Ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη εποχή και οι προκλήσεις του μέλλοντος στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν είναι το θέμα που θα συζητηθεί τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου σε στρογγυλό τραπέζι στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Συγκεκριμένα τέσσερις διευθυντές μουσείων, δύο γαλλικών και δύο ελληνικών, θα καταθέσουν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα «Τα μουσεία τον 21ο αιώνα». Είναι ο κ. Μισέλ Κολαρντέλ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, ο κ. Ζαν-Πιερ Μοέν, διευθυντής του Μουσείου Κε Μπρανλί, η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, και ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Η αναμενόμενη για την Ελλάδα, εξάλλου, έναρξη της λειτουργίας αυτού του μουσείου το φθινόπωρο του 2008 καθιστά τη συζήτηση ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη.


Το παρόν και το μέλλον των μουσείων δεν απασχολεί άλλωστε μόνο τον επιστημονικό κόσμο. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν, η παρακολούθηση και η καταγραφή των πολιτιστικών γεγονότων εν τω γίγνεσθαι συνιστούν ένα όλον δραστηριοτήτων που επιτρέπει στο ευρύ κοινό τη γνωριμία και την επαφή με την Ιστορία και τον δικό του πολιτισμό, αλλά και των άλλων. Γίνεται γνώστης, δηλαδή, του «παγκόσμιου χωριού» και του πολιτισμού του.


Ενδιαφέρον για τη συζήτηση αποτελεί και το γεγονός ότι καθένας από τους μετέχοντες «βλέπει» το μέλλον από διαφορετική σκοπιά, αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα και διαθέτει άλλα πλεονεκτήματα.


Τη συζήτηση – στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση – η οποία θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου στις 7.00 το απόγευμα, θα συντονίσει η κριτικός τέχνης κυρία Εφη Ανδρεάδη.


Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 18.00 και μισή ώρα νωρίτερα (17.30) σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7282.000.