Oικονομία, οικουμενικότητα, οικολογία. Ιδού το τρίπτυχο της νέας διακυβέρνησης του υπουργείου Πολιτισμού, όπως το έθεσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του. Και όσον αφορά το πρώτο, αυτό έγινε σαφές με τις περικοπές υπερβολικών αμοιβών των επικεφαλής εποπτευομένων οργανισμών αλλά και με τη διακοπή της λειτουργίας του παραρτήματος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, με συνολική εξοικονόμηση μισού εκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Τα άλλα δύο μένει να αποδειχθούν στην πράξη. Πέραν αυτών, ναι σε όλα είπε ο υπουργός δημιουργώντας ελπίδες στους συμβασιούχους για την επίλυση των προβλημάτων τους, αφού προανήγγειλε προσλήψεις – «αυτό το θέμα έχει για μένα και ανθρωπιστικές διαστάσεις» είπε-, ικανοποιώντας τους υπαλλήλους με τη ματαίωση της μετεγκατάστασης του υπουργείου στου Ρέντη, διαβεβαιώνοντας ότι νόμοι ή νομοσχέδια θα τροποποιηθούν επί τα βελτίω, ότι το κόστος των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως- στις 20 Ιουνίου, όπως αναγγέλθηκε την περασμένη Παρασκευή- θα πέσει κάτω από τα 3 εκατ. ευρώ, ότι γενικότερα τα μουσεία θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν κτλ. Είναι τελικά όλα τόσο ρόδινα; Προφανώς όχι, τουλάχιστον όμως ο κ. Σαμαράς φάνηκε ότι έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα του υπουργείου και έχει σκύψει με ενδιαφέρον για την επίλυσή τους.

Ζήτημα πρώτον και φλέγον το οικονομικό, με τις προτεραιότητες να περνούν από αυστηρή δοκιμασία, όπως είπε ο ίδιος. Στα 8.200 ευρώ ήταν ο μισθός του προέδρου του ΟΠΕΠ και ζητήθηκε η μείωσή του στα 3.000, ενώ του διευθύνοντος συμβούλου από 7.700 στα 6.500 ευρώ. Μείωση του μισθού εξάλλου θα υπάρξει και για τον διευθυντή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (θα είναι ίσος με τον μισθό του γενικού διευθυντή του ΥΠΠΟ με προσαύξηση 10%). Ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει κλείσει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, ευρισκόμενη ήδη υπό την εποπτεία του συνεργάτη του κ. Σαμαρά κ. Κώστα Μπούρα. Λύνεται έτσι το πρόβλημα; Ασφαλώς όχι, δεδομένου ότι επί υπουργίας του κ. Μιχάλη Λιάπη «χάθηκε» και ο Ειδικός Λογαριασμός του ΥΠΠΟ, το οποίο βρέθηκε μείον κατά 109 εκατ. ευρώ. «Εξ αυτών έχουν επιστρέψει μέσω του τακτικού προϋπολογισμού τα 54 εκατ.,για τα άλλα δίνεται μια μάχη» είπε επί του προκειμένου ο κ. Σαμαράς.

Η διαπίστωσή του ότι αφενός υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών οργανικών θέσεων του υπουργείου και αφετέρου μεγάλος αριθμός συμβασιούχων που αναμένουν την πρόσληψή τους θα μπορούσε να έχει άμεσα ευτυχή εξέλιξη. Στην πράξη είναι αλλιώς. Κατ΄ αρχάς λοιπόν αντιμετωπίζεται η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού ως εξής: προχωρεί μέσω ΑΣΕΠ η πρόσληψη 1.100 συμβασιούχων φύλαξης, οι οποίοι θα προστεθούν στους 500 ήδη προσληφθέντες προ ενός μηνός, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ζήτημα υπάρχει ωστόσο για τους συμβασιούχους των έργων του Γ΄ ΚΠΣ. Οσον αφορά τους εργαζομένους με ασφαλιστικά μέτρα, η μόνη λύση, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, είναι η προκήρυξη διαγωνισμού με μοριοδότηση ανάλογη της προϋπηρεσίας τους.

Κ αλό νέο είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την προτεραιότητα, την επιλογή και τον συντονισμό όλων των έργων πολιτισμού του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ. Η αποκατάσταση του Φιξ θα προχωρήσει. Στο στέγαστρο του Ακρωτηρίου της Θήρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες μετά την κατάθεση της αναθεωρημένης μελέτης στην τοπική πολεοδομία. Η αγορά του κτιρίου της οδού Πειραιώς 260 για τις ανάγκες του Ελληνικού Φεστιβάλ είναι δρομολογημένη. Εξετάζεται η αναβάθμιση του χώρου γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η δυνατότητα επέκτασής του στο Ακροπόλ. Το έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης θα προχωρήσει κανονικά, αρχίζει η αποκατάσταση ενός τμήματος του Τατοΐου για να αποδοθεί στο κοινό, ενώ επιτεύχθηκε η απεμπλοκή του νομικού ζητήματος ως προς τη δωρεά του Ιδρύματος Λάτση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία της Ολυμπίας. Επίσης χρηματοδοτούνται τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού και ανασυστήνονται οι επιτροπές Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Τέλος, τερματίζεται η σύμβαση μεταξύ ΟΠΕΠ και Siemens για τους αυτόματους μεταφραστές.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Από το ΥΠΠΟ τα εγκαίνια του Μουσείου
Εγκαίνια με «αυτεπιστασία» θα γίνουν στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Αυτό σημαίνει ότι αρμόδιες για την οργάνωσή τους θα είναι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ- χωρίς να αποκλείονται και κάποιες εξωτερικές συνεργασίες. Ο υπουργός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κ. Δημήτρης Παντερμαλής θα εποπτεύουν την Οργανωτική Επιτροπή, την οποία θα συντονίζει ο κ. Κώστας Μπούρας. Οσον αφορά τον χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, η παρουσία του εξακολουθεί να είναι συμβουλευτική και η συνεισφορά του αμισθί, όπως είπε ο κ. Σαμαράς. Διοικητικό συμβούλιο θα ορισθεί στο μουσείο, κατά πάσα πιθανότητα προ των εγκαινίων. Οσο για τον διευθυντή του, την προκήρυξη θα πρέπει να την κάνει το ΔΣ.

Χορηγίες, πνευματικά δικαιώματα και αρχαιοκαπηλία
Αλλαγές πρόκειται να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο των χορηγιών, με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Χορηγιών, νομικό κ. Τάκη Μπαλτάκο, να επεξεργάζεται τις σχετικές ρυθμίσεις υπό νέο πρίσμα. «Θέλουμε μια διεκδικητική και επιθετική πολιτική σε αυτό το θέμα,και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Σαμαράς «δείχνοντας» προς την πλευρά της ομογένειας. Σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα πρόκειται εξάλλου να κατατεθεί σύντομα στοχεύοντας στην απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από την πίεση- άδικη, όπως την χαρακτήρισε- των εισπρακτικών μηχανισμών. Επανεξέταση διαφαίνεται και για το νομοσχέδιο του κινηματογράφου, όπου θα εκτιμηθούν γρήγορα οι διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί, ενώ από τα αζήτητα ανασύρθηκε η παλαιά ιδέα της Ακαδημίας Τεχνών, με άγνωστο όμως μέλλον.

Νόμο σε ισχύ αλλά όχι σε λειτουργία αποτελεί και η Διεύθυνση για τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας, η οποία οργανώνεται άμεσα, όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, και μάλιστα αναβαθμισμένη μέσα από τρεις άξονες: πρώτον, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό, καθώς δεν θα αφορά μόνο τη δίωξη λαθρανασκαφών αλλά και την αναζήτηση, τον εντοπισμό και τη δίωξη προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, τα οποία έχουν πωληθεί από χρόνια εκτός Ελλάδος, θα είναι δηλαδή μια συστηματική εκστρατεία ανάκτησης απολεσθέντων. Δεύτερον, συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και συγκεκριμένα των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Τρίτον, ανάπτυξη σχέσεων με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, όπως έχει συμβεί ήδη με την Ιταλία.