«Μ α είναι ποτέ δυνατόν!Πετάει ο άνθρωπος; ». Με αυτή την αγανακτισμένη ατάκα έκλειναν ερμητικά την πόρτα τους οι εκδοτικοί οίκοι στους Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σούστερ οι οποίοι είχαν την ιδέα εν έτει 1938 να δημιουργήσουν τον «Σούπερμαν». Πάμπτωχοι και απογοητευμένοι, αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα δικαιώματα στην εταιρεία DC Comics (Νational Ρeriodicals) αντί του αστείου- και τότε- ποσού των 130 δολαρίων. Λίγα χρόνια αργότερα είδαν τα κέρδη της εταιρείας να απογειώνονται χάρη στον υπεράνθρωπο που μπορούσε να πετάξει. Προσπάθησαν να τα διεκδικήσουν πίσω, μάταια όμως. Οταν μάλιστα μαθεύτηκε ότι ο Σίγκελ εργαζόταν εκεί ως απλός κλητήρας, οι υπεύθυνοι έσπευσαν να τον απολύσουν για να μην τους δημιουργήσει προβλήματα. Λίγο πριν από την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας με θέμα τον υπερήρωα και πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Ριβ, ο «πραγματικός του πατέρας» Σίγκελ έστειλε ένα γράμμα προς τα Μέσα της εποχής, αρχίζοντας με τη συγκινητική ιστορία του ίδιου και του συνεργάτη του και καταλήγοντας με μια κατάρα προς τον Σούπερμαν και όποιον καταπιανόταν με εκείνον από τότε και στο εξής.

Η κατάρα φαίνεται ότι… έπιασε, αφού μια σειρά τραγικών συμβάντων σημάδεψε τις ζωές των πρωταγωνιστών της ταινίας: η Μάργκοτ Κίντερ που υποδύθηκε τη Λόις Λέιν νοσηλεύθηκε για πολύ καιρό σε ψυχιατρείο.

Ο Κρίστοφερ Ριβ καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα το 2003. Εναν χρόνο μετά πέθανε RΕUΤΕRS/CΗRΙSΤΙΑΝ CΗΑRΙSΙUS

Ο Ρίτσαρντ Πράιορ που ενσάρκωσε έναν απατεωνίσκο στην τρίτη ταινία προσεβλήθη από σπάνια μορφή παράλυσης. Ο Μάρλον Μπράντο που κράτησε τον ρόλο του πατέρα του Σούπερμαν έχασε τον γιο του. Αλλά και ο Λι Κίγκλεϊ που εμφανίστηκε νεογέννητος ως μωρό Σούπερμαν πέθανε σε ηλικία 14 ετών από κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών. Αποκορύφωμα όλων και ύψιστη τραγική ειρωνεία, η περίπτωση του ίδιου του Κρίστοφερ Ριβ, του ανθρώπου που ενσάρκωσε τον μεγαλύτερο υπερήρωα όλων των εποχών, να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ως το τέλος της ζωής του, ύστερα από τη μοιραία πτώση του από άλογο στις 27 Μαΐου του 1995.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς ασχολείται με αυτήν ακριβώς την «κατάρα του Σούπερμαν» μέσα από το μονόπρακτο με τίτλο «130» (δολάρια) που έγραψε, τονίζοντας πόσο «ιερή» είναι τελικά η υπόθεση της πνευματικής ιδιοκτησίας και τι μπορεί να συμβεί σε όποιον την καταπατήσει. Περιγράφει την τελευταία ημέρα της ζωής του 80χρονου Τζέρι Σίγκελ, τον οποίο υποδύεται ο Στέφανος Ληναίος, ενώ τον ρόλο του δημοσιογράφου Κλαρκ Κεντ/Σούπερμαν κρατάει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης. Η παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη 26 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Γιάννης Ρίτσος») στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Οπως αποδεικνύεται από τις συμφορές που μοιάζουν να έχουν κρεμαστεί από την κόκκινη κάπα του Σούπερμαν, μερικές φορές ο θρύλος που συνοδεύει μια ιστορία είναι εκείνος που της προσδίδει και τη μεγαλύτερη γοητεία. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3467.322. Το μονόπρακτο «130» θα παρουσιαστεί στις 17.00

και μαζί με αυτό η παράσταση για παιδιά του Ευγένιου Τριβιζά «Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι», εμπνευσμένη και πάλι από την Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικής Ιδιοκτησίας.