Ενας καλεσμένος συν ένας οικοδεσπότης ισούται με ένα φάντασμα. Υπεύθυνος για το αγγλόφωνο λογοπαίγνιο«a guest + a host = a ghost»- δεν είναι άλλος από τον Μαρσέλ Ντυσάν , τον πλέον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Από εκεί δανείζεται τον τίτλο της η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, μια νέα παρουσίαση της Συλλογής Δάκη Ιωάννου όπου, στο πλαίσιο μιας καλοκαιρινής πλέον παράδοσης, ο συλλέκτης παρουσιάζει τη συλλογή του μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα, σε συνεργασία με καλλιτέχνες, επιμελητές και φίλους.

Πράγματι, όπως επεσήμανε και στη χθεσινή πρώτη παρουσίαση της έκθεσης ο επιμελητής της Μασιμιλιάνο Τζιόνι, πρόκειται για μια «άσκηση συνεργασίας». Ο αφορισμός του Ντυσάν, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα μικρό επιτοίχιο έργο που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ιδιαίτερη δομή: μια σειρά ατομικών εκθέσεων, πολλές από τις οποίες τις έχουν εμπνευσθεί και εγκαταστήσει οι ίδιοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Τα επιμέρους τμήματά της στέκουν ως μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου καλλιτεχνών, την πορεία των οποίων ο συλλέκτης παρακολουθεί επιμελώς τα τελευταία χρόνια, και περιλαμβάνουν έργα άλλοτε φιλόδοξα και άλλοτε χαρακτηριστικά του ύφους τους, αλλά και δείγματα της πρόσφατης δουλειάς τους. Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, οι Πάβελ Αλτχάμερ, Μαουρίτσιο Κατελάν, Πολ Τσαν, Νάταλι Τζούρμπεργκ, Ουρς Φίσερ, Ρόμπερτ Γκόμπερ, Κάρα Γουόκερ, Αντρο Βέκουα κ.ά. Εκτός από τον Μασιμιλιάνο Τζιόνι και τον Δάκη Ιωάννου, στον σχεδιασμό της εγκατάστασης συνεργάστηκαν επίσης ο Μαουρίτσιο Κατελάν,ο Ουρς Φίσερ και η Σεσίλια Αλεμάνι. Οπως επισημαίνει ο επιμελητής, «οι ατομικές αυτές παρουσιάσεις συνυπάρχουν σε μια σειρά από συμβιωτικές συναντήσεις και παρασιτικές σχέσεις, που πότε διακόπτονται από μια ασύνδετη παρουσία,πότε διαταράσσονται από μια παράδοξη αντιπαραβολή:τα σχέδια της Κάρα Γουόκερ περιβάλλουν έναν τάφο του Ουρς Φίσερ,ο άστεγος του Μαουρίτσιο Κατελάν γονατίζει μπροστά στη Γυναίκα-Νυχτερίδα της Κίκι Σμιθ, τα αρχιτεκτονικά θραύσματα του Γκρέγκορ Σνάιντερ ενσωματώνονται στα στοιχειωμένα δωμάτια του Ρόμπερτ Γκόμπερ, οι κενές φιγούρες του Σεθ Πράις έρχονται αντιμέτωπες με το έργο του Τζεφ Κουνς. Κάθε έργο γίνεται το φασματικό είδωλο του διπλανού του, έτσι που να είναι αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τον οικοδεσπότη (host) από τον φιλοξενούμενο (guest),τη φιλική παρουσία από την απειλητική σκιά».

Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, Φιλελλήνων 11 & Εμ. Παππά, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2758.490, www.deste.gr Ενα μεγάλο εικαστικό καλοκαίρι
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου, είναι η πρώτη από τις συνεισφορές του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στο επικείμενο μεγάλο αθηναϊκό εικαστικό καλοκαίρι. Ακολουθεί το 6ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009, με υποψήφιους καλλιτέχνες τους Αθανάσιο Αργιανά, Βαγγέλη Βλάχο, Χάρις Επαμεινώντα, Ειρήνη Ευσταθίου, Ραλλού Παναγιώτου και Γιώργο Σαπουντζή. Εφέτος το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ θα συνεργαστεί με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου και θα φιλοξενηθεί η έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν έργα των έξι υποψήφιων καλλιτεχνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης του 6ου Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2009 θα γίνουν στις 14 Μαΐου 2009. Ο νικητής θα επιλεγεί εκ των έξι υποψηφίων από κριτική επιτροπή την οποία αποτελούν ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκης Ιωάννου, η διευθύντρια του Νew Μuseum of Contemporary Αrt της Νέας Υόρκης Λίσα Φίλιπς , η διευθύντρια του Ιδρύματος Sandretto Re Rebaudengo Ρer L΄ Αrte του Τουρίνου Πατρίτσια Σαντρέτο Ρε Ρεμπαουντένγκο, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Βερολίνου Ούντο Κίτελμαν, ο διευθυντής της αίθουσας τέχνης Deitch Ρrojects της Νέας Υόρκης Τζέφρι Ντάιτς και ο καλλιτέχνης Τόμας Στρουθ, και η απονομή του Βραβείου έχει οριστεί για τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ θα εγκαινιάσει έναν από τους πιο πρωτότυπους χώρους που έχει χρησιμοποιήσει ως σήμερα. Πρόκειται για τα παλιά σφαγεία της Υδρας, όπου ο Μάθιου Μπάρνεϊ και η Ελίζαμπεθ Πέιτον θα παρουσιάσουν από τις 17 Ιουνίου μια εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για αυτόν τον χώρο. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί και την πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών.