Στις 17/6
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Το κορίτσι-έκπληξη
Η Μόνικα,από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα της μουσικής,δίνει την πρώτη της μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία,γιορτάζοντας την απονομή του πλατινένιου δίσκου για το «Αvatar».Με το φρέσκο και ιδιότυπο ύφος της στη σύνθεση και στον στίχο,αναμένεται να καθηλώσει το φανατικό κοινό της στο Θέατρο Βράχων την ερχόμενη Τετάρτη.Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.Στις 21.00.

Ως τις 28/6
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Εντός τόπου και χρόνου

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Αthens Fringe Festival με την έκθεση «Ο χώρος του χρόνου», που θα φιλοξενηθεί από αύριο ως τις 26 Ιουνίου στην Αrtower Αgora.Την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης Μάρθα Χαλικιά και παρουσιάζονται έργα οκτώ γνωστών φωτογράφων.Αρμοδίου 10,Βαρβάκειος πλατεία,τηλ.210 3246.100.

ΧΟΡΟΣ
i,you,breath
Το ανθρώπινο σώμα και ο ρυθμός της κίνησής του, μέσα από την εναρμόνιση χορού και βιντεοπροβολών, αποτελούν τα στοιχεία της παράστασης «i, you, breath», η οποία ξεκίνησε ως έρευνα της χορογράφου Μαρίας Ιωάννας Ξανθάκη επάνω στον ρυθμό και στις ατέρμονες πιθανότητές του. Χορεύουν: Φιλίτσα Θωμοπούλου, Βασίλειος Κούτρας, Ηλίας Μπαγεώργος, Μαρία Ιωάννα Ξανθάκη, Γιάννης Πρίφτης, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη. Για μία ακόμη παράσταση, την Τρίτη 16 Ιουνίου, στις 23.00, στο θέατρο Δίπυλον (Καλογήρου Σαμουήλ 2, πλ. Κουμουνδούρου), στο πλαίσιο του Αthens Fringe Festival. ΘΕΑΤΡΟ
Πλεκτάνη στο Σχολείον
Η πλεκτάνη γύρω από τον φόνο του Τόμας Αρντεν (1551) που συγκλόνισε την Αγγλία της εποχής αποτελεί το θέμα της ελισαβετιανής τραγωδίας «Ο Αρντεν από το Φέβερσαμ» (1592) που φιλοξενείται στο «Σχολείον» (Αυλή) από τις 17 ως τις 21 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Μάξιμος Μουμούρης υπογράφει τη σκηνοθεσία και εμπνέεται από τους πλανόδιους λαϊκούς θεατρίνους των αλλοτινών καιρών που γυρνούσαν από χωριό σε χωριό μαγεύοντας το κοινό με τα ταχυδακτυλουργικά και ακροβατικά κόλπα τους. Στην παράσταση αυτή, ένας παρουσιαστής-κομπέρ στη θέση του ακροατή-κράχτη οργανώνει το καραβάνι και αντί για κάρο με άλογα στη σκηνή-πλατεία του «Σχολείου» εισβάλλει το φορτηγάκι του νεανικού θιάσου: η παράσταση αρχίζει. Παίζουν οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Χριστόδουλος Στυλιανός κ.ά. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3272.000.

Κοκτέιλ πάρτι
«Κάτι βαθύτερο από τα πρόσωπα και τις πράξεις τους»κρύβει στο «Κοκτέιλ πάρτι» (1949) ο νομπελίστας Τ.Σ. Ελιοτ. Το έργο, που φιλοξενείται στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ) στις 16, 17 και 18 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αρχίζει και τελειώνει με ένα πάρτι. Στο πρώτο, η σύζυγος έχει μόλις εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία. Ο ποιητής της «Ερημης Χώρας» αναζητεί αρχετυπικές διαστάσεις στο αδιέξοδο των σχέσεων και ένας αξιόλογος θίασος μεταφέρει τα ερωτήματά του στο σήμερα. Η σκηνοθεσία είναι της Βαρβάρας Μαυρομάτη και η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Ερμηνεύουν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Μάγια Λυμπεροπούλου, Ομηρος Πουλάκης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστος Στέργιογλου και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3272.000.

Ο μπαμπάς ξαναπεθαίνει
Γιατί οι νεκροί προτιμούν τις τυρόπιτες κουρού; Πότε μια μοιρολογίστρα τρίζει; Τι αριθμό έχει το Εκατό; Πόσο κοστίζει ένας χρυσελεφάντινος κούρος στους Γαργαλιάνους; Σε αυτά και σε πολλά ακόμη καυτά ερωτήματα υπόσχεται να απαντήσει η κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα- Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή 6» που ανεβαίνει στις 16 Ιουνίου στο θέατρο Αθηνά. Παίζουν οι Γιάννης Μποσταντζόγλου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Σοφία Βογιατζάκη, Σοφία Μουτίδου κ.ά. Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας. Δεριγνύ 10, τηλ. 210 8237.330.

Προς κατεδάφιση
Το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Προς κατεδάφιση» φιλοξενείται από τις 18 ως τις 30 Ιουνίου στο Αrt Ηouse Τheatre Club, και μάλιστα για πρώτη φορά μετατρέπεται σε μιούζικαλ και μεταφέρεται στον φυσικό του χώρο, ήτοι στις ράγες των τρένων της Κωνσταντινουπόλεως. Τη μουσική υπογράφει ο Χρίστος Θεοδώρου και τη σκηνοθεσία ο Γρηγόρης Χατζάκης, ο οποίος έχει δείξει και μέσα από άλλες δουλειές του πόσο τον ενδιαφέρει να αναζητεί εναλλακτικούς χώρους για θεατρικά ανεβάσματα. Παίζουν η Βικτωρία Ταγκούλη και ο Χάρης Αττώνης. Κωνσταντινουπόλεως 46, Κεραμεικός. Πληροφορίες στο τηλ. 6984 611.535.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο Χατζιδάκις στο σινεμά
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρουσιάζει αύριο 15/6 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.333) το ετήσιο αφιέρωμα στον ιδρυτή της, με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις στον κινηματογράφο», με οδηγό αξέχαστες εικόνες από ταινίες που «έντυσε» μουσικά ο συνθέτης. Τραγουδούν η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου και η Ανα στασία Εδεν. Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ανήκει στον Μάνο Ευστρατιάδη. Ωρα έναρξης: 21.00.

Οσο υπάρχουν Αχαιοί
Η μουσική παράσταση «Οσο υπάρχουν Αχαιοί» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα παρουσιάζεται στις 19/6 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Περιλαμβάνονται τα έργα «Στο όνομα της Ελένης», συμφωνική ραψωδία (ανθολόγηση κειμένων Κ. Χ. Μύρης), «Ζωή» (τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου). Ερμηνεύουν: Φωτεινή Δάρρα, Ειρήνη Καράγιαννη, Ανδρέας Σμυρνάκης, Γιώργος Φλωράκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (αφηγητής). Συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ. Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός, Δημήτρης Παπαδημητρίου και το φωνητικό σύνολο Εν Φωναίς. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Στουπάκης. Ωρα έναρξης: 21.00.

Ο Μητροπάνος περιοδεύει
Πρεμιέρα της εφετινής περιοδείας του Δημήτρη Μητροπάνου στις 18/6, στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Υμηττού. Τον λαϊκό ερμηνευτή συνοδεύουν επί σκηνής οι Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιώργος Καραδήμος και Ασπασία Θεοφίλου.

Από την Ελευσίνα στο Ηρώδειο
Ο Μανώλης Μητσιάς γιορτάζει τα 40 χρόνια της πορείας του στο ελληνικό τραγούδι με την αποψινή συναυλία του, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το μουσικό οδοιπορικό του έχει τίτλο «Από την Ελευσίνα στο Ηρώδειο». Ωρα έναρξης: 21.00.

Από Τσιτσάνη ως Μπιτλς
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιώργος Ανδρέου και ο Μανώλης Καραντίνης εμφανίζονται απόψε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου του Δήμου Υμηττού, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια από Τσιτσάνη και Μπιτλς ως Θεοδωράκη. Ωρα έναρξης: 21.00.

Ποπ στη Νίκαια
Υστερα από έναν χειμώνα απουσίας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επιστρέφει κοντά στους φίλους του το εφετινό καλοκαίρι. Στις 18/6 εμφανίζεται στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, σε μια συναυλία όπου το πρώτο ρόλο έχει το πρόσφατο άλμπουμ του «7», χωρίς φυσικά να λείψουν και κομμάτια του παρελθόντος. Ωρα έναρξης: 21.00.

Πλιάτσικας στη Θεσσαλονίκη
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας εμφανίζεται στις 16/6 στον νέο προαύλιο χώρο του Fix στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας το πρόσφατο άλμπουμ του «Μπαλαρίνες επιτρέπονται», καθώς και κομμάτια από την εποχή των Πυξ Λαξ και από τη σόλο πορεία που ακολούθησε. Μαζί του, δύο παλιοί του συνοδοιπόροι, ο Διονύσης Τσακνής και ο Βασίλης Καζούλης. Ωρα έναρξης: 21.00.

EΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μη «χοίρων» βέλτιστον
Οι σκιτσογράφοι της Σχολής Ορνεράκη καλούνται να σχολιάσουν με τα εύστοχα σχέδιά τους τη γενικότερη κρίση (όχι μόνο την οικονομική…) που έχει – κατά τους ίδιους- τα χαρακτηριστικά της επιδημίας. Σύμφωνα με τους καλλιτέχνες,«χοιραφετημένοι σκιτσογράφοι που δεν δέχονται τη χοιραγώγηση,σατιρίζουν τη χοιρότερη επικαιρότητα και εκθέτουν τα χοιρότερα χοιροποίητα έργα τους… και μη χοιρότερα!» . Η έκθεση «Μη χοίρων βέλτιστον» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 19.30 και θα διαρκέσει ως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Θήρας 19, πλατεία Αμερικής (τηλ. 210

8665.611, www. ornerakis.gr).

Ονειρα και εμμονές
Ονειρα και εμμονές του φοβερού παιδιού του ιταλικού κινηματογράφου Φεντερίκο Φελίνι αποτυπώνονται στα 80 πρωτότυπα σχέδια και στις 10 αναπαραγωγές από το νεοεκδοθένLibro dei Sogni(Βιβλίο των Ονείρων): Φόβος και δέος μπροστά στη Γυναίκα. Καρικατούρες σημαντικών συναδέλφων του. Εξπρεσιονιστικά σκίτσα ιδιαίτερης αξίας. Ο Φελίνι ξεκίνησε ως σκιτσογράφος. Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν). Ως 20/9.

Συνάντηση
Με τη «Συνάντηση» εννέα καλλιτεχνών υποδέχεται το καλοκαίρι ο Χώρος Τέχνης «24» (Σπευσίππου 38, τηλ. 210

7217.897). Πρόκειται για ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Συνάντηση» που θα διαρκέσει ως τις 25 Ιουλίου. Συμμετέχουν με έργα που παρουσιάζουν για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες Δάφνη Αγγελίδου, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Χρήστος Μπαϊκούσης, Χρόνης Μπότσογλου, Ρόιλα Μπουζέα, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου.

Αναδρομή στη χαρακτική
Το παρελθόν και το παρόν της ελληνικής χαρακτικής παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29, τηλ. 210 4101.401). Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Εν τυπώσεις επί χάρτου», είναι μια εκδήλωση του 1ου Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών (Αthens Ρrint Fest/First Εdition) και ειδικά για την έκθεση της Πινακοθήκης Πειραιά συνεργάζεται με την Ενωση Ελλήνων Χαρακτών ομάδα από τους πιο δραστήριους συλλέκτες έργων ελληνικής χαρακτικής. Από τις συλλογές των Μ. Βεντούρη- Πάρι Παρασκευά-Βουτσά, Χ. Λεοντιάδη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ριζόπουλου, Ι. Χριστοδούλου, Ν. Μαστροπαύλου θα παρουσιάσουν 80 έργα 51 καλλιτεχνών- μεταξύ των οποίων οι Δημήτριος Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Βάσω Κατράκη- οι οποίοι χάραξαν το λαμπρό παρελθόν της ελληνικής χαρακτικής. Τα παρόν της ελληνικής χαρακτικής θα παρουσιάσουν 75 εν ενεργεία χαράκτες με 230 αυθεντικά έργα τους. Ως τις 28 Ιουνίου.

Culture Ιndustry
Ομαδική έκθεση με 28 συμμετέχοντες καλλιτέχνες, με τίτλο «Culture Ιndustry» και υπότιτλο «Folklore and Clich s», παρουσιάζεται στο Vox (Ιερά οδός 16, Κεραμεικός). Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Λυδία Ανδριώτη, θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουλίου.

6ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ
Ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση των έξι υποψηφίων καλλιτεχνών για το 6ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ, το οποίο θα απονεμηθεί από κριτική επιτροπή σε έναν εξ αυτών στις 14 Σεπτεμβρίου. Υποψήφιοι είναι οι Αθανάσιος Αργιανάς, Βαγγέλης Βλάχος, Χάρις Επαμεινώντα, Ειρήνη Ευσταθίου, Ραλλού Παναγιώτου και Γιώργος Σαπουντζής. Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4 και Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ. 210 7228.321, www.cycladic.gr).