Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με τον Κ. Π. Καβάφη χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Τότε που στο πατρικό του, στην Πάτρα, ο πατέρας του τον έπαιρνε αγκαλιά και του διάβαζε τα «Τείχη» ή τους «Αλεξανδρινούς βασιλείς». Τέλη της δεκαετίας του ΄60, αρχές του ΄70, έκανε την πρώτη του προσπάθεια να τον μελοποιήσει, αλλά το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας συναντήθηκε ξανά με τον Καβάφη, όταν τον μελοποίησε (μέσα σε τρεις ημέρες) για τις ανάγκες της παράστασης «Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας» που ανέβηκε από το Νouveau Τheatre de Βelgique, με τον Πολ Ρολάν στον ρόλο του ποιητή.

Σήμερα η σχέση αυτή αποτυπώνεται στο βιβλίο-CD των εκδόσεων Ιανός «Ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου» (Μουσική. Ποίηση. Ζωγραφική), όπου για πρώτη φορά παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη εργασία του συνθέτη επάνω στην ποίηση του Καβάφη. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται 50 ανθολογημένα ποιήματα του Καβάφη από τον συνθέτη, CD με τίτλο «Επέστρεφε» (δέκα συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου σε νέα μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση, με ερμηνευτή τον Κώστα Θωμαΐδη και με συμμετοχές των Γεωργίας Συλλαίου, Θόδωρου Δημήτριεφ και Σάκη Μπουλά ) και επτά προσωπογραφίες του ποιητή από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Εξίσου παλιά είναι η εν γένει σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την ποίηση και δη με τη μελοποίησή της, όπως σημείωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της δουλειάς αυτής. «Το κείμενο που μελοποιείται απαιτεί και πρέπει να ξεκλειδωθεί.Και εγώ είχα την πολυτέλεια να μου υποβάλλει πάντοτε το κείμενο τον τρόπο μελοποίησής του.Γι΄ αυτό και στις μελοποιήσεις μου (σ.σ.: δεν αναφέρθηκε μόνο στον Καβάφη) έχω ακολουθήσει διαφορετικούς μουσικούς δρόμους.Το κείμενο που μελοποιείταιαπαιτείται και πρέπει να ξεκλειδωθεί». Υπογράμμισε επίσης ότι η ποίηση είναι η μία κολόνα (η έτερη είναι η μουσική), ενώ όσον αφορά την ανθολόγηση των ποιημάτων την έκανε με κριτήρια τη σχέση που διατηρεί με αυτά. «Αλλα με πονάνε,άλλα με συντροφεύουν,άλλα με συνθλίβουν, αλλά με ακολουθούν σε καίριες φάσεις της ζωής μου».

Ο Θάνος Μικρούτσικος παρατήρησε επίσης ότι «η δισκογραφία έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια και θρηνούμε τον θάνατό της» σημειώνοντας ότι μια τέτοια δουλειά που «ως πρόθεση θέλει να είναι σημαντική» μπορεί να δώσει αφορμές για άλλες αναλόγου ύφους εκδόσεις.

Το βιβλίο-CD «Ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου» κυκλοφορεί αποκλειστικά στα βιβλιοπωλεία «Ιanos» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.