O«πιο επιδραστικός καλλιτέχνης κόμικς όλων των εποχών» όπως τον είχε χαρακτηρίσει το περιοδικό «Wizard», ο κορυφαίος Γουίλ Αϊσνερ (1917-2005) έχει την τιμητική του από σήμερα ως τις 12 Απριλίου στο φεστιβάλ ComicDom Con, που θα φιλοξενήσει για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελληνοαμερικανική Ενωση. Πενήντα ένα πρωτότυπα έργα του θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό μέσα από την έκθεση «Will Εisner: portrait of a sequential artist»: 26 αυθεντικές σελίδες βγαλμένες από τα πιο γνωστά graphic novels του δημιουργού, όπως τα «Dropsie Αvenue», «Νew Υork: Τhe big City» και «Α contract with god», καθώς και 14 σελίδες με ήρωα τον πιο διάσημο χαρακτήρα του, του μασκοφόρου πολέμιου του εγκλήματος Spirit, και έντεκα ακόμη έργα που καλύπτουν διαφορετικές περιόδους και νοοτροπίες συνθέτουν το προφίλ ενός κομίστα που έμεινε παραγωγικότατος ως το τέλος του.

Η καριέρα του Αϊσνερ διήρκεσε σχεδόν 70 χρόνια και απλώνεται σε οκτώ διαφορετικές δεκαετίες. Μεταξύ των πρώτων χαρακτήρων του ήταν η Σίνα, η Βασίλισσα της Ζούγκλας, ο Dollman και η ομάδα των Βlackhawks. Ο Spirit γεννήθηκε εν έτει 1940. Στο απόγειο της δημοτικότητάς του, ο χάρτινος αυτός ήρωας εμφανιζόταν σε 20 σημαντικές κυριακάτικες εφημερίδες συνολικής κυκλοφορίας 5 εκατ. αντιτύπων. Υπηρέτησε στο Πεντάγωνο από το 1942 ως το 1945 δημιουργώντας αφίσες ανάτασης του ηθικού και ανοίγοντας τον δρόμο στη χρήση καρτούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με την έκδοση Αrmy Μotors.

Επειδή όμως οι ήρωες των κόμικς δεν πεθαίνουν ποτέ, ο Αϊσνερ επέστρεψε στον Spirit στα τέλη του 1945, συνεχίζοντας τη δημιουργία του συγκεκριμένου στριπ ως και το 1952. Ο μασκοφόρος ήρωας μπορεί να μη φορούσε κάπα, είχε όμως τον τρόπο του τόσο με τις γυναίκες όσο και με την καταπολέμηση του εγκλήματος και θεωρείται ότι αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης για τα φιλμ νουάρ της δεκαετίας του 1940. Το 1978 δημιούργησε το πρώτο επιτυχημένο graphic novel στην ιστορία των κόμικς- κάνοντας αυτομάτως διάσημο τον όρο- με το πρωτοποριακό «Α contract with God» («Συμβόλαιο με τον Θεό»). Το ημιαυτοβιογραφικό αυτό κόμικ έφερε επανάσταση στην Ενατη Τέχνη και βρήκε άπειρους μιμητές. Και ενώ ήταν σε… ηλικία σύνταξης, δημιούργησε 20 επιπλέον graphic novels και εκπαιδευτικά βιβλία, παράγοντας σχεδόν έναν τίτλο τον χρόνο ως τον θάνατό του, ο οποίος επήλθε στις 3 Ιανουαρίου 2005, ύστερα από επιπλοκές σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Από το 1988, τα Εisner Αwards, τα πλέον αναγνωρισμένου κύρους ετήσια βραβεία της βιομηχανίας των κόμικς, πήραν το όνομά τους από εκείνον και απονέμονται στη μεγαλύτερη συνάντηση κόμικς των ΗΠΑ, στο Σαν Ντιέγκο. Ο ίδιος ο Αϊσνερ είχε δεχθεί με ταπεινότητα αρκετά από τα βραβεία που φέρουν το όνομά του, όπως επίσης και μερικά Ηarvey Αwards, εξίσου σημαντικά, που έχουν πάρει το όνομά τους από τον εκλιπόντα στενό φίλο του Χάρβεϊ Κούρτζμαν. Ο Αϊσνερ συνήθιζε να λέει ότι αν μπορούσε να επιλέξει σε ποιον κόσμο θα προτιμούσε να ζήσει, σε εκείνον των κόμικς ή στον πραγματικό, θα διάλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη τον πρώτο: « Εκεί όλα είναι πιθανά και κάθε λάθος σβήνεται με μία γόμα… ».

Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, πληροφορίες στο τηλ. 210 36800.71. Η είσοδος είναι ελεύθερη.