Π έθανε χθες το απόγευμα η ηθοποιός Ελενα Ναθαναήλ η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν. Στο πλάι της βρίσκονταν δικοί της άνθρωποι- ο σύντροφός της Τάσος Μητρόπουλος, η κόρη και η αδελφή της. Προ διμήνου βαριά ίωση είχε οδηγήσει την ηθοποιό στο νοσοκομείο, όπου διεγνώσθη επιθετικός καρκίνος. Από την αρχή οι ελπίδες ήταν περιορισμένες. Γεννημένη στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1947, η Ελενα Ναθαναήλ σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη (αλλά αποφοίτησε το 1969 από την Αθηναϊκή Σχολή Θεάτρου) και έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της το 1963 στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει». Εναν χρόνο αργότερα πρωταγωνίστησε στη γερμανική ταινία του Ρολφ Τίλε «Το αίμα των Βελσβουγκιέν» («Walsungenblut»), μια κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τόμας Μαν.

Σύντομα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ακολούθησε καριέρα στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση. Στον κινηματογράφο οι ρόλοι της μοιράστηκαν. Η Ναθαναήλ έπαιξε σε κοινωνικά δράματα όπως ο «Φόβος» (1966) του Κώστα Μανουσάκη , σε πολεμικά δράματα όπως ο «13ος» (1967) του Ντίμη Δαδήρα , σε αστυνομικές ταινίες όπως η «Ντάμα σπαθί» (1966) του Γιώργου Σκαλενάκη και σε κωμωδίες όπως η «Ξύπνα Βασίλη» (1966) του Δαλιανίδη, «Το λεβεντόπαιδο» (1969) του Δαδήρα κ.ά. Το 1968 απέσπασε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την αισθηματική ταινία «Ραντεβού με μιαν άγνωστη» του Βασίλη Γεωργιάδη και σε ταινία του Γεωργιάδη υποδύθηκε τη διασημότερη ηρωίδα της κινηματογραφικής καριέρας της. Κατά τραγική ειρωνεία στο ερωτικό δράμα «Εκείνο το καλοκαίρι» του Γεωργιάδη η ηθοποιός έπαιξε μια νέα γυναίκα πάσχουσα από την επάρατη νόσο στο πλευρό του Λάκη Κομνηνού. Ιδιαίτερη μνεία όμως θα πρέπει να γίνει και στη συμμετοχή της Ναθαναήλ στο αστυνομικοερωτικό δράμα «Αναζήτηση» σε σκηνοθεσία Κλέαρχου Κονιτσιώτη, το οποίο έχει αποκτήσει μια θέση ανάμεσα στις cult ταινίες του εγχώριου κινηματογράφου.

Σε ό,τι αφορά τη θεατρική πορεία της, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το ντεμπούτο της έγινε στην κωμωδία «Ανδρα θέλω τώρα τον εθέλω» των Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου και από τότε ήταν συμπρωταγωνίστρια σε όλες τις εμφανίσεις της στις παραστάσεις «Φου» (1972) του Γιώργου Λαζαρίδη και «Ο επαρχιώτης» (1971-1972) των Πολύβιου Βασιλειάδη- Λάκη Μιχαηλίδη, «Ενας δημοκράτης χορεύει» (1973) του Γιάννη Δαλιανίδη, «Αναλαφρες τον Αύγουστο» (1976-1977) της Ντενίζ Μπονάλ και στο προσκήνιο του Αλέξη Σολωμού στο «Λουτρό» του Μαγιακόφσκι (1978-79). Τη δεκαετία του ΄80 εμφανίστηκε σε αρκετές βιντεοταινίες.

Μετά την καλλιτεχνική πορεία της η Ελενα Ναθαναήλ προτίμησε να αποσυρθεί και να κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις, κυρίως στην τηλεόρασηόπως συνέβη με τις σειρές «Γαλάζιο διαμάντι» και «Αγγιγμα ψυχής». Τελευταία τηλεοπτική εμφάνισή της ήταν στην τηλεοπτική σειρά «Γοργόνες» που παίζονται αυτή τη σεζόν στο Μega (υποδύθηκε την αρχιμάγισσα Μάγια). Τα τελευταία χρόνια η Ναθαναήλ είχε αποσυρθεί στο κτήμα της στην Εύβοια, όπου βασική της ενασχόληση ήταν η παραγωγή κρασιού. Φαίνεται ότι αυτή η δεύτερη καριέρα οινοπαραγωγού την ευχαριστούσε περισσότερο από την καλλιτεχνική.

Η κηδεία της Ελενας Ναθαναήλ θα γίνει σήμερα στις 14.00 από τον ιερό ναό του νεκροταφείου στον Κόκκινο Μύλο.