Ενα ατμοσφαιρικό θρίλερ που έκανε αίσθηση στην Κίνα προκάλεσε οργή στις υγειονομικές Αρχές. Οι γιατροί προειδοποιούν το κοινό να μην προσπαθεί να μιμηθεί τα τολμηρά σεξουαλικά κατορθώματα που απεικονίζονται στην ταινία. Το «Προσοχή: Πόθος», η τελευταία δημιουργία του βραβευμένου με Οσκαρ Ανγκ Λι, έχει γίνει εμπορική επιτυχία στην Κίνα. Χιλιάδες όμως θεατές προτιμούν να «κατεβάζουν» από το Διαδίκτυο την πειρατική εκδοχή, η οποία περιλαμβάνει και τα τελευταία επτά «κομμένα» λεπτά έντονης ερωτικής δράσης.

Ως αποτέλεσμα του μαζικού ενδιαφέροντος, οι ιατρικοί σύμβουλοι προτρέπουν όσους έχουν πρόσβαση στη μη λογοκριμένη εκδοχή « να μην το δοκιμάσουν στο σπίτι ». Ενας δημοσιογράφος του «Ιnformation Τimes» έκανε έρευνα σε 20 ανθρώπους οι οποίοι είδαν την ολοκληρωμένη εκδοχή της ταινίας που εξελίσσεται στη Σανγκάη κατά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μίλησε επίσης σε ειδικούς γιατρούς σχετικά με τα σεξουαλικά γυμνάσια- συχνά βίαια και σχεδόν πάντα ερωτικά- που βοηθούν στην εξήγηση της σχέσης ανάμεσα σε μια αθώα νεαρή φοιτήτρια και σε διεφθαρμένο αστυνομικό. Οπως έγραψε ο ρεπόρτερ, « οι πολύ δύσκολες σεξουαλικές στάσεις μπορούν να βλάψουν και το αντρικό και το γυναικείο κορμί, συνεπώς οι άνθρωποι δεν πρέπει να μιμούνται ό,τι βλέπουν στη μεγάλη οθόνη ».

Ο γυναικολόγος στο Σύγχρονο Νοσοκομείο της Γκουάνγκ Τσου σημειώνει: « Οι περισσότερες σεξουαλικές μανούβρες της ταινίας είναι αφύσικες.Μόνο οι πολύ ευλύγιστες γυναίκες, με πείρα στη γιόγκα και στη γυμναστική,μπορούν να τις εφαρμόσουν. Αν τις αντιγράψει ο μέσος άνθρωπος θα υποστεί σωματικές βλάβες ». Η ζημιά μπορεί να μην είναι μόνο φυσική.

Η ταινία έχει γίνει τεράστια επιτυχία στην Κίνα, αποφέροντας τις πρώτες δύο εβδομάδες 8,4 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία της οφείλεται τόσο στην καταγωγή του Ανγκ Λι όσο και στο θέμα της ταινίας που αφορά την κινεζική αντίσταση στην ιαπωνική κατοχή κατά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Λι, ο οποίος κέρδισε το Οσκαρ το 2005 για το «Μυστικό του Βrokeback Μountain», έκοψε μόνος του κάποιες σκηνές για να περάσει η ταινία από την κινεζική λογοκρισία. Οι περικοπές οδήγησαν πολλούς Κινέζους στο Χονγκ Κονγκ για να δουν την πλήρη εκδοχή. Τα μέσα αλλά και τα blogs κάλυψαν εκτενώς το φαινόμενο.

Μια μεγάλη κινεζική εταιρεία που εξειδικεύεται σε λογισμικό ενάντια σε ιούς προειδοποιεί ότι το δωρεάν «κατέβασμα» μπορεί να έχει ιούς ενώ το 15% των σχετικών links είναι μολυσμένο. Κάποιοι προτίμησαν μια πιο τολμηρή προσέγγιση στην επιθυμία τους να δουν ολόκληρη την ταινία. Ο Ντονγκ Γιανμπίν , φοιτητής Νομικής, προσπάθησε να μηνύσει μια αλυσίδα κινηματογράφων και το Κρατικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και Κινηματογράφου επειδή παραβιάζουν τα δικαιώματά του προβάλλοντας την ταινία με ένα ανολοκλήρωτο σενάριο.

© Τhe Τimes, 2007