Συνέδρια
«Δημοκρατία, μετανάστευση και ταυτότητα στην Ευρώπη σήμερα» τιτλοφορείται το συνέδριο που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα σήμερα, 11.00- 15.00, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει να συνδέεται καθόλου με τα εικαστικά, ωστόσο είναι πολλοί οι ομιλητές από τον χώρο της τέχνης, γεγονός που αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα, αφενός για τη συγγένεια της πολιτιστικής κριτικής με τις κοινωνικές επιστήμες, αφετέρου για τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να ανοίγεται σε βαθμό που κανένας άλλος πολιτιστικός κλάδος δεν έχει αποτολμήσει στο παρελθόν.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του project «ΑΤLΑΝΤΙS- Ηidden StoriesΝew Ιdentities. Εuropean Αrt 20 years after the Ιron Curtain», που διοργανώνει το Ηeinrich Βoell Foundation- Βrandenburg (Πότσνταμ, Βερολίνο) και το Rohkunstbau (Πότσνταμ, Βερολίνο), με συνεργαζόμενους φορείς την ΑrtΒΟΧ. gr/ creative arts management (Θεσσαλονίκη), την Αrtoday Αssociation (Πλόβντιβ, Βουλγαρία) και τη Space Gallery (Μπρατισλάβα, Σλοβακία). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

…και άλλα
Τη στιγμή ακριβώς που προσπαθώ να μη χάσω το αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη, ειδοποιώ εγκαίρως για κάτι που ακούγεται ενδιαφέρον: έκθεση με τίτλο «Κ.L.Ρ.», με τρεις νέους καλλιτέχνες, τον Γεώργιο Παναγιώτη Καβούνη, τον ΓιάννηΛημναίο και τη Χαρά Πιπερίδου, παρουσιάζει η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, από τις 12 Μαρτίου. Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο του ΓιώργηΒύρωνα Δάβου, «με βασικό όπλο την ειρωνεία, που ανατρέπει τις βασικές σχέσεις της σχέσης ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, μεταβάλλοντας τους όρους του εικαστικού λεξιλογίου,οι καλλιτέχνες κατορθώνουν να δημιουργούν ένα ανησυχητικά οικείο (Unheimliche) περιβάλλον, όπου η εικόνα, είτε έχει μεταβληθεί είτε έχει διαστραφεί οικειοθελώς η αληθοτιμή της (salva veritate), είναι ταυτόχρονα προσιτή,αλλά κι αποκρουστική συνάμα». Η έκθεση διαρκεί ως τις 11 Απριλίου.

zenakos@dolnet.gr

www.artfully-on-saturday.blogspot.com Περισσότερα για το συνέδριο: www. artbox.gr, Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12, τηλ. 210 3217.931.