Γλύκες…
Μονοθεματικά θα κινηθούμε σήμερα, τιμώντας, δίχως περιστροφές, έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες της σύγχρονης σκηνής και επί χρόνια συνεργάτη μου: μετά το άκρως επίκαιρο «Εat Cake» του Δεκεμβρίου, ο Ρoka-Υio εξακολουθεί να μας σφυροκοπά. Η νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Βittersweet» εγκαινιάζεται σήμερα στην Γκαλερί Κalfayan της Θεσσαλονίκης. Οι πίνακες του ΡokaΥio έχουν θέμα γλυκά κάθε είδους, από σοκολατένιες τούρτες και πάστες μέχρι τάρτες, κέικ, μάφινς και εκλέρ…

Οπως ξέρουμε- και εγώ καλύτερα από πολλούς, καθ΄ ότι είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τη ζαχαροπλαστική του ιδιωτικώς- η εμμονική σχέση του Ρoka-Υio με τα γλυκά είναι απόλυτη και κάθε άλλο παρά κρυφή: έχει εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, με έργα όπως είναι το σοκολατένιο απορριμματοφόρο που παρουσιάστηκε στην έκθεση του 4ου Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2005 και η διαβόητη performance «Return from Α-Β Grave», όπου ο καλλιτέχνης αναδύθηκε μέσα από μια δεξαμενή σοκολάτας.

Ο Ρoka-Υio δραστηριοποιείται με ποικίλους τρόπους και το έργο του εκτείνεται από τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις ως τη ζωγραφική, την performance, το video και το θέατρο. Εχει παρουσιάσει τα αιρετικά έργα του σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά έχει επίσης καταστήσει μέρος της καλλιτεχνικής πρακτικής του τη συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, επιμελητές και θεωρητικούς. Παρ΄ ότι (σχετικά) νέος καλλιτέχνης, έχει ήδη συνεργαστεί σε ομάδες, όπως η Σώμα Πολιτικό, έχει διευθύνει ένα κέντρο σύγχρονης τέχνης, τον Σταθμό-Α, έχει γράψει και σκηνοθετήσει το θεατρικό έργο «Fart» για το Θέατρο Αμόρε, και είναι συνιδρυτής της Μπιενάλε της Αθήνας.

Και καλή όρεξη
Παράλληλα, ο Ρoka-Υio έχει σχεδιάσει βιβλία και έχει δώσει διαλέξεις, γράφει και συνεργάζεται με έντυπα, προσφέρει τις δημιουργικές συμβουλές του στους τομείς του design και του marketing, έχει συνεργαστεί με παραγωγούς πειραματικής μουσικής, ενώ η σχέση του με τη γαστρονομία έχει επηρεάσει τόσο τα καλλιτεχνικά έργα του όσο και τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας με τη δημιουργία του εστιατορίου Lalari.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι για τον Ρoka-Υio τρόποι εξωτερίκευσης της καλλιτεχνικής του ενέργειας, όψεις μιας ενιαίας αλλά πολυσχιδούς δημιουργικής παρουσίας, και συντίθενται σε έναν κόσμο που κατοικείται από ιδιαίτερους ήρωες, σύμβολα και εμμονές, ένα προσωπικό σύμπαν που εμφανίζεται θραυσματικά αλλά έντονα στις εκθέσεις και σε όλες τις παρεμβάσεις του, καθώς ο ίδιος κινείται με έναν φρενήρη ρυθμό σε όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης.

zenakos@dolnet.gr

Κalfayan, Προξ. Κορομηλά 43, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 225523, www.kalfayangalleries.com.

www.artfully-on-saturday.blogspot.com