Το Ιδρυμα Νιάρχου, το Ιδρυμα Ωνάση, το Ιδρυμα Λάτση, έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες εξεδήλωσαν άμεσα το ενδιαφέρον τους για τις χορηγίες στον χώρο του Πολιτισμού, βάσει του νέου σχεδίου νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επομένη της ανακοίνωσης, εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων έσπευσαν στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, ώστε να πληροφορηθούν και να συλλέξουν όλες τις δυνατές πληροφορίες για τις παραμέτρους του σχεδίου αυτού. Το υψηλό ποσοστό φοροαπαλλαγής (66,67%), που μεταφράζεται στα δύο τρίτα του ποσού της χορηγίας άναψε το πράσινο φως. Από εδώ και μπρος η χορηγία αναμένεται να αποτελέσει βασικό μοχλό της πολιτιστικής πολιτικής της χώρας μας – κάτι άλλωστε που συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, χωρίς όμως το ποσοστό της φοροαπαλλαγής να αγγίζει τα υψηλά, πλέον, ελληνικά επίπεδα. Με την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη δημιουργία κινήτρων, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η προστασία των αρχαιοτήτων καθώς και ο σύγχρονος πολιτισμός θα εισέλθουν σε ανανεωτική τροχιά.


Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία θα εκπίπτει σε ποσοστό δύο τρίτων του ποσού της χορηγίας από το ακαθάριστο εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που διενήργησε τη χορηγία. Παράλληλα θα θεσπισθούν βραβεία και διακρίσεις, ώστε να τιμώνται τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις πρωτοβουλίες αυτές. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των έργων που θα στηρίζουν οι χορηγοί αποτελεί προϋπόθεση για τις οικονομικές ελαφρύνσεις. Να προσθέσουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα παρακρατεί ποσοστό 0,6% επί του ποσού κάθε χρηματικής χορηγίας που υποβάλλεται στο Γραφείο Χορηγιών και θα το αποδίδει στην ανώνυμη εταιρεία ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού).


Το Γραφείο Χορηγιών που θα λειτουργήσει μέσα στο ΥΠΠΟ (και θα υπάγεται σε αυτό) είναι το όργανο το οποίο θα παραλαμβάνει τις προτάσεις-αιτήσεις και θα τις δρομολογεί ως την τελική υπογραφή της σύμβασης. Ο χορηγός (μέγας χορηγός, χορηγός, υποστηρικτής, φίλος) θα μπορεί είτε να παίρνει πρωτοβουλία για το έργο που επιθυμεί να στηρίξει οικονομικά είτε να συμβουλεύεται τον ετήσιο ενδεικτικό κατάλογο των πολιτιστικών έργων που μπορούν να χορηγηθούν – χωρίς αυτός να είναι δεσμευτικός. Με εννεαμελή σύνθεση από προσωπικότητες και εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του ΥΠΕΘΟ, του ΥΠΠΟ και Μουσείων, το Συμβούλιο Χορηγιών αναλαμβάνει τις εισηγήσεις προς τον υπουργό Πολιτισμού των προτεραιοτήτων της χορηγικής πολιτικής καθώς και τη γνωμοδότηση για τις χορηγίες και τις βραβεύσεις. Οπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, με αυτό το σχέδιο νόμου η χορηγία θα γίνει πραγματικό μέσο στήριξης και προστασίας του Πολιτισμού και της Τέχνης και θα πάψει να λειτουργεί ως εργαλείο φοροαπαλλαγής. Αλλωστε η άμεση ανταπόκριση των εν δυνάμει χορηγών επιβεβαιώνει ότι ο νόμος αυτός έρχεται να δώσει λύσεις.