Γνησιότητες
«Πρόσφατα», αφηγείται σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, «η ιστορικός της τέχνης και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης Αφροδίτη Κούρια κατήγγειλε στην Εταιρεία ότι εκδίδονται και κυκλοφορούν πιστοποιητικά γνησιότητας για πλαστά έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκαμε την πλαστογραφημένη υπογραφή της και μεεπίσης πλαστήσφραγίδα που φέρει το όνομά της».

Το ΔΣ «καταγγέλλει δημόσια αυτό το ηθικά απαράδεκτο και ποινικά κολάσιμο γεγονός.Δηλώνει δε ότι βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα δράσης απέναντι στις προσπάθειες και τις πρακτικές-μεθοδεύσεις νομιμοποίησης πλαστών έργων,καθώς και στην αδίστακτη,ανήθικη και παράνομη χρήση του ονόματος και της ιδιότητας των ιστορικών της τέχνης από τους απατεώνες και τους συνεργούς τους».

Παλιά η υπόθεση με τα «πιστοποιητικά γνησιότητας». Στην πραγματικότητα, απαγορεύεται ακόμη και στους ιστορικούς τέχνης να τα εκδίδουν- παρά μόνο υπό την έγκριση μουσείων και άλλες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. (Και λογικό είναι: αν κάποιος με εσάρπα έρθει στο σπίτι σας, δει την αθλιούτσικη ελαιογραφία με την άποψη της Αίγινας, μισοκλείσει τα μάτια και πει: «Μμμ,Βολανάκης, ε; Τι;Δεν το ξέρατε;Λοιπόν,είμαι ιστορικός και μπορώ να σας δώσω ένα χαρτί…», ας είστε λίγο καχύποπτοι, αν μη τι άλλο.) Τώρα, λοιπόν, όχι μόνο τα εκδίδουν, αλλά μάλιστα και σε όνομα άλλου! Εξαιρετικό!

Οι ιστορικοί δηλώνουν ότι θα λάβουν μέτρα. Μακάρι. Ωστόσο, όλοι οι έμποροι τέχνης ψιθυρίζουν για τη διακίνηση πλαστών, κάθε φορά όμως που τους έχει ζητηθεί να μιλήσουν συγκεκριμένα για μια «πηγή» αισθάνονται ότι δεν θα είναι αυτοί που θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Και δεν μιλάει ποτέ κανένας.

Μαχντόχτ
«Μahdokht» είναι ο τίτλος του έργου της διάσημης ιρανής καλλιτέχνιδος Σιρίν Νεσάτ που είχε παραγγελθεί ειδικά για το ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) για την έκθεση «Διαπολιτισμοί» το 2004. Ηταν το πρώτο μέρος του κύκλου ταινιών «Women Without Μen». Τώρα, όμως, έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τον υπόλοιπο κύκλο. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 18 Μαρτίου θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου. Και- bonus- στις 19 Μαρτίου (19.00) η καλλιτέχνις θα συζητήσει δημόσια με τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι καλλιτέχνες συναντούν το κοινό». (Κοινό, σπεύσε!)

zenakos@dolnet.gr

www.artfully-on-saturday.blogspot.com

ΕΜΣΤ, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης), τηλ. 210 9242.111-2, www. emst.gr, http://fixit-emst. blogspot.com.