Υποψηφιότητες
Προχθές μπορεί να ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Οσκαρ, χθες όμως ανακοινώθηκαν και οι υποψήφιοι για το 6ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009. Οι καλλιτέχνες θα διαγωνιστούν για το στέμμα- διάρκειας δύο ετών-, το οποίο θα απονεμηθεί τον Σεπτέμβριο (λεπτομέρειες στη σελ. 21). Πέραν ιλαρότητας, ωστόσο, το Βραβείο ΔΕΣΤΕ στη μέχρι τούδε ιστορία του μοιάζει ακριβέστατο: οι νικητές αλλά και οι υποψήφιοι περασμένων διοργανώσεων διαπρέπουν και δύσκολα διαπιστώνει κανείς άστοχη επιλογή. Οι εφετινοί υποψήφιοι πιθανώς διαθέτουν και ένα πλεονέκτημα παραπάνω, καθ΄ ότι η έκθεση με τα έργα τους θα συμπίπτει με τη 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009, το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε οι προβολείς αναμένονται καυτοί.

Τώρα, για την επιλογή, ό,τι σχόλιο και να κάνει κάποιος, τούτο είναι το σημαντικό: η εγχώρια γκρίνια και η προσφιλής ασχολία της συνωμοσιολογίας θα ήταν αδύνατον να καταπολεμηθούν, ακόμη και αν ζούσε σήμερα στην Ελλάδα και είχε επιλεγεί ο Μαρσέλ Ντυσάν (ή, έστω- προς χάριν ορισμένων συνωμοσιολόγων και καθ΄ ότι ο Πεντζίκης επιδιδόταν σε άλλα αθλήματα- ο Νικόλαος Γύζης...)

Πουθενά
Ωσότου ετοιμαστούν οι υποψήφιοι, μια από τις πιο ποιητικέςμοναχικές ίσως είναι η λέξη που ταιριάζει- φωνές της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Ο τίτλος είναι μάλλον αυτός που περιμένει κανείς: «Πουθενά». Πρόκειται για την τέταρτη ατομική έκθεση του Κώστα Μπασάνου , καλλιτέχνη λίγο μεγαλύτερου σε ηλικία, δυστυχώς, από όσο απαιτείται για τον δούμε υποψήφιο για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ, όπου στον ισόγειο χώρο της γκαλερί παρουσιάζεται μια εγκατάσταση, ενώ στον επάνω όροφο, γλυπτά και επιτοίχια έργα. Οποιος, όπως εγώ, δεν την έχει δει, ας σπεύσει- τόσο η πρότερη εμπειρία όσο και έγκυρες διαδόσεις τη φέρουν εξαιρετική. Χρόνος υπάρχει ως τις 21 Φεβρουαρίου.

Για τον κατάλογο, από την άλλη, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Τον αναμένουμε κάποια στιγμή μετά την έκθεση, όπως συνηθίζεται με τις ελληνικές εκδόσεις τέχνης, με κείμενα της Ελπίδας Καραμπά και του Κώστα Ιωαννίδη . Αναμένουμε επίσης το βιβλίο με τίτλο «19:44», με σχέδια του καλλιτέχνη. Υπομονή.

zenakos@dolnet.gr

www.artfully-on-saturday.blogspot.com

ΚΣΤ Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6439.466,

www.art-tounta.gr