Περηφάνιες Ι
Είναι καταπληκτικό το πώς εκ των υστέρων τα ζητήματα μοιάζουν απλά: Οπως λέγαμε προχθές (βλ. «Ο Σαμαράς ανανεώνει τη Βενετία με τον Σαμαρά», «Το Βήμα», 05.02.2009), τη συμμετοχή του Λουκά Σαμαρά στο Εθνικό Περίπτερο της Ελλάδας, στην επικείμενη 53η Μπιενάλε της Βενετίας, θα επιμεληθεί ο Βρετανός Μάθιου Χιγκς, ιστορικός τέχνης, καλλιτέχνης και διευθυντής του κέντρου τέχνης White Columns στη Νέα Υόρκη. Με μια κίνηση, λοιπόν, το ΥΠΠΟ διασπά μια από τις μακροβιότερες και πλέον ενοχλητικές συνήθειες-ταμπού της ελληνικής συμμετοχής στη Βενετία. Και όχι, δεν είναι μόνο η φρικτή ελληνοκεντρική αφέλεια του είδους «γιατί,δεν έχει καλά παιδιά εδώ;» αλλά, κυρίως, η επετηρίδα που εγκαθίσταται σε τέτοιου είδους αρτηριοσκληρωμένες διαδικασίες: «Αφού πήγε ο τάδε πέρυσι,φέτος είναι η σειρά του άλλου» ή «ό,τι και να κατεβάσει ο δείνα, δεν έχει σημασία, γιατί του άλλου του το χρωστάνε από παραπρόπερσι» . Οσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν λοιπόν. Από εδώ και στο εξής- ελπίζω- τίποτε δεν είναι αυτονόητο, αλλά ο καθένας θα κρίνεται απέναντι στο διεθνές σκηνικό με την ισχύ των προτάσεών του. (Εντάξει, δεν θα είναι τόσο εύκολο, αλλά έγινε ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Να δούμε πότε θα το αντιληφθεί και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που δέκα χρόνια δεν έχει καλέσει μισό αλλοδαπό επιμελητή να κάνει μια έκθεση.)

Περηφάνιες ΙΙ
Προτού πάμε στη Βενετία, μια σύντομη στάση για καλό σκοπό στο Μεταξουργείο: έκθεση και «σιωπηλή» δημοπρασία διοργανώνεται σήμερα, από τις 18.00 ως τις 22.00, στην γκαλερί Τhe Βreeder, σε επιμέλεια Αντρέα Γκίλμπερτ. Τα έσοδα από τη δημοπρασία έργων σύγχρονης ελληνικής τέχνης θα διατεθούν στην υποστήριξη του φεστιβάλ Αthens Ρride.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γκαλερί «η έκθεση-δημοπρασία “Αrtists for Αthens Ρride”,η πρώτη του είδους της,προσφέρει σε φιλότεχνους και συλλέκτες τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν ποιοτικά έργα ζωγραφικής,γλυπτικής, σχεδίου και φωτογραφίας, σε εξαιρετικές τιμές, και συγχρόνως να υποστηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο του Αthens Ρride». Εργα έχουν προσφέρει οι καλλιτέχνες Νίκος Αλεξίου, Ανδρέας Αγγελιδάκης,Κωστής Βελώνης,Αλέξανδρος Γεωργίου, Μαρία Ζερβού, Λίνα Θεοδώρου,Πάνος Κοκκινιάς,Αννα Λάσκαρη, Ανδρέας Λυμπεράτος,Ντιάννα Μαγκανιά,Ειρήνη Μίγα, Ηλίας Παπαηλιάκης, Αγγελος Πλέσσας, Βασιλεία Στυλιανίδου, Σωκράτης Σωκράτους,Μαρκ Χατζηπατέρας, Αντωνάκης Χριστοδούλου και Ελένη Χριστοδούλου. Η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ (επίσης δωρεά στο Αthens Ρride), η τιμή έναρξης πλειοδοσίας είναι 300 ευρώ, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 21 Φεβρουαρίου.

zenakos@dolnet.gr

www.artfully-on-saturday.blogspot.com

Πληροφορίες για την Μπιενάλε της Βενετίας: www.labiennale.org * Τhe Βreeder, Ιάσονος 45 (υποδοχή για τη δημοπρασία: Περδίκα 6), Μεταξουργείο, τηλ. 210 3317.527, www.thebreedersystem.com