Σίγουρα η πιο σημαντική έκθεση που εγκαινιάζεται την ερχόμενη εβδομάδαστις 18 Μαρτίου, με διάρκεια ως τις 31 Μαΐου- είναι η «Women Without Μen», ο κύκλος ταινιών της Σιρίν Νεσάτ που διοργανώνει το ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης, τηλ. 210 9242.111) και επιμελείται η διευθύντριά του Αννα Καφέτση. Το ΕΜΣΤ μάς πληροφορεί μάλιστα ότι για τις ανάγκες της έκθεσης ενοποιήθηκαν οι δύο χώροι του υπογείου και διαμορφώθηκαν μεγάλες αίθουσες με κινηματογραφικές συνθήκες προβολής. Βεβαίως, όποιος το βάλει στο πρόγραμμά του να δει εκθέσεις τις επόμενες ημέρες, αυτή δεν θα τη χάσει.

Ωστόσο, μια συνήθεια που δεν υπήρχε ιδιαίτερα στην Αθήνα αλλά που εμφανίζεται ολοένα περισσότερο, ειδικά στο πιο νεαρό κοινό, είναι αυτή όπου δεν πάει κανείς να δει μία έκθεση τη φορά αλλά πολλές. Η βόλτα στις γκαλερί ή «γκαλερότσαρκα» γίνεται συνεχώς πιο δημοφιλής καθ΄ ότι, πέρα από τις πολύ μεγάλες ή τις πολύ λαμπρές (και, συνεπώς, σπανιότερες), στην Αθήνα βλέπει κανείς πλέον μια σειρά μικρότερες, εξαιρετικής ποιότητας εκθέσεις σε μικρούς χώρους και γκαλερί.

Video still από έργο του Αλί Καζμά, η έκθεση του οποίου φιλοξενείται στην γκαλερί Qbox (ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ QΒΟΧ)

Αν λοιπόν ήθελε να κάνει βόλτα κανείς στις εκθέσεις που παρουσιάζονται τούτο τον καιρό στην πόλη μας, θα έπρεπε να ξεκινήσει πράγματι περίπου εκεί, αλλά πιο ψηλά από το ΕΜΣΤ, στο Κολωνάκι- Λυκαβηττό για την ακρίβεια. Εκεί μπορεί να δει τις «Αναγραφές» του Στέργιου Στάμου, ως τις 25 Απριλίου, στην γκαλερί Μέδουσα (Ξενοκράτους 7, Κολωνάκι, τηλ. 210

7244.552). Στη συνέχεια, να κατηφορίσει προς την πλατεία Κολωνακίου. (Αν και εγώ θα έκανα έναν κόπο παραπάνω: θα γυρνούσα λίγο πίσω, ως την οδό Μασσαλίας, για να δω την έκθεση «Joseph Βeuys και οι ελληνικές αναφορές στο έργο του»- ως τις 2 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, τηλ. 210 3680.000. Περιλαμβάνονται 34 έργα του καλλιτέχνη από τη συλλογή Van der Grinten, καθώς και μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Οι Δελφοί είναι το μέρος να ανταμώνει κανείς: 12 καλλιτέχνες για τον Joseph Βeuys», με έργα ελλήνων και γερμανών καλλιτεχνών.) Πάντως, προτού πάει στην πλατεία, υποχρεωτικά θα έπρεπε να φθάσει ως την οδό Χάρητος, στην έκθεση της μοναδικής εγκατάστασης του Βλάση Κανιάρη«Αrrivederciwillkommen», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως τις 6 Απριλίου, στην γκαλερί Καλφαγιάν (Χάρητος 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 7217.679).

Στην καρδιά του Κολωνακίου πια θα πρέπει ασφαλώς κανείς να κατευθυνθεί πρώτα στη… βασίλισσα της πλατείας, την Γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου 20, Κολωνάκι, τηλ. 210

3608.278), όπου ο Χάρης Κοντοσφύρης εκθέτει ως τις 21 Μαρτίου μια εγκατάσταση μεταμορφώνοντας τον χώρο με γλυπτά από τσιμέντο, ζωγραφική και παλιές αυθεντικές πινακίδες ανασυρμένες από τον δρόμο, υπό τον τίτλο «Ηλεκτρικό σπίτι».

Φεύγοντας θα μπορούσε να συμπληρώσει τις γνώσεις του για τον Βλάση Κανιάρη κατηφορίζοντας λίγο την οδό Κουμπάρη για το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, τηλ. 210 3671.000), το οποίο ως τις 6 Απριλίου φιλοξενεί την έκθεση «Γενέθλιον- Τα ογδοντάχρονα του Βλάση Κανιάρη», τιμώντας τον πρωτοπόρο των δεκαετιών 1960-1970. Αλλά ειδικά αν αποφύγει κανείς την παράκαμψη, απαραίτητο είναι να κατεβεί ως την οδό Βαλαωρίτου και την ατομική του σπουδαίου ζωγράφου Βλαντίμιρ Βελίκοβιτς. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ως τις 28 Μαρτίου μια σειρά σχεδίων, κολάζ και ζωγραφικών έργων με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο, το μαύρο και το άσπρο στην γκαλερί Εκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι, τηλ. 210 3607.598).

Το σημείο αυτό περίπου είναι που χρειάζεται στάση για καφέ. Χρειάζεται καλός ρυθμός διότι υπάρχει μέλλον ακόμη. Μετά τη σύντομη ανάπαυλα, λοιπόν, ο στόχος είναι το κέντρο. Κατεβαίνουμε από το Κολωνάκι, παίρνουμε την οδό Πανεπιστημίου ως την οδό Πεσμαζόγλου και τον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Πορταλάκη (Πεσμαζόγλου 8, 8ος όροφος, τηλ. 210 3318.933). Εκεί, ως τον Ιούνιο, φιλοξενείται η έκθεση «Stamos- Reds», με έργα φιλοτεχνημένα μεταξύ 1988 και 1994, δηλαδή κατά την τελευταία δημιουργική περίοδο του σημαντικού ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Θεόδωρου Στάμου.

Υστερα, παίρνοντας ευθεία κάτω τη Σοφοκλέους, φθάνουμε σε κάτι που ακούγεται πολύ ενδιαφέρον: έκθεση με τίτλο «Κ.L.Ρ.», με τρεις νέους καλλιτέχνες, τον Γεώργιο Παναγιώτη Καβούνη, τον Γιάννη Λημναίο και τη Χαρά Πιπερίδου, παρουσιάζει η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος (Αθηνάς 12, τηλ. 210 3217.931) ως τις 11 Απριλίου. Και σχεδόν απέναντι, στην γκαλερί Qbox (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος, τηλ. 211 1199.991), ο τούρκος καλλιτέχνης Αλί Καζμά παρουσιάζει οκτώ βίντεο στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο «Οbstructions»ως τις 18 Απριλίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Εμρέ Μπαϊκάλ.

Στου Ψυρρή τα στενά και στα πέριξ

Video still από έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου από την έκθεσή του στην γκαλερί ΑΔ (ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔ)

Από την οδό Αθηνάς μπαίνουμε στου Ψυρρή. Χρειάζεται εδώ να αντισταθεί κανείς και να πει στον εαυτό του ότι η ώρα του μεζεδοπωλείου θα έρθει αργότερα. Αντ΄ αυτού πρέπει πρώτα να κατευθυνθεί στην γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3, Ψυρρή, τηλ. 210 3228.785) και στην ατομική έκθεση ενός από τους πλέον επιτυχημένους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, του Στέφανου Τσιβόπουλου. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ως τις 21 Μαρτίου το νέο έργο «Untitled (Ιn Ρlato΄s Cave)», μια βίντεο εγκατάσταση διπλής προβολής.

Παραμένοντας στου Ψυρρή, μια βόλτα ως την οδό Αγίων Αναργύρων και την γκαλερί Βatagianni (Αγίων Αναργύρων 20-22, Ψυρρή, τηλ. 210

3221.675) είναι καλή ιδέα. Εκεί εκθέτει έργα ποικίλων διαστάσεων και θεμάτων σε τελάρο, ως τις 11 Απριλίου, ο Βασίλης Ζωγράφος. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται και η γκαλερί a. antonopoulou. art (Αριστοφάνους 20, 4ος όροφος, Ψυρρή, τηλ. 210 3214.994), η οποία φιλοξενεί ως τις 29 Απριλίου έναν παλιό και εξόχως σταθερό συνεργάτη της, τον Αλέξανδρο Ψυχούλη, με την εγκατάσταση «Το δωμάτιο».

Ανηφορίζοντας κανείς, λοιπόν, μπορεί να περάσει από τους δύο νέους, εκθαμβωτικούς χώρους σύγχρονης τέχνης που καμαρώνει όλη η εικαστική κοινότητα: την γκαλερί ΑΜΡ (Επικούρου 26 και Κορίνης 4, πλ. Κουμουνδούρου), όπου φιλοξενείται έκθεση με γλυπτά του Χιούγκο Μαρκλ, και την γκαλερί Τhe Βreeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, τηλ. 210 3317.527), όπου φιλοξενείται η ζωγραφική έκθεση του Σκοτ Τρελίβεν. Και, τελικά, διασχίζοντας την πλατεία Καραϊσκάκη, μπορεί να φθάσει ως την γκαλερί Loraini Αlimantiri – Gazonrouge (Βίκτωρος Ουγκό 15, τηλ. 210 5248.077), όπου ως τις 11 Απριλίου ο ολλανδός καλλιτέχνης Μαράιν φαν Κράι παρουσιάζει μια νέα εγκατάσταση που συμπεριλαμβάνει δείγματα από ολόκληρο το φάσμα της πρακτικής του.

Τέλος- η ευχάριστη έκπληξη! -, κοντά στην οδό Καρόλου, σε ένα στενό, υπάρχει κρυμμένο ένα σεμνό βουλγαρικό εστιατόριο με εξαιρετική κουζίνα! Είπαμε, η σύγχρονη τέχνη είναι μια περιπέτεια.