ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ


«Εγώ δεν» στο Προσκήνιο


Το θεατρικό έργο του Βασίλη Αλεξάκη «Εγώ δεν» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου και σκηνικά – κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Με τον Κωνσταντίνο Τζούμα. Πρεμιέρα την Τετάρτη 10 Μαρτίου στο θέατρο Προσκήνιο, στις 21.15. Παραστάσεις από Τρίτη ως και Κυριακή.


ΟΥΒΕ ΜΑΤΣΚΕ


Ρεσιτάλ στο Μέγαρο


Εργα Μπετόβεν, Προκόφιεφ και Σεζάρ Φρανκ παρουσιάζει ο γερμανός πιανίστας Ούβε Μάτσκε στο πλαίσιο του ρεσιτάλ το οποίο δίνει στις 8/3 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το ρεσιτάλ εντάσσεται στη σειρά «Δευτέρα βράδυ στην Αίθουσα Μητρόπουλου». Συμπράττει η βιολονίστρια Βάνια Μιλάνοβα. Στις 20.30.


ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ


Εικόνα και ταυτότητα


Σε χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη παρουσιάζεται από τις 12 ως τις 22 Μαρτίου στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (Ευμολπιδών 39, τηλ. 210 3455.020) η παράσταση «Human Female Study». Πρόκειται για το πρώτο έργο μιας σειράς που ερευνά τη σύγκρουση μεταξύ εικόνας και ταυτότητας. Στις 21.30.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Μαριβό στην Πάτρα


Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την «Ψευτοϋπηρέτρια» του Μαριβό σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη. Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Αθηνά Μαξίμου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου. Πρεμιέρα το Σάββατο (13/3) στο θέατρο Απόλλων της Πάτρας, στις 21.15.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΑΣ


Κλαρίνο και αυτοσχεδιασμός


Ο Γιώργος Μάγγας εμφανίζεται στις 12 και 13/3 στη μουσική σκηνή «Στον αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης, τηλ. 210 5056.199). Γέννημα θρέμμα των πανηγυριών, ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα χωρίς όρια όπου κυριαρχεί ο αυτοσχεδιασμός. Ωρα έναρξης: 22.30.


ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ


«Ημουν εδώ» επί σκηνής


Σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Hot Spots ή Ημουν εδώ» των Χέλγκαρ Χάουγκ και Ντάνιελ Βέτζελ. Θέμα της ο τουρισμός ως μαζική κουλτούρα και ο πόλεμος. Πρεμιέρα στις 11/3 στο Θησείον – Ενα θέατρο για τις τέχνες, στις 21.00.


Κλασική μουσική


Σάββατο 13/3


H Καμεράτα στο Μέγαρο


Εργα των συνθετών Φανής Κοσσώνα, Ιάκωβου Κονιτόπουλου και Κωνσταντίνου Βαρότση παρουσιάζει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου στην Αίθουσα Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. H συναυλία εντάσσεται στη σειρά «Μουσικές του 20ού και του 21ου αιώνα». Στις 20.30.




Διάλεξη


Τρίτη 9/3


H μουσική της Αναγέννησης


Διάλεξη με θέμα την κριτική επιμέλεια της μουσικής της Αναγέννησης θα δώσει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο New Manchester και πρόεδρος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας Ντέιβιντ Φάλοους. H διάλεξη θα δοθεί στην Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και οργανώνεται σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Είσοδος με δελτία. Στις 18.00.




Θέατρο


Δευτέρα 8/3


«Ηρθε η ώρα»


Το Θέατρο Δωματίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζουν το έργο του Αλμπερτ Οστερμάιερ «Ηρθε η ώρα. Τομή» σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Σταύρος Λίτινας, Χρήστος Λύγκας και Αντζελα Μπρούσκου. Πρεμιέρα στο θέατρο Χοροροές, στις 20.00. Παρών θα είναι και ο συγγραφέας.


Τετάρτη 10/3


«Ο έμπορος της Βενετίας»


Το κλασικό έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας» ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Χουρμουζιάδη και σκηνογραφία Ιωάννας Μανωλεδάκη. Παίζουν: Δημήτρης Ναζίρης, Νίκος Λύτρας, Κυριάκος Δανιηλίδης κ.ά. Στο θέατρο Αμαλία, από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» της Θεσσαλονίκης. Στις 21.00. Παραστάσεις ως τις 4 Απριλίου.


«Ο Κλόουν» στο ΚΘΒΕ


Το έργο της ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά «Ο Κλόουν» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη με τη Μαρία Κατσανδρή. H κίνηση και η χορογραφία είναι της Σεσίλ Μικρούτσικου, ενώ ακούγεται μουσική των Radiohead. Στο φουαγέ του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ, στις 22.00.


«Ημουν εδώ» επί σκηνής


H θεατρική παράσταση «Hot Spots ή Ημουν εδώ» των Χέλγκαρ Χάουγκ και Ντάνιελ Βέτζελ σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία των δημιουργών. Θέμα της ο τουρισμός ως μαζική κουλτούρα και ο πόλεμος. Πρεμιέρα στις 11/3 στο Θησείον – Ενα θέατρο για τις τέχνες, στις 21.00. Πρόκειται για μια παραγωγή τού Θησείον με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Παραστάσεις ως την Κυριακή των Βαΐων.


Παρασκευή 12/3


«Ελάφια και κατάρες»


Το έργο του Μουρατχάν Μουνγκάν «Τα ελάφια και οι κατάρες» που σκηνοθετεί ο Μουσταφά Αβκιραν στη Θεσσαλονίκη έρχεται να επισφραγίσει τη συνεργασία ανάμεσα στη χώρα μας και στην Τουρκία. H μετάφραση στα ελληνικά είναι του Πέτρου Μάρκαρη. Παίζουν: Δημήτρης Καμπερίδης, Εφη Δρόσου, Στέφανος Τζαφέρης κ.ά. Πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ, στις 21.00.




Εικαστικά


Δευτέρα 8/3


«Yesterday begins tomorrow»


Συνεχίζεται ως τις 13 Μαρτίου η ομαδική έκθεση με τίτλο «Yesterday begins tomorrow» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (Ομήρου 8, Νέο Ψυχικό). Πρόκειται για «μια κατάθεση μειοψηφικών απόψεων και μια αναδρομή στο παρελθόν», «έναν φόρο τιμής αλλά και μια εκ των έσω ανασκόπηση της τέχνης της δεκαετίας του ’80 και των αρχών εκείνης του ’90». Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Δάκη Ιωάννου. Την έκθεση διοργανώνουν οι Μαουρίτσιο Κατελάν, Μασιμιλιάνο Τζιόνι και Αλι Σουμπότνικ, ιδρυτές της Wrong Gallery και του διεθνούς περιοδικού «Charley». Πληροφορίες στο τηλ. 210 6729.460.


«Σύνοψις III»


Παρατάθηκε ως τις 14 Μαρτίου 2004 η τρίτη έκθεση του κύκλου «Σύνοψις», τον οποίο διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τίτλο «Σύνοψις III – Μαρτυρίες: Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας». Παρουσιάζεται στους νέους εκθεσιακούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη) καθ’ ότι το ΕΜΣΤ είναι προς το παρόν άστεγο. Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί ξένοι καλλιτέχνες, όπως ο Κουτλούγκ Αταμάν, ο Κέντελ Γκίερς, ο Γουίλιαμ Κέντριτζ, η Φιόνα Ταν, αλλά και Ελληνες, όπως η Λίνα Θεοδώρου και ο Νίκος Χαραλαμπίδης. Πληροφορίες στα τηλ. 210 9242.111-2.


«Social, intelectuar y chic…»


Συνεχίζεται ως τις 15 Μαρτίου η έκθεση με τίτλο «Social, intelectuar y chic…» των Κουβανών Ντιάγκο, Μεντίβε και Τσόκο στο Εργοστάσιο της ΑΣΚΤ Αθηνών (Πειραιώς 256, Ρέντης). Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «τα έργα των τριών καλλιτεχνών αντικατοπτρίζουν τις αντιλήψεις τους γύρω από τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, τον κουβανέζικο τρόπο ζωής και τη μαγεία της σχεδόν άγνωστης στο ευρύ κοινό κουβανέζικης τέχνης. Ειδικότερα τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Τσόκο αποτυπώνουν την εξαιρετική γνώση του καλλιτέχνη σχετικά με την τέχνη του χρωματισμού και της πίεσης, ενώ οι δημιουργίες του Ντιάγκο φανερώνουν τη μεγάλη ελευθερία με την οποία χειρίζεται όλα τα υλικά και τις τεχνικές. Τέλος, ο Μεντίβε παρουσιάζει μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη σκιτσογραφία ένα εμπλουτισμένο ποιητικό όραμα του κόσμου των δοξασιών που αποτελεί τη βάση της λαϊκής θρησκευτικής σκέψης στην Κούβα». H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Πληροφορίες στο τηλ. 210 4801.315 ή στον δικτυακό τόπο http: //www. asfa.gr.


«Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι»


Συνεχίζεται ως τις 24 Μαρτίου η έκθεση του Χρήστου Θεοφίλη με τίτλο «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» στην αίθουσα τέχνης Ανώνυμος (Ερατοσθένους 4, Στάδιο). Πληροφορίες στο τηλ. 210 7517.015.


«Το φως του Απόλλωνα»


Συνεχίζεται ως τις 31 Μαρτίου η έκθεση «Το φως του Απόλλωνα – Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα» στην Εθνική Πινακοθήκη (Βασ. Κωνσταντίνου 50). Μεστή αριστουργημάτων (όπως το φάτνωμα από την «Πύλη του Παραδείσου» του Λορέντζο Γκιμπέρτι, «Ο νέος με το μετάλλιο» – ο λεγόμενος «νεοπλατωνικός» – του Ντονατέλο, «Ο Αγιος Ιερώνυμος» του Ντομένικο Γκιρλαντάγιο, «Το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ» του Ραφαήλ, σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «H Αφροδίτη διασκεδάζει με τη μουσική και τον έρωτα» του Τιτσιάνο Βετσέλιο, «Αφροδίτη και Αρης» του Πάολο Βερονέζε, «H Λήδα και ο κύκνος» του Τζιάκοπο Τιντορέτο και φυσικά η περίφημη προσωπογραφία του Μιχαήλ Μάρουλλου Ταρχανιώτη του Μποτιτσέλι), η έκθεση είναι μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε τη σαγήνη των μεταλλάξεων που υπέστησαν οι μορφές και οι έννοιες του ελληνικού πνεύματος καθώς κυρίευαν τους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες. Την επιμέλεια της έκθεσης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, έχουν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και η πρόεδρος του Ιδρύματος Ρομπέρτο Λόνγκι Μίνα Γκρεγκόρι. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7235.857.


Τετάρτη 10/3


«Αστική ανθρωπολογία»


Εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιώργου Λυντζέρη με τίτλο «Urban Anthropology» στην αίθουσα τέχνης Καλφαγιάν – Αθήνα (Καψάλη 6, Κολωνάκι). Θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7217.679.


Πέμπτη 11/3


«… κάτω από τον ήλιο»


Εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Μαργαρίτας Σκόκου με τίτλο «Ολα είναι εύκολα κάτω από τον ήλιο» στην αίθουσα τέχνης Ζήτα-Μι (Πρ. Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη). Θα διαρκέσει ως τις 17 Απριλίου.


Σάββατο 13/3


«Therapy» στον Καππάτο


Εγκαινιάζεται η έκθεση της Λήδας Πάττα με τίτλο «Therapy» στην αίθουσα τέχνης Καππάτος (Αγίας Ειρήνης 6 και Αθηνάς). H καλλιτέχνις παρουσιάζει τέσσερις προβολές βίντεο, σχέδια και πίνακες ζωγραφικής. H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 7 Απριλίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3217.931.




Ελληνική μουσική


Δευτέρα 8/3


Ελληνική ποπ και ροκ


Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιώργος Αλουπογιάννης και ο Δημήτρης Κοργιαλάς εμφανίζονται στο μουσικό στέκι Συρμός (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203.661) παρουσιάζοντας τραγούδια της δισκογραφίας τους καθώς και άλλα κομμάτια. Ωρα έναρξης: 22.30. (Οι παραστάσεις στον ίδιο χώρο επαναλαμβάνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.)


Τρίτη 9/3


Λαϊκό τραγούδι


H Λένα Αλκαίου συνεχίζει τις εμφανίσεις της στη μουσική σκηνή Χαμάμ (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, τηλ. 210 3421.212). Ερμηνεύει τραγούδια από τη δισκογραφία της καθώς και άλλα κομμάτια από το ελληνικό ρεπερτόριο. Ωρα έναρξης: 22.30.


Πέμπτη 11/3


Οι ιστορίες του Αλκίνοου


Πρεμιέρα των εμφανίσεων του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (λεωφ. Συγγρού 143, τηλ. 210 9316.101-4). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τις «Περιπέτειες ενός προσκυνητή», την τελευταία δισκογραφική δουλειά του, καθώς και τραγούδια από προηγούμενους δίσκους του. Τον συνοδεύει εξαμελές συγκρότημα. Ωρα έναρξης: 22.30.


Ελευθερία στο Vox


Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεχίζει τις εμφανίσεις της – από Πέμπτη ως Κυριακή – στη μουσική σκηνή Vox (Ιερά οδός 16, τηλ. 210 3411.000). Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει τραγούδια του ρεπερτορίου της καθώς και άλλα κομμάτια από το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού. Μαζί της εμφανίζονται η Μελίνα Ασλανίδου και ο Ησαΐας Ματιάμπα. Ωρα έναρξης: 22.30.


Αλεξίου και Κότσιρας στον Βοτανικό


H Χάρις Αλεξίου και ο Γιάννης Κότσιρας συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στον Βοτανικό (Ιερά οδός 72, τηλ. 210 3210.890). Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει τραγούδια της δισκογραφίας τους, ενώ μαζί τους εμφανίζονται η Τάνια Νασιμπιάν, η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Στάθης Γιαννακόπουλος. Ωρα έναρξης: 22.30. (Οι παραστάσεις στον ίδιο χώρο επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα από Πέμπτη ως και Κυριακή.)


Καλημέρη και Τσιαμούλης


H Λιζέτα Καλημέρη και ο Χρίστος Τσιαμούλης παρουσιάζουν τα καινούργια τραγούδια τους καθώς και άλλα κομμάτια στο Cafe Αλάβαστρον (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210 7560.102). Ωρα έναρξης: 22.00.


Παρασκευή 12/3


Θαλασσινός στο Ποτάμι


Ο Παντελής Θαλασσινός εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610.438). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τραγούδια από το ρεπερτόριό του. Μαζί του το συγκρότημα Τρίφωνο. Ωρα έναρξης: 22.30. (Οι παραστάσεις στον ίδιο χώρο επαναλαμβάνονται ως τις 27 Μαρτίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο.)


Μπάσης και Λιδάκης


Ο Μανώλης Λιδάκης και ο Δημήτρης Μπάσης εμφανίζονται – από Παρασκευή ως Κυριακή – στη μουσική σκηνή Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 56 και Μαραθώνος, τηλ. 210 5222.222). Με την Ελένη Φωτιάδου και την Ασπασία Θεοφίλου στο τραγούδι και τη συνοδεία 9μελούς συγκροτήματος παρουσιάζουν μουσική και τραγούδια του ρεπερτορίου τους καθώς και άλλα κομμάτια. Ωρα έναρξης: 22.30 (Κυριακή 20.30).


Βασίλης με φίλους στη Θεσσαλονίκη


Πρεμιέρα των εμφανίσεων του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στον Μύλο της Θεσσαλονίκης (Ανδρ. Γεωργίου 56, τηλ. 2310 551.838). Μαζί του εμφανίζονται οι Οναρ, η Ευρυδίκη, η Τάνια Κικίδη, η Ελεάνα Z. και ο Γιάννης Κωνσταντινίδης. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους καθώς και διασκευές ελληνικών και ξένων κομματιών. Ωρα έναρξης: 22.30 (Κυριακή 21.00).


Σάββατο 13/3


«Μια ζωή αλλού»


Ο Διονύσης Τσακνής συνεχίζει τις εμφανίσεις του στο μουσικό στέκι Συρμός (Κολωνού 76 και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο Περοκέ, τηλ. 210 5203.661) παρουσιάζοντας τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του καθώς και από το τελευταίο άλμπουμ του «Μια ζωή αλλού». Ωρα έναρξης: 22.00 (κάθε Παρασκευή και Σάββατο).




Για το παιδί


Σάββατο 13/3


Ανοιξη στο Παιδικό Μουσείο


Τον ερχομό της άνοιξης γιορτάζει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ. 210 3312.995) με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το βραχιόλι της άνοιξης». Τα παιδιά θα πειραματιστούν με διάφορα υλικά ανακύκλωσης για να κατασκευάσουν και να στολίσουν τα βραχιόλια τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών και διαρκεί 45 λεπτά (επαναλαμβάνεται ανά ώρα). Ωρες διεξαγωγής: 11.00-15.00.