gskintsas@dolnet.gr


Το 5ο Αφιέρωμα στις «Γυναικείες Φωνές» θα πραγματοποιηθεί στη μουσική σκηνή «Φωνές» από την προσεχή Τετάρτη 19 Μαρτίου ως και την 1η Απριλίου. Γνωστές αλλά και άγνωστες ερμηνεύτριες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από μεσογειακές και αραβικές χώρες θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν ακούσματα των τόπων καταγωγής τους, ντοπιολαλιές που όλο και σπάνια ακούγονται σήμερα. Παράλληλα με τα παραδοσιακά ακούσματα το 5ο Αφιέρωμα στις Γυναικείες Φωνές περιλαμβάνει και το έντεχνο σκέλος με αναφορές στο θέατρο και στο τραγούδι, στον αυτοσχεδιασμό, στον λόγο και στη συγγραφή, στην ερμηνεία και στην τραγουδοποιία.


ΗΑλεξάνδρα, η τελευταία ερμηνεύτρια του Τσιτσάνη με τον ταμπουρά της, η Δόμνα Σαμίου, οι ηθοποιοί Μάρθα Φριντζήλα, Κερασία Σαμαρά, Μάνια Παπαδημητρίου, η συγγραφέας Μαριάννα Κορομηλά, που αφηγείται ιστορίες με τη συνοδεία μουσικής, η Κρίστι Στασινοπούλου, η Σοφία Νοητή, η Ειρήνη Δασκαλάκη και η Μαρία Αριστοπούλου ερμηνεύουν αγαπημένα τους τραγούδια με το δικό τους προσωπικό ύφος. Κάποιες από τις παραπάνω γυναικείες φωνές έχουμε συχνά – πυκνά τη δυνατότητα να τις ακούμε και να τις βλέπουμε επί σκηνής. Την Αλεξάνδρα (Κυριακάκη) πάντως έχουμε να την δούμε και να την ακούσουμε «ζωντανά» από τη δεκαετία του ’90 όπου και εμφανιζόταν στο «Cafe Παράσταση» με τον ταμπουρά της. Το 1983 κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ «Η Αλεξάνδρα τραγουδά Χατζιδάκι – Τσιτσάνη». Και από τότε σιωπή, παρ’ όλο που για την ίδια «η τέχνη είναι κραυγή».


Η ίδια μιλώντας στο «Βήμα» με αφορμή την εμφάνισή της στις «Φωνές» (21/3) δείχνει ότι κατ’ αρχήν δεν τα πάει καλά ούτε με τη νύχτα ούτε με τις συνεντεύξεις και πολύ περισσότερο με τις φωτογραφίες. «Τι τα θέλεις τώρα όλα αυτά», αναρωτιέται. Χωρίς να είναι απόμακρη, απεναντίας μάλιστα, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για να μιλήσει. «Τι τον ενδιαφέρει τον κόσμο τι έχω κάνει, γιατί σταμάτησα να εμφανίζομαι σε κέντρα, γιατί έχω σταματήσει να ηχογραφώ άλμπουμ. Καλά είμαι εδώ που βρίσκομαι» σημειώνει. Πιθανόν να μην έχει άδικο. Από την άλλη πλευρά όμως έχει στη δεκατριάχρονη «επίσημη» παρουσία της στη μουσική συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιάννη Παπαϊωάννου. «Λίγα και καλά», σημειώνει η Αλεξάνδρα σε κάποιο σημείο της συζήτησης. Τις ζητάμε να μας περιγράψει τη συνεργασία της με τον Χατζιδάκι και τον Τσιτσάνη. «Δεν μπορώ να τους περιγράφω, εγώ τους τραγουδάω» ανταπαντά. «Μου αρέσει πολύ η μουσική και το τραγούδι αλλά όχι η νύχτα. Δεν είναι φυσιολογικό να κοιμάσαι το πρωί και να ξυπνάς το βράδυ. Δεν το μπορώ αυτό. Εγώ θέλω κάθε πρωί να ξυπνώ και να βλέπω από το παράθυρό μου τη χαραυγή. Αυτό θεωρώ φυσιολογική ζωή. Δεν μπορώ όμως να αρνηθώ ότι η νύχτα μου έδωσε χρήματα. Μου αρέσει όμως να κάνω στη ζωή μου ό,τι αγαπώ και ό,τι πιστεύω».


Η Αλεξάνδρα άρχισε την πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο ως ηθοποιός στο πλευρό του Μάνου Κατράκη στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο σε ηλικία 15 ετών. Εγκαταλείπει όμως το θέατρο και πέφτει στην αγκαλιά του τραγουδιού «για βιοποριστικούς λόγους», όπως επισημαίνει η ίδια. Το 1973 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Τα ωραία του Τσιτσάνη». «Μουσική σημαίνει συνεχής έρευνα» τονίζει η Αλεξάνδρα και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει τέλος στη μουσική. Η μουσική είναι η επιστήμη των επιστημών». «Μαμούνι» χαρακτηρίζει η ίδια τον εαυτό της «έμπλεξα με τον ταμπουρά μέσα από την επαφή μου με τους ρεμπέτες. Και από τότε συνεχίζω να ψάχνω και να ψάχνομαι με το συγκεκριμένο όργανο. Οσο για το τι θα παίξω στις «Φωνές» δεν το ξέρω ακόμη. Θα παίξω όμως ό,τι γουστάρω και αγαπάω». Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Μάνος Χατζιδάκις της είχε ζητήσει να ηχογραφήσει ένα δίσκο όπου θα παίζει η ίδια ταμπουρά και θα τραγουδά. Αρνήθηκε. «Δεν τόλμησα να το κάνω επειδή δεν ήμουν έτοιμη» λέει. «Δεν μπορώ να αντιμετωπίζω ό,τι κάνω ανεύθυνα. Αλλωστε χωρίς ευγένεια και καλλιέργεια δεν υπάρχει ζωή».


Το πρόγραμμα στις «Φωνές»


Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:


Τετάρτη 19 Μαρτίου: Α’ Μέρος: Η «Τσέτα» παρουσιάζει μερικά από τα τραγούδια των ντόπιων χωριών της Δράμας. Β’ Μέρος: Η Ρόδη Τουμουρζούκ-Γκιουλ, ερμηνεύει ερωτικά τραγούδια της έντεχνης τουρκικής μουσικής του 19ου και 20ού αιώνα. Πέμπτη 20 Μαρτίου: Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά για τη φύση και τον έρωτα με τον ερχομό της άνοιξης. Παρασκευή 21 Μαρτίου: Αλεξάνδρα. Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Μαρτίου: Δύο γυναικείες φωνές που φέρνουν τον μουσικό πολιτισμό των δύο άκρων του ελλαδικού χώρου ­ τον Πόντο η Ευλαμπία Νικολαΐδου και την Κρήτη η Ασπασία Παπαδάκη. Δευτέρα 24 Μαρτίου: Κρίστυ Στασινοπούλου. Τρίτη 25 Μαρτίου: Μάρθα Φριντζήλα με τραγούδια των Kurt Weil, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι και άλλων, όπως και παραδοσιακά τραγούδια της Μεσόγειου. Τετάρτη 26 Μαρτίου: Α’ Μέρος: Λάμια Μπεντίουι με τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς στους ήχους και στις παραδόσεις της Μεσογείου. Β’ Μέρος: Η Περσίδα Μόμακ Κάντεμ παρουσιάζει μια επιλογή από «gouache» (τραγούδια χωρίς ρυθμό) και «tasnif» (ρυθμικά τραγούδια) σε avaze kurde-bayat. Πέμπτη 27 Μαρτίου: Η Μαρία Αριστοπούλου ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια από την Ηπειρο και την Αφρική, έντεχνα ελληνικά, μπαλάντες, μπλουζ και spirituals. Παρασκευή 28 Μαρτίου: Η Θεοπούλα και η Λαμπριάνα Δοϊτσίδη ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια της Δυτικής Θράκης. Σάββατο 29 Μαρτίου: Η Σοφία Νοητή και η Ειρήνη Δασκαλάκη παρουσιάζουν τραγούδια tango, blues, jazz, μικρασιάτικα, Χατζιδάκι. Κυριακή 30 Μαρτίου: Η Μάνια Παπαδημητρίου παρουσιάζει ένα μικρό θέαμα για έναν μουσικό και έναν ηθοποιό με παρλάτες που έχει γράψει η ίδια και τραγούδια των Γιαννίδη, Αττίκ, Σουγιούλ, Μυρογιάννη, Σπάρτακου. Δευτέρα 31 Μαρτίου: Με αφορμή το διήγημα του Ν. Χόθορν «Βεατρίκη», η Κερασία Σαμαρά επιχειρεί έναν ανάλαφρο περίπατο στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα του ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Τρίτη 1 Απριλίου: Η Μαριάννα Κορομηλά με αφηγηματικές περιπλανήσεις στη μαγεία της Ανατολής.


Οι συναυλίες στη μουσική σκηνή «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9230.770) αρχίζουν στις 22.30. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fones-live.gr. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ραδιοφωνική συχνότητα του Kosmos 93,6.