Λευκό και…
Καλημέρα σας από το δροσερό Μπρέγκεντς, όπου το Κunsthaus Βregenz φιλοξενεί ως τις 25 Ιανουαρίου την πρώτη έκθεση του Βέλγου Γιαν Φαμπρ στην Αυστρία. Η έκθεση, με τίτλο «Από το κελάρι ως τη σοφίτα, από τα πόδια ως το μυαλό», περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από νέα γλυπτικά έργα τα οποία αποδίδουν και χωροταξικά τον τίτλο, καθώς είναι εγκατεστημένα σε πέντε ορόφους αναπαριστώντας πέντε ανατομικές ζώνες του ανθρώπινου σώματος- μια αναπαράσταση, ή μεταφορά, του σώματος ως κτιρίου, που θυμίζει τον νεότερο, αλλά επίσης συγκλονιστικό καλλιτέχνη Μαρκ Μάντερς . Ελπίζω να μου συγχωρεθεί ο παραλληλισμός, καθ΄ ότι ο Φαμπρ διαθέτει μια φωνή σπάνιας μοναδικότητας στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, το δε καλλιτεχνικό και πνευματικό σύμπαν του είναι πολυστρωματικό με τρόπο ο οποίος πραγματικά αντιπαλεύει την τέχνη των «μικρών» ιδεών που τόσο συχνά βλέπουμε.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για την έκθεση. Για την ώρα, όμως, το ιδιότυπο αυτό σύμπαν του Φαμπρ αποπειράται να διερευνήσει και το σημερινό φόρουμ- ο λόγος για τον οποίο, άλλωστε, βρίσκομαι εδώ: το θέμα που μου προτάθηκε και που ελπίζω να υπηρετήσω δίχως να προκαλέσω ηχηρό γέλωτα που να αντηχεί στο χιονισμένο τοπίο, είναι χαρακτηριστικό της δουλειάς αυτής και έχει τίτλο «Η ομορφιά και η ασχήμια ως αφορμή» (ή, ακριβέστερα, ως «σκανδάλη»). Ο τίτλος προέρχεται από κείμενο του Φαμπρ, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι επίσης κειμενογράφος, χορογράφος και σκηνοθέτης- νέο θεατρικό έργο του, μάλιστα, θα δούμε στην Αθήνα το καλοκαίρι. Ανάλογα θέματα, εμπνευσμένα από κείμενα του Φαμπρ, αναπτύσσουν ο Ντιρκ Σνόουερτ από το κέντρο Wiels των Βρυξελλών, η Στέφανι Ρόζενταλ από τη Ηayward Gallery του Λονδίνου, κ.ά., ενώ στα ενδιάμεσα των ομιλιών θα προβληθούν ταινίες του Φαμπρ, κάποιες από τις οποίες, όπως το «Τhe Ρroblem», έχουμε δει στην Ελλάδα, στις εκθέσεις του στη γκαλερί ΑΔ.

…κόκκινο
Για όσους δεν ταξιδεύουν αν δεν έχουν προλάβει να αγοράσουν καινούργιο παλτό ή άλλως δυσκολεύονται να φθάσουν ως το Μπρέγκεντς, στην Αθήνα μπορούν επίσης, τούτες τις ημέρες, να επισκεφθούν μια εξαιρετική έκθεση: στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής Πορταλάκη παρουσιάζεται η «SΤΑΜΟS- RΕDS», με αντιπροσωπευτικά έργα της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του Θεόδωρου Στάμου, από το 1988 ως το 1994, τα οποία κατακλύζονται από το «κόκκινο» χρώμα.

zenakos@dolnet.gr

www.artfully-on-saturday.blogspot.com

Κunsthaus Βregenz,Κarl Τizian Ρlatz, Μπρέγκεντζ,Αυστρία,τηλ.+43 5574 48594-0, www.kunsthaus-bregenz.at * Συλλογή Πορταλάκη, Πεσμαζόγλου 8,8ος όροφος, τηλ.210 3318.933, www.portalakiscollection.gr