Μια μεγάλη διάκριση για την ελληνική κινηματογραφία σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις Κάνες, μια ημέρα πριν από την τελετή λήξης του 62ου κινηματογραφικού φεστιβάλ. Η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε το πρώτο βραβείο στο παράλληλο αλλά σημαντικό τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» στο οποίο προβάλλονται οι ταινίες νέων, κυρίως, σκηνοθετών.

Ο Λάνθιμος είχε ήδη σκηνοθετήσει την «Κινέττα» (2005) και πριν από αυτήν είχε συνσκηνοθετήσει με τον Λάκη Λαζόπουλο την κωμωδία «Ο καλύτερός μου φίλος».

Ο «Κυνόδοντας» αναφέρεται στις παράξενες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας που με την εξαίρεση του πατέρα (Χρήστος Στέργιογλου) δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι της. Καθώς φαίνεται το επίκαιρο θέμα, το σουρεαλιστικό, νοσηρό χιούμορ της ταινίας αλλά και η αισθητική του Λάνθιμου σκλάβωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του «Βλέμματος», πρόεδρος της οποίας ήταν ο ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορετνίνο. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν η γαλλίδα ηθοποιός Ζουλί Γκαγιέ, η ινδή δημοσιογράφος Ούμα Ντα Κούνα, η Σουηδή καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ Μάριτ Κάπλα και ο Καναδός Πίερς Χάντλινγκ, διευθυντής του φεστιβάλ του Τορόντο. Στον «Κυνόδοντα» που απέσπασε και το βραβείο νεότητας που δίδει μια ειδική επιτροπή νέων συμπρωταγωνιστούν οι Μισέλ Βάλεϊ, Χρήστος Πασαλής, Αγγελική Παπούλια, Μαρία Τσόνη και Αννα Καλαϊντζίδου.

Το δεύτερο βραβείο του «Ένα Κάποιο Βλέμμα» δόθηκε στην ρουμάνικη ταινία «Politist ,adjectiv» («Αστυνομικό επίθετο») του Κορνέλιου Πορουμπόιου, ενώ ένα τρίτο ειδικό βραβείο μοιράσθηκαν η ιρανική ταινία «KasiazgorbehayeIranikhabarnadareh» («Κανείς δεν ξέρει για τις περσικές γάτες») του Μπαμάν Γκομπαντί και «Laperedemesenfants» («Ο πατέρας των παιδιών μου») της Μια Χάνσεν Λάβ.