Πόσο κόστισε;

130 εκατ. ευρώ έχει κοστίσει το μουσείο σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Αναμένεται όμως αναθεώρηση του ποσού καθώς με την ολοκλήρωσή του θα πρέπει να δημοσιευθούν οι όποιες υπερβάσεις.

Ποιος πληρώνει για τη λειτουργία του; Το μουσείο χρηματοδοτείται από το κράτος. Στόχος ωστόσο είναι να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενο ώστε να μην επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό.

Πόσοι επισκέπτες αναμένονται; Υπολογίζονται περί τα 2,5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο- το Βρετανικό Μουσείο έχει 6 εκατ. επισκέπτεςμε την πεποίθηση ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο μέλλον χάρη στην ακτινοβολία του μουσείου. Είναι εντελώς έτοιμο το μουσείο; Απομένει η ολοκλήρωση της ανασκαφής και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνεται ως επιτόπιο μουσείο στο κτίριο, ώστε να γίνει επισκέψιμος. Αν παθαίνω ίλιγγο; Η επιλογή τοποθέτησης γυάλινων δαπέδων σε ευρύτατες επιφάνειες στοχεύει στη θέαση των εκθεμάτων των κατώτερων επιπέδων του μουσείου και κυρίως της αρχαιολογικής ανασκαφής, ωστόσο σε μερικούς επισκέπτες δημιουργεί πρόβλημα. Δύο είναι οι λύσεις: ή κινείστε περιμετρικά των γυάλινων επιφανειών ή αποφασίζετε πως έφθασε η ώρα να ξεπεράσετε μια και καλή τους φόβους σας.

Καμπάνια στο εξωτερικό; Δεν έγινε. «Το μουσείο είναι αυτοδιαφημιζόμενο, δεν χρειάζεται να κάνουμε καμπάνια στο εξωτερικό»είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Εγιναν ωστόσο μερικές εκδηλώσεις και υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.

Εχουν προσκληθεί στα εγκαίνια εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου; Προσκλήθηκε ο διευθυντής του κ. Νιλ Μακ Γκρέγκορ, αλλά δεν θα έρθει. Οχι, απόγονοι του λόρδου Ελγιν δεν αναζητήθηκαν.

Ποιος το διοικεί; Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπάγεται δηλαδή στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά διαθέτει αυτοτέλεια σε αρκετούς τομείς. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον καθηγητή Αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή και μέλη τούς: Χαράλαμπο Μπούρα, καθηγητή ΕΜΠ και πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Αλέξανδρο Μάντη, αρχαιολόγο, προϊστάμενο της Εφορείας Ακροπόλεως, Νικήτα Κακλαμάνη, δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπούρα, γενικό γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης, Παναγιώτη Τέτση, ακαδημαϊκό και ζωγράφο, Ιουλία Ηλιοπούλου, καθηγήτρια Νομικής, Νικόλαο Δαμαλίτη, πολιτικό μηχανικό, Κατερίνα Παράσχη, αρχι τέκτονα. Αναμένεται ο διορισμός διευθυντή, ύστερα από πρόταση του ΔΣ. Γιατί άργησε να ολοκληρωθεί; Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι. Ο πρώτος ότι υπήρξε ευρεία πολεμική (με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μηνύσεις κ.λπ.) εναντίον της ανέγερσης του μουσείου είτε από εκείνους που είχαν διαφορετική γνώμη σχετικά με τη χωροθέτησή του στο συγκεκριμένο οικόπεδο ή σχετικά με το αρχιτεκτονικό του σχέδιο είτε από εκείνους που για όποιους λόγους (κυρίως απαλλοτριώσεις) θίγονταν από την κατασκευή του. Ο δεύτερος λόγος ήταν η ανάθεσή του αρχικώς σε κατασκευαστική εταιρεία που κήρυξε πτώχευση.

Ποιος κατασκεύασε το μουσείο; O Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, με διοικητικό συμβούλιο που διορίστηκε από το ΥΠΠΟ, με πρόεδρο τον καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Δημήτρη Παντερμαλή.

Γιατί δεν υπάρχει πάρκινγκ; Κρίθηκε σκόπιμο να αξιοποιηθούν τα υπόγεια του κτιρίου ως αποθήκες και εργαστήρια. Ασφαλώς η έλλειψη πάρκινγκ είναι πρόβλημα.

Τι θα γίνει με τις πολυκατοικίες; Πρόταση που λύνει το πρόβλημα «διατηρώντας» τα κτίρια που βρίσκονται στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου – και αποκλείουν τη θέαση προς την Ακρόπολη και το Θέατρο Διονύσου- αλλά και απελευθερώνοντας τον χώρο μπροστά από το μουσείο υπέβαλε πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού. Συγκεκριμένα διερευνάται η περίπτωση ανταλλαγής των δύο οικοπέδων με άλλα, επί της Διονυσίου Αρεο παγίτου επίσης, και μάλιστα πιο κοντά στην Ακρόπολη, ώστε να μη θιγούν οι περιουσίες των ιδιοκτητών. Οσον αφορά τον διατηρητέο χαρακτήρα των κτιρίων, η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά των όψεών τους ως έχουν. Κάτι το οποίο τεχνικά είναι από λυτα εφικτό. Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ έχει άρει τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ως διατηρητέων-άρα επιτρέπεται η κατεδάφισή τους-, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προβλέπεται η απομάκρυνση διτρόχων και αυτοκινήτων από τον πεζοδρόμο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Επισήμως ουδέν έχει αναφερθεί. Ο νόμος πάντως είναι σαφής.

Τι θα γίνει το παλαιό μουσείο; Βρίσκεται όπως είναι γνωστό στην Ακρόπολη και υπήρξε για ενάμιση περίπου αιώνα το «σπίτι» των γλυπτών που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο Ιερό Βράχο. Εχει έκταση μόλις 1.450 τ.μ. και σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να στεγάσει έκθεση σχετική με την ιστορία της Ακρόπολης, των ανασκαφών και των αναστηλώσεων των μνημείων. Επί του παρόντος είναι κλειστό.