ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ ο πρώτο διπλό άγαλμα στον ελληνικό χώρο αποκαλύφθηκε στο Δίον- «τον τόπο που έδωσε- και συνεχίζει να δίνει- τα περισσότερα αγάλματα στη Μακεδονία» σύμφωνα με τον επί 37 χρόνια ανασκαφέα του, καθηγητή Αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή. Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του αγάλματος του Διός Υψίστου και του πλήρους ιερού του, στην κοίτη του ποταμού Βαφύρα του Δίου, ένα ακόμη άλλο ένθρονο άγαλμα, απόλυτα όμοιο σε τεχνοτροπία, τυπολογία, μέγεθος (φυσικό) και χρονολόγηση (τοποθετείται και αυτό στον 2ο αι. π.Χ.) αποκαλύφθηκε και πάλι τυχαία κατά την ανασκαφή τείχους των παλαιοχριστιανικών χρόνων μέσα στην αρχαία πόλη του Δίου.

Το άγαλμα είχε χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό τα μεταγενέστερα χρόνια για την ανέγερση του διατειχίσματος- τους τείχους δηλαδή πάχους 2,20 μέτρων περίπου που χτίστηκε εντός της πόλης με σκοπό να μικρύνει τα όριά της καθώς είχε πλέον αρχίσει να φθίνει ο αρχαίος πολιτισμός στην περιοχή.

Το άγαλμα (ακέφαλο και αυτό όπως και του Διός Υψίστου που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2003) αναπαριστά μορφή μητριαρχική με πλούσια πτυχωμένο χιτώνα και λεπτοϋφασμένο ιμάτιο, καθισμένη σε θρόνο με αετωματική ράχη. Στα πόδια φοράει σπάνια σανδάλια με τριπλό κάττυμα (πάτο), ενώ ο χιτώνας της αφήνει με χάρη ορατό και ένα τμήμα του ώμου. «Η μελέτη του γλυπτού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το άγαλμα της Ηρας που ως “πάρεδρος” θεός καθόταν δίπλα στον Δία τον Υψιστο μέσα στον ναό.Πιθανώς ένα άγαλμα της Αθηνάς να συμπλήρωνε την εικόνα της Τριάδας του Καπιτωλίου» τονίζει ο καθηγητής κ. Παντερμαλής.

Είναι η μοναδική περιοχή στην οποία αποκαλύπτεται συνύπαρξη των κορυφαίων θεοτήτων (Διός και Ηρας) αν και σύμφωνα με τις πηγές (αναφέρεται στον Παυσανία πως υπήρχε διπλό άγαλμα Διός- Ηρας στην αρχαία Ολυμπία αλλά δεν έχει εντοπιστεί ως σήμερα).

Το ανασκαφικό έργο της εφετινής χρονιάς στο Δίον αποκάλυψε επίσης οίκημα δίπλα στο τείχος του ποταμού Βαφύρα με τετράστηλο αίθριο, καθώς και ένα μικρό λουτρό με πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο, ενώ οι ανασκαφές σε μεγαλύτερο βάθος κοντά στο ιερό του Ασκληπιού αποκαλύπτουν την πόλη των ελληνιστικών χρόνων.