Μέσα σε κλίμα έντασης διεξήχθη χθες το βράδυ η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του Θεάτρου Τέχνης, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Το επταμελές ΔΣ προέκυψε ύστερα από έντονη συζήτηση και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές της παρούσας κατάστασης και σε εκείνους που επιθυμούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους Πάνο Σακελλαριάδη , πρόεδρο του απερχομένου ΔΣ, και Αγγελο Δεληβορριά (με 19 ψήφους έκαστος), τον Διαγόρα Χρονόπουλο, μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή (με 17 ψήφους), τη Μάγια Λυμπεροπούλου και τον Διονύση Καψάλη (με 16 ψήφους έκαστος), τη Ρένη Πιττακή (με 15 ψήφους), ενώ στην τελευταία, έβδομη θέση, ισοψήφησαν η Εύα Κοταμανίδου και ο Θέμος Χαραμής – είτε ένας από τους δύο θα παραιτηθεί είτε θα γίνει κλήρωση. Οσον αφορά τους δύο τελευταίους ως αργά χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν και επικρατέστερος θεωρούνταν ο Χαραμής. Από την 28μελή Γενική Συνέλευση απουσίασαν ο Βίκτωρ Μελάς και ο Γιάννης Μόραλης, καθώς και ο Γιάννης Φέρτης, ο οποίος είχε ζητήσει να αποχωρήσει και οριστικώς. Στο προηγούμενο ΔΣ, του οποίου η θητεία είχε λήξει στις 17 Νοεμβρίου, συμμετείχαν οι Σακελλαριάδης, Δεληβορριάς, Καψάλης και Χαραμής, καθώς και οι μη επανεκλεγέντες Κάτια Γέρου, Κωστής Καπελώνης, Θοδωρής Γράμψας – οι δύο τελευταίοι είχαν θέσει υποψηφιότητα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν το παρόν και το μέλλον του Θεάτρου Τέχνης, καθώς και η πρόταση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) για την επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μεταβολή του θεάτρου που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν το 1942 σε δεύτερο πόλο, παράλληλο προς το Εθνικό Θέατρο. Κατά τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να εκλέξει τον πρόεδρό του και στη συνέχεια θα οριστεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο οποίος δεν μπορεί να είναι ο Διαγόρας Χρονόπουλος- σύμφωνα με το Καταστατικό υπάρχει ασυμβίβαστο με τη θέση του ως μέλους του ΔΣ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης για την τρέχουσα σεζόν, θεωρείται δεδομένη η τήρηση του εφετινού ρεπερτορίου. Κάθε αλλαγή αναμένεται να αφορά την περίοδο 2009-2010.