Μια εγκατάσταση με διαφορετικές μπάλες διαμέτρου περίπου ενός μέτρου η καθεμία, πάνω στις οποίες οι επισκέπτες, χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα, θα δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης- μια πόλη, έναν δρόμο, ό,τι «κατεβάσει» η φαντασία τους. Στο έργο του εικαστικού Γιάννη Κατρανίτσαμε τίτλο «Fringe Βall», η κάθε μπάλα θα ενώνεται με την επόμενη με μια κλωστή, συνθέτοντας έτσι ένα σύστημα-παιχνίδι, εξελισσόμενο με αυτοσχέδιο τρόπο από τους περαστικούς: εμάς. Η Fringe Βall αποτελεί το σήμα κατατεθέν του πρώτου Αthens Fringe Festival (15-21/6), σηματοδοτώντας τους διάφορους χώρους της Αθήνας όπου αυτό θα διαδραματιστεί, αλλά κυρίως ενσωματώνοντας το πνεύμα του: τη διαδραστικότητα ανάμεσα στην τέχνη, στον κόσμο, στην πόλη.

Το Fringe Festival είναι μια εκτεταμένη πολυσυλλεκτική καλλιτεχνική διοργάνωση η οποία αγκαλιάζει ελεύθερα όλες τις τέχνες και παραμένει στενά συνδεδεμένη με την πόλη που τη φιλοξενεί και τους πολίτες της. Ξεκίνησε από το Εδιμβούργοκάθε χρόνο συγκεντρώνει, περίπου για έναν μήνα, γύρω στους 2,5 εκατ. θεατές- και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Με μότο «Η Αθήνα μάς ανήκει», εφέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά με κύριο υπεύθυνο τονΓιώργο Νέρη . Με επίκεντρο την Τεχνόπολη θα απλώνεται σε μια ακτίνα δέκα μικρότερων «κομητών»: από το Μικρό Πολυτεχνείο ως το μπαρ Βoozeόπου και συστήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στους δημοσιογράφους οι διοργανωτές και ορισμένοι από τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες.

Από τανγκό και κοκτέιλ ως τηλεφωνικές φάρσες
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Fringe Festival ορισμένες ομάδες μίλησαν για το έργα τους. Πρώτοι ηΜαίρη Αλεξοπούλουκαι ο Γιάννης Χαιρετάκης, από τη λέσχη ανάγνωσης ΜΕΛΟΜΑ. Οι ενδιαφερόμενοι θα διαβάσουν τα βιβλία που προτείνει η ομάδα και θα συζητήσουν τα ερεθίσματά τους. «Η συζήτηση αποδεικνύει ότι ακόμη και τα κλασικά έργα μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικές εντυπώσεις και αισθήσεις. Μέσα από τον διάλογοπροκύπτουν οι νέες διαστάσεις» σημείωσαν.

Ο συγγραφέαςΧρήστος Χωμενίδης ανέπτυξε μια πρωτότυπη όσο και σουρεαλιστική ιδέα. Παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων «που κατέχουν θέσεις-“κλειδιά” στην κοινωνία» και οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε τηλεφωνικές φράσεις. «Δάσκαλοι μέχρι και παπάδεςθα κάνουν φάρσες στους συμπολίτες μας. Η φάρσα είναι η ένατη τέχνη,κατά τη γνώμη μου» είπε.

ΟΜπάμπης Γκουρτζήςμε την Ομάδα Σεμινάριο θα δημιουργήσει έναν διαδραστικό «χώρο» όπου οι ενδιαφερόμενοι θα παρουσιάζουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα (από ένα τανγκό ως το… πώς να φτιάξετε το καλύτερο κοκτέιλ) σε μια φιλική ατμόσφαιρα, πιθανόν σε κάποιο σπίτι. Το κοινό θα ψηφίζει την καλύτερη παρουσίαση μέσω του link του Fringe, όπου θα συγκροτηθεί εν τέλει μια «τράπεζα γνώσεων».

ΟΓιώργος Δρακάκηςκαι η Ανδριανή Αμπάβηεκπροσώπησαν τους διαδικτυακούς τόπους Αrtspot και Αrtmag. Ο πρώτος δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να αναδείξουν τη δουλειά τους με εικόνα, βίντεο και ήχο. Ο δεύτερος είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό που δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους.

ΗΝτίνα Γιαμπουράνηπαρουσίασε τη θεατρική ομάδα «Μεταμόρφωση». «Στο έργο μαςοι θεατές θα συμμετέχουν στη διαδικασία της μεταμόρφωσης. Θα ξεκινήσουμε μια ληστεία και τελικά όλοι θα βρεθούμε μέσα σε ένα μοναστήρι ψάχνοντας τον κλέφτη».

Τέλος, η ομάδα Ιllustrations Confuses εκπροσωπήθηκε από την Τόνια Βασιλάκου. Πρόκειται για ένα θέαμα όπου συμμετέχουν τέσσερα άτομα. Θα παρουσιάσουν τις «Κλαίουσες», ένα έργο για την παράδοξη συνθήκη του ηθοποιού, εμπνευσμένο από τονΝτιντερό. Μέρος της παράστασης είναι διαδραστικό, εφόσον ο ηθοποιός θα «παίζει» για έναν θεατή, μπροστά του, μόνο για αυτόν.

Περισσότερες πληροφορίες: www.sinthesis.gr/fringe Για επαγγελματίες και ερασιτέχνες
Το Fringe Festival ακολουθεί τη λογική της επέκτασης. Στον πυρήνα βρίσκεται η τέχνη. Αγκαλιάζει ωστόσο όλους όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να συνομιλήσουν με την πόλη και τους συμπολίτες τους παρουσιάζοντας το έργο τους- το οποίο δεν κινείται κατ΄ ανάγκην σε καλλιτεχνικό πλαίσιο. Μπορούν να συμμετάσχουν δηλαδή τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες, άνθρωποι που θέλουν να παρουσιάσουν ομαδικά τη δουλειά τους. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 καλλιτεχνικές ομάδες με προτάσεις για χορό και σωματική κίνηση, φωτογραφικές εκθέσεις, εκθέσεις κοσμημάτων, δρώμενα δρόμου, μουσικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για παιδιά- συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Ετσι εξηγούνται τόσο όρος «Fringe», δηλαδή «περιθώριο» (των τεχνών), όσο και ο χαρακτηρισμός «off festival», δηλαδή έξω από τις επίσημες οδούς της τέχνης. Το Fringe αποτελεί μια δημοκρατική πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης, όπου η τέχνη συναντά τη δράση. Το 20% από τις εισπράξεις θα επιστραφεί στους καλλιτέχνες «σε μια προσπάθεια να επιστραφεί ένα ποσοστό σε εκείνους που θέλησαν να συνομιλήσουν με την κοινωνία μας», σημειώνει ο Γιώργος Νέρης. Το εισιτήριο για μία ημέρα κοστίζει 10 ευρώ και… ανοίγει την πόρτα σε όλες τις εκδηλώσεις.