Τύμβος των Σαλαμινομάχων, Οκτώβριος 2007. Η απαλλοτρίωση που δεν έγινε και ένα σύγχρονο μνημείο που τοποθετήθηκε παράνομα και δεν απομακρύνθηκε ποτέ. Και αυτά παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις οι οποίες γίνονταν έναν χρόνο πριν, συνοδεύοντας τα «δάκρυα» των αρμοδίων για την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου. Σήμερα τίποτε δεν έχει αλλάξει. Οι Σαλαμινομάχοι έχουν ναυαγήσει στον Τύμβο. Η περιοχή εξακολουθεί να ανήκει σε ιδιώτη. Μόνον που τώρα προστέθηκε και το αυθαίρετο μνημείο- μία ορειχάλκινη σύνθεση πολεμιστών με τις ασπίδες τους επάνω στην πλώρη ενός πλοίου- βάρους 10 τόνων, που πάτησε σε χώρο κηρυγμένο αρχαιολογικό από το 1964. Το έργο, που κατά παράβαση των νόμων στήθηκε στην κορυφή του Τύμβου από τη Νομαρχία Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2006- λίγο πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση-, εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί όπου το εναπόθεσαν. Το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά η ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, όπως ανέφερε και ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης στη Βουλή (28 Νοεμβρίου 2006), ουδένα επτόησε.

Η οδός της Δικαιοσύνης δεν απέδωσε ή η αξιοπιστία της Πολιτικής; Γιατί υπάρχει και συνέχεια, σοβαρότερη: ο κ. Βουλγαράκης διαβεβαίωνε επίσης ότι επίκειται η απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων στην Κυνόσουρα, όπως είχε εισηγηθεί και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (24.10.2006), δεδομένου ότι ακόμη ανήκει σε ιδιώτη. Και πάλι όμως η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε.

Ο κ. Βουλγαράκης δεν υπέγραψε την απαλλοτρίωση με το αιτιολογικό ότι προηγείται ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από λιμενική ζώνη από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Στο γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά των περίπου 19 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου θα απαιτήσει περί τα 3 εκατ. ευρώ δεν αναφέρεται κανείς. Αλλά αυτή είναι η αιτία για την οποία η απαλλοτρίωση δεν έχει προχωρήσει εδώ και 18 χρόνια.

Εγκαταστάσεις ναυπηγείων και διαλυτήρια πλοίων, απορρίμματα και παράνομες εκσκαφές. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα του υπό απαλλοτρίωση χώρου, που ανήκει από το 1969 στην εταιρεία ιδιοκτησίας Διαμαντή. Το 1971 ο ιδιοκτήτης έλαβε άδεια εγκατάστασης μηχανουργείου και το 1977 η εταιρεία ΑΕ Ναυπηγική Αρκαδία, η οποία είχε εν τω μεταξύ συσταθεί, έλαβε άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου υπό την προϋπόθεση να αφήσει ελεύθερη μία ζώνη πέντε στρεμμάτων γύρω από τον Τύμβο. Οπως ήταν επόμενο όμως, η καταστροφή του χώρου πλέον υπήρξε οριστική.

Σεπτέμβριο, 28 ή 29 του μήνα, του 480 π.Χ. διεξήχθη η μάχη της Σαλαμίνας, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά γεγονότα της αρχαίας Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα για την ιστορία της Ευρώπης. Ο Τύμβος σήμερα είναι ένα έξαρμα του εδάφους, ύψους επτά μέτρων, του οποίου η αρχαία επίχωση έχει καταστραφεί από την άροση. Το Τρόπαιο της νίκης, το λεγόμενο «του Θεμιστοκλέους», στήθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες έμεινε ορατό ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Παράλληλα οι Αθηναίοι είχαν εγκαθιδρύσει στην Κυνόσουρα τη λατρεία του Διός Τροπαίου, ενώ είχαν αναδείξει και παλιές λατρείες ηρώων της περιοχής (Αίαντα και Κυχρέα). Να σημειωθεί ότι στα βόρεια του Τύμβου υπάρχει και το πολυάνδρειον, ο μεγάλος ομαδικός τάφος όπου οι Αθηναίοι έθαψαν τους νεκρούς τους μετά τη μάχη. Ιστορία την οποία απαξιώνουν σήμερα υπουργείο και νομαρχία, ο καθένας με τον τρόπο του.