Ηζωή του Κρίστι Μπράουν, του ανάπηρου ιρλανδού καλλιτέχνη που έγινε γνωστός όταν η ιστορία του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την ταινία «Το αριστερό μου πόδι», υποτίθεται ότι ήταν ένας ύμνος στο ανθρώπινο πνεύμα.

Μια νέα βιογραφία όμως με τίτλο «Κρίστι Μπράουν: Η ζωή που ενέπνευσε το “Αριστερό μου πόδι”» έρχεται να αμαυρώσει την εικόνα. Στην ταινία η σύζυγός του Μαίρη Καρ παρουσιάζεται ως τρυφερή σύζυγος, ενώ στο βιβλίο ως λεσβία και αλκοολική πόρνη, η οποία πιθανόν να ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατό του.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις απέδωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον ρόλο του Μπράουν και τη μάχη του με την εγκεφαλική παράλυση στην ταινία του 1989. Η συγγραφέας Τζορτζίνα Χάμπλετον λέει: «Στην τελευταία σκηνή ο Κρίστι και η Μαίρη μοιράζονται ένα μπουκάλι σαμπάνια. Στο τυπικό Χόλιγουντ το ευτυχισμένο τέλος επιβάλλεται.Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Στην αληθινή ζωή η Μαίρη ήταν λεσβία,πόρνη και αλκοολική». Και γράφει: «Παρέμειναν μαζί ως το τέλος του Κρίστι,το 1981.Υπάρχουν όμως πολλά κοντινά του πρόσωπα που πιστεύουν ότι ο αλκοολισμός της την οδήγησε στο να τον παραμελήσει και την κατηγορούν ακόμη και για ανθρωποκτονία». Ο Μπράουν εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Το αριστερό μου πόδι» όταν ήταν 22 ετών, 17 χρόνια αφότου έπιασε για πρώτη φορά μια κιμωλία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του και άρχισε να ζωγραφίζει. Η μητέρα του Μπρίτζετ δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι ο γιος της θα έπρεπε να εγκλειστεί σε ίδρυμα. Και δικαιώθηκε. Το 1970 κυκλοφόρησε το «Down all the days», ένα ημιαυτοβιογραφικό βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ.

Ο αδελφός του, Σον Μπράουν, υποστηρίζει την άποψη της Χάμπλετον. «Τους γνώρισα σε ένα πάρτι.Η Μαίρη συζούσε με μια φίλη της.Ηταν ζευγάρι και δούλευε ως πόρνη.Η ταινία την παρουσιάζει ως νοσοκόμα· ανοησίες δηλαδή» λέει. Η Μαίρη πέθανε πέρυσι, απομακρυσμένη από την οικογένεια του συζύγου της. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να αμαυρώσει τη μνήμη της αλλά όφειλε να είναι ειλικρινής.

Ο Μπράουν πέθανε το 1981, στο μικρό διαμέρισμά τους στο Σόμερσετ. Το ζευγάρι μόλις είχε πιει ένα μπουκάλι κρασί και η Μαίρη τον είχε ταΐσει παϊδάκια. Η Μαίρη υποστήριξε ότι έφυγε για λίγο και όταν επέστρεψε βρήκε τον άνδρα της πνιγμένο. Ο ανακριτής απέδωσε τον θάνατο στην άτυχη στιγμή.