικού τμήματος του καναλιού) και «Sportstoday» (καθημερινή εκπομπή ανάγνωσης εφημερίδων με ανάλαφρο προσανατολισμό και δύο παρουσιαστές). Πιθανότατα στο Conn-x να δούμε και τις προσπάθειες των ομάδων μας (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) στο Γιουρόπα Λιγκ, στις 20 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα.

«Στο Μega παίζει και ο τηλεθεατής μπάλα»

Τ α σποτ του Μega για το Τσάμπιονς Λιγκ έκαναν αίσθηση. Τα πρόσωπα πρώτης γραμμής του καναλιού (Oλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης, Παύλος Τσίμας, Δημήτρης Καμπουράκης, Γιώργος Οικονομέαςκ.ά.) έριξαν την μπάλα στο γήπεδο των μεταδόσεων, σήμαναν την επιστροφή της σημαντικής διοργάνωσης στο κανάλι της Μεσογείων και μπήκαν σε ρόλους που δεν τους είχαμε ξαναδεί. Κολυμπώντας ανάποδα στο ποτάμι της οικονομικής κρίσης, το Μega επενδύει σε ένα υψηλής ποιότητας θέαμα και στη διασκέδαση του τηλεθεατή φέρνοντάς τον στο στούντιο- κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Νίκος Στραβελάκης, διευθυντής του αθλητικού τμήματος του Μega, μίλησε στο «Βήμα» σχετικά:«Μόνο στο Μega παίζει και ο τηλεθεατής μπάλα. Αυτό είναι άλλωστε και το μότο της εφετινής καμπάνιας. Εχουμε κρατήσει ιδιαίτερο ρόλο για τους φιλάθλους. Το Μega έφερε πρώτο το κοινό στο στούντιο, τις σεζόν 2003-2006 στο Κολλέγιο Αθηνών. Τότε θέλαμε να κάνουμε την εκπομπή διαδραστική. Τώρα μεταφέρουμε την εκπομπή στη νέα εποχή. Και ορίσαμε πρωταγωνιστή τον τηλεθεατή σε ανοιχτή γραμμή με το σπίτι του, ο οποίος θα διαμορφώνει “ζωντανά” την ψηφοφορία μέσω του www.megatv.com/championsleague και θα βλέπει το αποτέλεσμα ακόμη και ψήφο ψήφο, τα SΜS που θα μας στέλνει θα περνούν με κρόουλ στο κάτω μέρος της οθόνης, ενώ θα μπορεί να μας στέλνει βίντεο μέσω της web cam του με την άποψη και το σχόλιό του, και θα το βλέπουμε όλοι μαζί λίγα λεπτά αργότερα, στον “αέρα”. Στο στούντιο όμως θα υπάρχουν και τρεις θέσεις για καλεσμένους. Εκεί θα δούμε να κάθονται ένας επαγγελματίας του ποδοσφαίρου, ένας επώνυμος καλεσμένος (στην πρώτη εκπομπή, την Τρίτη, θα δούμε τον Μανώλη Αναγνωστάκη) και ένας αθλητικογράφος από ραδιόφωνο ή εφημερίδα». Το Μega απέκτησε ένα ισχυρό προϊόν, τι θα γίνει όμως όταν οι ελληνικές ομάδες (αν ό μη γένοιτο) αποχωρήσουν από τη διοργάνωση;«Το Μega αγόρασε αυτή την πολύ ακριβή, ομολογουμένως, διοργάνωση ακούγοντας την επιθυμία του τηλεθεατή για καλό ποδόσφαιρο. Είναι γεγονός ότι κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν θα έκανε μια τέτοια αστρονομική αγορά (ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε αποκτήσει και τα δικαιώματα προβολής των προκριματικών της Εθνικής μας στο Μουντιάλ),αλλά το Μega επιλέγει να πει “ναι” στο κορυφαίο αθλητικό προϊόν και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι΄ αυτό. Ελπίζουμε να πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα οι ομάδες μας,αλλά όπως και να έχει, θα δούμε ποιοτικό ποδόσφαιρο και συναρπαστικό θέαμα».