Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα χθες στο θέατρο Χορν κατά την ειδική εκδήλωση απονομής των Θεατρικών Βραβείων όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ζυλ Ντασσέν. Η είδηση επισκίασε την «παρεΐστικη» ατμόσφαιρα στο θέατρο της οδού Αμερικής και το ότι ο Θανάσης Αλευράς και η Στεφανία Γουλιώτη είναι οι νικητές των Θεατρικών Βραβείων 2008 «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» αντιστοίχως. Σαν σκυταλοδρομία, οι περυσινοί νικητές Γιάννος Περλέγκας και Εύη Σαουλίδου παρέδωσαν τον σταυρό και την καρφίτσα στους επόμενους σε μια βραδιά που ενώνει το χθες με το σήμερα και το αύριο της ελληνικής σκηνής και την οποία επιμελήθηκαν δύο παλαιότεροι βραβευθέντες, ο Αργύρης Ξάφης και ο Κώστας Γάκης.

Ο Θανάσης Αλευράς καταχειροκροτήθηκε μόλις ανακοινώθηκε το όνομά του, ενώ μετά την απονομή έσπευσε να προλάβει την παράστασή του. «Πρόλαβε» να δηλώσει ότι το βραβείο «είναι σαν ένα χέρι που έρχεται να ξεκουράσει τον κόπο μιας χρονιάς. Δουλεύω επτά χρόνια και ξαφνικά νιώθω ξεκούραστος.Χαίρομαι γιατί η παράστασή μας είναι διαφορετικό είδος, επιθεώρηση». Ενθουσιασμό είχε προκαλέσει μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα της Μελίνας Μερκούρη όπου αναφέρθηκε ότι η Αντιγόνη είναι αντιγυναίκα και της ταιριάζει. Η Στεφανία Γουλιώτη παραλαμβάνοντας το βραβείο ανέφερε ότι είναι «πολύ ιδιαίτερη στιγμή και έχει πλάκα γιατί επί τρία χρόνια όταν ήμουν φοιτήτρια στη Δραματική δούλευα ως ταξιθέτρια σε αυτό το θέατρο (σ.σ.: Χορν). Η Μελίνα ήταν πάντα το είδωλό μου». Τα επαμειβόμενα βραβεία που θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής – η χρηματοδότηση προέρχεται από την κληρονομιά του Δημήτρη Χορν και το «Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη»- συνεχίζουν για όγδοη χρονιά για τους νέους και για δεύτερη χρονιά για τις νέες ηθοποιούς. Την επιτροπή αποτελούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου,Λυδία Κονιόρδου και Αντιγόνη Καράλη (δημοσιογράφος).

Συνυποψήφιοι του Θανάση Αλευρά, ο οποίος συμμετέχει στους «Ηρωες» της Ελένης Γκασούκα, σε σκηνοθεσία της ίδιας (Μικρό Παλλάς), ήταν οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος,Νικόλας Παπαγιάννης, Ευθύμης Παπαδημητρίου και Ομηρος Πουλάκης. Μαζί με τη Στεφανία Γουλιώτη, η οποία βραβεύθηκε για τον ρόλο της Ηλέκτρας στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν (Επίδαυρος) και της Κλαριμόντ στην «Ερωτευμένη νεκρή» του Τεοφίλ Γκοτιέ που σκηνοθέτησε για το Αμφι-θέατρο η Κατερίνα Ευαγγελάτου, συνυποψήφιες ήταν οι Ελίνα Μάλαμα, Λουκία Μιχαλοπούλου και Ιωάννα Παππά. Τη βραδιά οργάνωσαν ο Σταμάτης Φασουλής, ο Θεοδόσης Ισαακίδης και η Μανουέλλα Παυλίδου.