Oι γραμμές του τον έκαναν γνωστό και ως «αρχιτέκτονα της μόδας». Ο ιταλός σχεδιαστής Τζιανφράνκο Φερέ άφησε την Κυριακή την τελευταία του πνοή σε ηλικία 62 ετών σε νοσοκομείο του Μιλάνου όπου νοσηλευόταν έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επασχε χρόνια από διαβήτη και στο παρελθόν είχε υποστεί άλλα δύο εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Φερέ ήταν ένας από τους σχεδιαστές που τη δεκαετία του ΄70 έκαναν την ιταλική μόδα τον κύριο ανταγωνιστή της γαλλικής υψηλής ραπτικής.

Ηταν γνωστός για τις αυστηρές γραμμές του, την αδυναμία του προς τις κουλτούρες της Ανατολής, κυρίως όσον αφορά τον σχεδιασμό υφασμάτων, αλλά και την αγάπη του στο άσπρο.

Αν και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, ο χώρος της μόδας τον κέρδισε γρήγορα. Εκανε τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του ΄70 σχεδιάζοντας αξεσουάρ. Το 1978 ίδρυσε τη δική του εταιρεία και παρουσίασε την πρώτη γυναικεία κολεξιόν, ενώ το 1984 λανσάρισε το πρώτο του άρωμα. Από το 1989 ως το 1996, έπειτα από πρόσκληση του γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό, ο Φερέ έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Ντιόρ.

Φιλοδοξία του ήταν να σχεδιάζει ρούχα για «μια γυναίκα έξυπνη,ελεύθερη,δυναμική και παθιασμένη» δήλωσε όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του ο Τζόρτζιο Αρμάνι. «Ηταν ένας γνήσιος καλλιτέχνης,μια ωραία προσωπικότητα, που θα λείψει από όλον τον κόσμο της μόδας» τόνισε ο Ρομπέρτο Καβάλι , ενώ ο Βαλεντίνο επισήμανε από την πλευρά του ότι «ήταν ένα από τα μεγα λύτερα ταλέντα της ιταλικής μόδας».

Τη λύπη της εξέφρασε και η Ντονατέλα Βερσάτσε, η οποία τον χαρακτήρισε «τζέντλεμαν από άλλη εποχή». Η οικογένειά του αποφάσισε η κηδεία να γίνει στο Λενιάνο της Βόρειας Ιταλίας, όπου γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1944.

Από το 2002 ο Φερέ έβαζε την υπογραφή του στην εταιρεία Ιt Ηolding SpΑ, την οποία διηύθυνε υπό την οικονομική καθοδήγηση του συνιδιοκτήτη της Φράνκο Ματιόλι.

Οι υπεύθυνοι του οίκου εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους αυτόν τον χρόνο θα αυξηθούν κατά 15%.