Από 3 ως 10 Μαΐου το British Council, η Σχολή Καλών Τεχνών και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν αφιέρωμα στον «εικαστικό» κινηματογράφο του πρωτοποριακού όσο και προκλητικού βρετανού σκηνοθέτη Ντέρεκ Τζάρμαν. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει: α) προβολές ταινιών 16 mm και 35 mm, μεταξύ των οποίων οι «Sebastiane», «Jubilee», «Tempest», «Wittgenstein» και «Caravaggio», β) προβολές βιντεοκλίπ γύρω από βρετανούς μουσικούς (Μαριάν Φέιθφουλ, Μπομπ Γκέλντοφ κ.ά.) και βρετανικά συγκροτήματα (The Smiths, Pet Shop Boys κ.ά.), γ) έκθεση φωτογραφίας του Μάικ Λέιβ με ντοκουμέντα από τα γυρίσματα της ταινίας «The Last of England» (στη φωτογραφία) και δ) οπτικοακουστική εγκατάσταση με πειραματικές εικαστικές ταινίες του σκηνοθέτη και μουσική ταινιών του ειδικά ηχογραφημένη από τον συνθέτη Σάιμον Φίσερ Τέρνερ. Από τις 3 ως τις 7 Μαΐου το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» και στην Αίθουσα Προβολών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος), ενώ από τις 4 ως τις 10 Μαΐου θα φιλοξενείται στην αίθουσα «Απόλλων» (Σταδίου 19, Αθήνα).


Το αφιέρωμα του Ντέρεκ Τζάρμαν συνδυάζεται με προβολές ταινιών που έχουν ξεχωρίσει για την εικαστική ιδιαιτερότητά τους, όπως ο «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Πιερ Πάολο Παζολίνι.


Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 210 3692.337 (British Council), 210 3817.643 (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) και 210 3612.046 (Ταινιοθήκη της Ελλάδος).