Η ζωή τελικά έχει ενδιαφέρον. Ενώ συζητάς με μια παρέα στη γενέτειρά σου, την Κρήτη, «έρχεται» μια πρόταση από τον Χρήστο Θηβαίο να ερμηνεύσεις δύο τραγούδια σε μια συναυλία στον Λυκαβηττό προς τιμήν του Νίκου Ξυλούρη. Την αποδέχεσαι και βάζεις στο σακίδιό σου δυο αλλαξιές για το ταξίδι. Μόνο που ο Γιάννης Χαρούλης αντί για ένα βράδυ έμεινε έξι χρόνια. Και συνεχίζει…

Ερμηνευτής και δεξιοτέχνης στο λαούτο ο Γιάννης Χαρούλης αυτά τα χρόνια πέτυχε να δημιουργήσει όχι μόνο προσωπική δισκογραφία αλλά και να κάνει εκατοντάδες εμφανίσεις καθώς και να αποκτήσει έναν πυρήνα πιστών φίλων. Φαίνεται άλλωστε και από τις εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου κάθε Κυριακή και Δευτέρα. Ασφυκτικά γεμάτο το κλαμπ του Σταυρού, με την παρουσία της νεολαίας να κυριαρχεί, σε σχέση με τις «μεγαλύτερες» ηλικίες.

«Να έχουμε μια καλή βραδιά» εύχεται ο ερμηνευτής προτού καλά καλά πιάσει στα χέρια του το λαούτο και σταθεί μπροστά από το μικρόφωνο. Κατά κάποιον τρόπο η ευχή ήταν περιττή, εφόσον το κοινό αδημονούσε να τον ακούσει. Και ο Γιάννης Χαρούλης με το συγκρότημά του βοήθησαν η διάθεση του κοινού να ανεβεί ακόμη περισσότερο.

Με άξονα το προσωπικό άλμπουμ του, τον «Χειμωνανθό», ερμήνευσε επίσης τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του, κομμάτια ελλήνων συνθετών αλλά και της νεότερης γενιάς των τραγουδοποιών με το δικό του προσωπικό ύφος, δίνοντας στα τραγούδια άλλον αέρα, κάνοντάς τα δικά του, χωρίς όμως αυτή η «κτητικότητα» να προσβάλλει ή να ενοχλεί. Ο Γιάννης Χαρούλης, με κάποιον περίεργο τρόπο, είναι ροκ. Ακόμη και όταν τραγουδά παραδοσιακά κρητικά, ακόμη και όταν παίζει το λαούτο του σαν δαιμονισμένος, μοιάζει περισσότερο με ρόκερ παρά με δημιουργό του εντέχνου. Ακόμη και οι ενορχηστρώσεις πολλές φορές φλερτάρουν έντονα με τη ροκ και τον αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας ένα άκρως ενδιαφέρον και σφιχτοδεμένο σύνολο. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για συνειδητή ή όχι επιλογή, αλλά ο ίδιος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από την ετικέτα του «νέου ερμηνευτή με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη». Και ο (ερμηνευτικός) δρόμος που έχει χαράξει μάλλον καλό θα του κάνει, εφόσον οι ταμπέλες τελικά δεν έχουν κάνει καλό σε κανέναν.

Ο Γιάννης Χαρούλης δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τα τριάντα χρόνια του και όμως έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι και κυρίως να έχει κοντά του ένα κοινό που τον ακολουθεί πιστά. Στο χέρι του είναι όχι μόνο να το κρατήσει κοντά του αλλά και να το αυξήσει.

Σταυρός του Νότου, κλαμπ, Φραντζή και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9226.975. Ωρα έναρξης: 22.30. Κυριακή και Δευτέρα.