Ε νας αιώνας από τη γέννηση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν συμπληρώνεται το 2008 και χωρίς αμφιβολία η επέτειος αυτή θα κατέχει εξέχουσα θέση στο ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς. Υπήρξε από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς του 20ού αιώνα και, ταυτόχρονα, προσωπικότητα που σφράγισε ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία της κλασικής μουσικής και δη υπερβαίνοντας τα όριά της. Η μνήμη του θα τιμηθεί διεθνώς εν μέσω πλήθος εκδηλώσεων, εκδόσεων, δισκογραφικών κυκλοφοριών, ακόμη και νομισμάτων!

«Κάραγιαν.Εικόνες μιας ζωής» («Κarajan. Βilder eines Lebens») είναι ο τίτλος του βιβλίου του Πιερ Ανρί Βερλάκ το οποίο κυκλοφορεί εντός του Νοεμβρίου στη γερμανική γλώσσα (Εκδόσεις Ηenschel Verlag). Πλαισιωμένο από μεγάλο αριθμό ακυκλοφόρητων, στην πλειονότητά τους, ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών, το βιβλίο – θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά τον Δεκέμβριο του 2007 και στα αγγλικά τον Μάρτιο του 2008- αποτελεί διεισδυτική ματιά στην καριέρα και στην προσωπική ζωή του αείμνηστου αρχιμουσικού.

Τον Μάρτιο του 2008 εξάλλου αναμένεται η κυκλοφορία της έκδοσης με τίτλο «Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Μια ζωή σε εικόνες» («Ηerbert von Κarajan. Α life in Ρictures»). Τo βιβλίο που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα (Εκδόσεις Αmadeus Ρress) υπογράφει ο Γύργκεν Οτεν, ενώ ο πρόλογος είναι της διάσημης βιολονίστριας Αννε Σόφι Μούτερ.

Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2007, θα κυκλοφορήσει εκ νέου στην αγγλική γλώσσα (Εκδόσεις iUniverse) το βιβλίο «Χέρμπερτ φον Κάραγιαν: ο μαέστρος ως σουπερστάρ» («Ηerbert von Κarajan: Τhe Μaestro as Superstar»). Πρόκειται για αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του Πολ Ρόμπινσον το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1975 και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον πλήρη κατάλογο της δισκογραφίας του μαέστρου. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται το βιβλίο της Ελιέτε φον Κάραγιαν, δεύτερης συζύγου του μαέστρου, με τίτλο «Η ζωή μου στο πλευρό του» («Μein Leben an seiner Seite») που θα κυκλοφορήσει στη γερμανική γλώσσα (Εκδόσεις Ullstein Ηc) τον Ιανουάριο του 2008.

Κυκλοφορίες CD και DVD
Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του – το 1989- ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν συγκαταλέγεται μεταξύ των καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων. Στο πλαίσιο αυτό οι κυκλοφορίες CD και DVD του «Ετους Κάραγιαν» θα συμβάλουν στη διάδοση της τέχνης του σε ακόμη ευρύτερο κοινό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η κασετίνα των 10 CD υπό τον τίτλο «Κarajan Μaster Recordings» που κυκλοφόρησε διεθνώς από την Deutsche Grammophon την περασμένη Δευτέρα. Πρόκειται για ηχογραφήσεις της περιόδου 1950-1970 οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το Κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν (με την Αννε Σόφι Μούτερ), το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι (με τον αείμνηστο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ ), το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ κ.ά. Τα CD κυκλοφορούν και μεμονωμένα, ενώ η κασετίνα συνοδεύεται από 36σέλιδη έκδοση, με μουσικολογικά σημειώματα και πλήθος φωτογραφιών. Πολλές είναι εξάλλου οι κυκλοφορίες DVD από την Deutsche Grammophon.

Σε ό,τι αφορά τις «ζωντανές» συναυλίες η αρχή θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου 2008 στο Σάλτσμπουργκ- γενέτειρα του αρχιμουσικού, η οικογένεια του οποίου, ας μην ξεχνάμε, είλκυε την καταγωγή της από την Κοζάνη ονόματι Καραγιάννη- με την Ορχήστρα του Μοτσαρτέουμ υπό τον Ιβορ Μπόλτον. Πρόκειται για συναυλία «εις μνήμην της πρώτης συναυλίας του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν ως αρχιμουσικού στις 22 Ιανουαρίου 1929» και το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Τσαϊκόφσκι, Μότσαρτ και Ρ. Στράους. Κύκλος συναυλιών επ΄ ευκαιρία της επετείου περιλαμβάνεται φυσικά και στο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου- σύνολο με το οποίο ο Κάραγιαν συνεργάστηκε ως μόνιμος αρχιμουσικός πάνω από 30 χρόνια- υπό τον Σέιτζι Οζάουα τον Ιανουάριο του 2008 (Βερολίνο, Παρίσι, Λουκέρνη, Βιέννη).

Ο ρώσος σουπερστάρ του πόντιουμ Βαλέρι Γκέργκιεφ διευθύνει την περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης στη συναυλία μνήμης στον Κάραγιαν η οποία θα δοθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2008 στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Στις 13 Μαρτίου ο Λετονός Μάρις Γιάνσονς διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο σε μία ακόμη επετειακή συναυλία. Σημαντικές εκδηλώσεις εξάλλου προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το καλοκαίρι του 2008. Νόμισμα των 5 ευρώ με τη μορφή του Κάραγιαν αναμένεται, τέλος, να εκδώσει τον Μάιο του 2008 το αυστριακό νομισματοκοπείο προκειμένου να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.