Το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας με τα Πάθη του Κυρίου και την Ανάσταση αποτυπώνεται στις παρακάτω δισκογραφικές εκδόσεις, άλλες παλαιότερες και άλλες νεότερες. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται βυζαντινοί ύμνοι για τα Πάθη του Θεανθρώπου και την Ανάστασή Του, τραγούδια για την Παναγία, αποσπάσματα εκκλησιαστικών κειμένων, κλασικές συνθέσεις μελοποιών που αναφέρονται στα Αγια Πάθη, αναγνώσεις Ευαγγελίων, καθώς και παραδοσιακά τελετουργικά αλλά και χορευτικά πασχαλιάτικα τραγούδια.




* «Πεντηκοστάριον», Πέτρος Γαϊτάνος. Το άλμπουμ περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους που γράφτηκαν για την Ανάσταση, την Ανάληψη, την Πεντηκοστή και για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, ενώ περιέχονται ακόμη δύο ύμνοι που μιλούν για ισάριθμα θαύματα του Χριστού, αυτά του τυφλού και του παραλύτου. Τον Πέτρο Γαϊτάνο συνοδεύει βυζαντινή χορωδία με χοράρχη τον Γιώργο Ναούμ. Επίσης ο ερμηνευτής διαβάζει κείμενα των Ευαγγελίων.


* «Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο». Βιβλίο που συνοδεύεται από το CD «Τη Βασιλίδι Μητρί», με τον Κανόνα, Οίκους και τροπάρια της Ακολουθίας, στο οποίο ψάλλουν οι πρωτοψάλτες Ιωάννης Αρβανίτης και Γεώργιος Μπιλάλης και εκφωνεί ο π. Νικόλαος Λαζαρόπουλος. Το βιβλίο περιλαμβάνει το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε» με το ποιητικό κείμενο της Ακολουθίας των Χαιρετισμών, ιστορικά και εικονογραφικά σχόλια από τους βυζαντινολόγους Νικόλαο Φύσσα και Μάντυ Κολλιού και τους 24 Οίκους σε σπάνιες αγιογραφίες της Ιεράς Μονής Πεντέλης και σε χειρόγραφα καλλιγραφημένα κείμενα από τον Γιάννη Δημητρούλη.


* «Μάνα μου και Παναγία». Περιλαμβάνονται οκτώ τραγούδια για τη μάνα και την Παναγία που ηχογραφήθηκαν «ζωντανά» κατά τη διάρκεια συναυλίας που έδωσε το Πολιτιστικό Σωματείο Θεσσαλονίκης «Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Ακούγονται αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, δίπλα στο «Κάποια μάνα αναστενάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη, τα παραδοσιακά τραγούδια «Τζιβαέρι» και «Εχε γεια». Τραγουδούν η Μεικτή Νεανική και η Παιδική Χορωδία «Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» και οι Μιχάλης Παπαζήσης, Μανώλης Χατζημανώλης.


* «Μη αποστρέψης. Πορεία προς το Πάσχα». H έκδοση περιλαμβάνει μια ανθολογία ύμνων και κειμένων με τέσσερα βιβλία, πέντε CD και τέσσερις κασέτες για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Παρουσιάζονται κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας και αγιογραφίες με εικονογραφικά σχόλια από τον αγιογράφο Δημήτρη Χατζηαποστόλου. Ψάλλουν οι πρωτοψάλτες Γεώργιος και Κωνσταντίνος Μπιλάλης, ο λαμπαδάριος Αθανάσιος Παπαθανασίου και η Βυζαντινή Χορωδία Μελωδούντες. Τα παραδοσιακά τραγούδια από τον Αγιο Λάζαρο ερμηνεύει ο Χρήστος Σίκκης.


* «Και Ανυμνήσωμεν». Αλμπουμ που κυκλοφορεί από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Το διπλό CD περιέχει εκκλησιαστικούς ύμνους ηχογραφημένους το 1930 από τη Μέλπω Μερλιέ, τους οποίους ψάλλουν ο Μητροπολίτης Σάμου Ειρηναίος Παπαμιχαήλ, ο Σίμων Καράς και η Χορωδία του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, ο Δημήτρης Παπαποστόλης και ο Δημήτρης Καρώνης.


* «Υμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων». Ο Γιώργος Νταλάρας, η Αιμιλία Κουγιουμτζή και η Χορωδία Fons Musicalis συμμετέχουν στο άλμπουμ του οποίου η ηχογράφηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1997. H μουσική είναι του Σταύρου Κουγιουμτζή και ως στίχοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκκλησιαστικά κείμενα.




* «H Ελλη Λαμπέτη διαβάζει τα Κατά Ματθαίον Πάθη». H Ελλη Λαμπέτη διαβάζει το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο – Σήμερον Κρεμάται επί Ξύλου, Αξιον Εστί, H Ζωή εν Τάφω, Αι Γενεαί Πάσαι – καθώς και ύμνους και εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας.


* «Το Τροπάριο της Κασσιανής». Την άνοιξη του 1978 ο Μάνος Χατζιδάκις, διευθυντής τότε του Γ´ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έβαλε στο πρόγραμμα των συναυλιών του που διοργάνωνε στην Εθνική Πινακοθήκη ένα ρεσιτάλ με τον τίτλο «H M. Τρίτη της Μαρίζας Κωχ». H τελευταία – κατόπιν προτροπής του Μάνου Χατζιδάκι – παρουσίασε το Τροπάριο της Κασσιανής σε ελεύθερη απόδοση.


* «Κύματι Θαλάσσης. Από το Πάθος στην Ανάσταση». Μια επιλογή από τους πιο γνωστούς και μελωδικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας που διασκεύασαν με λαϊκά μουσικά όργανα ο Δημήτρης Αποστολάκης και ο Γιώργος Αρχοντάκης, μέλη του συγκροτήματος «Χαΐνηδες». Τους ύμνους αποδίδει ο πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου Ιωάννης Δαμαρλάκης. Συμμετέχει επίσης η Μαριώ.


* «Melodies of Passions». H ανιστόρηση του Πάθους με έργα τριών μεγάλων μελωδών, του Πέτρου Πελοποννήσιου, του Νικηφόρου Ηθικού και του Ιωάννη Δαμασκηνού, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον Χριστόδουλο Χάλαρη ακολουθώντας το λειτουργικό τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


* «Μήτηρ Θεού». Ο Χρήστος Λεοντής μελοποιεί τον «Ακάθιστο Υμνο», ο οποίος αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό, σε νέα μουσική γραφή, η οποία συνδυάζει την κλασική μουσική, τους ήχους της ανατολικής παράδοσης και τη σύγχρονη μουσική του ηλεκτρονικού ήχου. Ο Υμνος ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον αποδίδουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Νένα Βενετσάνου μαζί με την 70μελή Μεικτή Χορωδία Νέων του Δήμου Κηφισιάς σε διδασκαλία Γιώργου Αρβανίτη και ορχήστρα από κουιντέτο εγχόρδων, πολίτικη λύρα και συνθεσάιζερ. Εκτός από τον Υμνο, αρχαία βυζαντινά μέλη ψάλλει χορός Κουτλουμουσιανών μοναχών κατά το αγιορείτικο ύφος, από ζωντανή ηχογράφηση στο Αγιον Ορος. Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης το ποίημα «Μήτηρ Θεού» του Αγγελου Σικελιανού το οποίο απαγγέλλουν η Αννα Σικελιανού, η Ρένη Πιττακή, ο Αρης Λεμπεσόπουλος και η Χριστιάνα Ματζουράνη.


* «Υμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα», «Βυζαντινοί Υμνοι», «H Βυζαντινή Μουσική 18ος-19ος αιώνας» και «H Βυζαντινή Μουσική 12ος-20ός αιώνας» είναι τέσσερις συλλογές που περιλαμβάνουν τους πλέον αντιπροσωπευτικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και σημαντικούς βυζαντινούς ύμνους. Στην πρώτη συλλογή οι μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης ερμηνεύουν ύμνους των Παθών και της Ανάστασης, ενώ στη δεύτερη ο Γιώργος Κόρος αποδίδει τους ύμνους με το βιολί του. Οι δύο τελευταίες συλλογές περιλαμβάνουν μουσική που συνέθεσαν οι Θεόδωρος Φωκαεύς, Πέτρος Πελοποννήσιος, Ιωάννης ο Κουκουζέλης, Μπαλάσιος, Παρθένιος ο Μηλαίος, Γρηγόριος Πρωτοψάλτης κ.ά., την οποία ερμηνεύει η Βυζαντινή Ορχήστρα Αθηνών. H διεύθυνση της Ορχήστρας και η ενορχήστρωση ανήκουν στον Γιώργο Λυκούρα και στον Μανώλη Καρπάθιο.


* «Ω γλυκύ μου έαρ». H Γλυκερία ερμηνεύει τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ μαζί της ψάλλουν οι Βασίλης Φωτόπουλος, Κώστας Σέγκης, Νίκος Χατζόπουλος, που παίζει και βιολί. Στα κίμπορντς οι μουσικοί Δημήτρης Καπηλίδης και Γιώργος Στεφανάκης.


* Δόμνα Σαμίου, «Τα Πασχαλιάτικα». Κασετίνα που αποτελείται από δύο CD με ανοιξιάτικα τραγούδια του θανάτου και της Ανάστασης. Το πρώτο περιλαμβάνει τα τελετουργικά και το δεύτερο τα χορευτικά πασχαλιάτικα τραγούδια.