Αντοχές
Το τι υπάρχει για να δει κανείς αυτές τις ημέρες στην Αθήνα δεν λέγεται: η 2η Μπιενάλε, ασφαλώς, στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, το Remap 2 στο Μεταξουργείο, εκθέσεις στο Κυκλαδικό Μουσείο, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, ακόμη και στα σφαγεία της Υδρας! (Εντάξει, όχι ακριβώς στην Αθήνα αυτό το τελευταίο αλλά τέλος πάντων…) Θα τα πιάσουμε ένα ένα αλλά ως τότε, αντοχή να έχετε να βλέπετε εκθέσεις. Μεγάλο εικαστικό καλοκαίρι σας υποσχέθηκαν… και να το.

Εxit
Μέσα στον ορυμαγδό των τεράστιων γεγονότων, όμως, ας ασχοληθούμε σήμερα με κάτι πιο μικρό και στοχευμένο: με μια αποστροφή από τον Κίρκεγκααρντ μάς υποδέχεται η ομάδα «άντερ κονστράξιον» [sic] στη νέα έκθεσή της, στο πλαίσιο του ΖΟΝΕ D, της σειράς σύγχρονης τέχνης, δηλαδή, που επιμελείται η Δάφνη Ζουμπουλάκη, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 4 Ιουλίου, τιτλοφορείται «ΕΧΙΤ» και αποτελείται από «ένα περιβάλλον επαναληπτικό, σειριακό, εύτακτο, εντός του οποίου το “πάγωμα” του χρόνου νοηματοδοτεί και τη στιγμή της εξόδου». Γι΄ αυτό και η επιλεγμένη αποστροφή δίνει τον τόνο: «Αφού επαναλήφθηκε αυτό για λίγες ημέρες, εξοργίστηκα τόσο, δυσανασχέτησα τόσο με την επανάληψηπου αποφάσισα να πάρω την επιστροφή. Η ανακάλυψή μου δεν ήταν αξιόλογη, ήταν ωστόσο αξιοπερίεργη· διότι είχα ανακαλύψει πως η επανάληψη δεν υπήρχε διόλου, και τούτο το είχα επαληθεύσει επαναλαμβάνοντάς το από κάθε δυνατή άποψη» (Σορν Κίρκεγκααρντ, «Η επανάληψη», μετάφραση Σοφία Σκοπετέα, εκδόσεις Παπαζήση, 1981).

Η ομάδα «άντερ κονστράξιον», ένα συλλογικό εικαστικό πείραμα πάνω στην ιδέα της ανα-κατασκευής, όπως δηλώνουν τα μέλη της, αποτελείται από τους Γιώργο Γιαννακόπουλο, Ιάσονα Κοντοβράκη, Ξανθή Κωστορρίζου, Αλέξανδρο Λάιο, Σπύρο Νάκα, Νίκο Παπαδόπουλο, Χρυσάνθη Παπαξένου, Χριστίνα Σγουρομύτη, Γεωργία Τουρμούζη, Πάνο Φαμέλη, Μάρω Φασουλή και Κώστα Χριστόπουλο. Εχει γίνει πολύς λόγος για αυτούς με τις συμμετοχές τους στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 2008, στο my living room (2008) και στο Σπίτι της Κύπρου (2009). Θα παρακολουθούμε.

http://artfully-on-saturday.blogspot.org

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20, www.zoumboulakis.gr.

Πληροφορίες για τους «άντερ κονστράξιον»:

www.kodra-underconstruction.blogspot.com,

www.our-living-room.blogspot.com και www.tospititis.blogspot.com.

zenakos@tovima.gr