Συνέχειες
Συνεχίζοντας την παραγωγική, νομίζω, σειρά σκέψεων που πυροδότησε το περιστατικό με την ταινία του Κώστα Γαβρά στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα που να εικονογραφεί τον αντίποδα της ασεβούς στάσης της γαλλικής πολιτείας την οποία εξετάσαμε στη στήλη της περασμένης εβδομάδας. Καταφεύγω έτσι στη Ρωσία, υπόδειγμα χώρας όπου η ευσέβεια έχει, κατά κοινή παραδοχή, ανακτήσει μεγάλο μέρος του εδάφους που είχε χάσει με την επικράτηση του γνωστού βδελυρού καθεστώτος.

Συλλήψεις
Στη Ρωσία λοιπόν, διαβάζω στην «Αrt Νewspaper» και στην ιστοσελίδα free. kissmybabushka. com, στις 24 Αυγούστου οι δικηγόροι του Αρτέμ Λοσκούτοφ θα εισηγηθούν στο δικαστήριο να απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του νεαρού καλλιτέχνη. Ο 22χρονος Λοσκούτοφ συνελήφθη στις 15 του περασμένου Μαΐου. Περπατούσε στον δρόμο όταν τρεις άγνωστοι άνδρες τού πέρασαν χειροπέδες. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν άνδρες του Κέντρου για την Πρόληψη του Εξτρεμισμού, μιας αστυνομικής υπηρεσίας για την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι υπερβαίνει τις εξουσίες της καταδιώκοντας όσους αντιτίθενται στις πολιτικές του Κρεμλίνου. Ο Λοσκούτοφ κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών (μαριχουάνας), συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» και «εξτρεμισμό». Εχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος από τις 10 Ιουνίου, οπότε έληξε και η δεκατετραήμερη απεργία πείνας στην οποία είχαν προβεί υποστηρικτές του καταλαμβάνοντας χώρους του Δημαρχείου της Αγίας Πετρούπολης, παράλληλα με τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου St Ρetersburg Εconomic Forum.

Εξτρεμισμοί
Ο καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι η αστυνομία έβαλε τη μαριχουάνα στην τσάντα του για να τον ενοχοποιήσει, ενώ κατά την ανάκριση που έγινε στις 20 Μαΐου αποκαλύφθηκε ότι το Κέντρο για την Πρόληψη του Εξτρεμισμού παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του Λοσκούτοφ και των φίλων του επί έξι μήνες. Ο πραγματικός στόχος της δίωξης, υποστηρίζει ο Λοσκούτοφ, είναι η «εξτρεμιστική» δραστηριότητά του ως συνιδρυτή της καλλιτεχνικής ομάδας CΑΤ (Contemporary Αrt Τerrorism), η οποία προάγει την πολιτική τέχνη και ασκεί κριτική στο πολιτικό, επιχειρηματικό και θρησκευτικό κατεστημένο, και ως εμπνευστή της ετήσιας εκδήλωσης «Μonstration», ενός «πολιτικού πάρτι» όπου νέοι άνθρωποι διαδηλώνουν με καταστασιακά συνθήματα στους δρόμους της σιβηρικής πόλης του Νοβοσιμπίρσκ.

(Η παλαιά, εθνική σοφία που θέλει τους Ρώσους αδελφούς μας μοιάζει να επαληθεύεται για ακόμη μία φορά…)

zenakos@tovima.gr

http://artfully-on-saturday.blogspot.org