Αθήνα, 1952: «Είναι νύχτα. Μια ξάστερη, γλυκιά ανοιξιάτικη νύχτα. Χιλιάδες ασημένια άστρα τρεμοπαίζουν γλυκά πάνω από την κοιμισμένη Αθήνα, σαν να προκαλούν τους κατοίκους της να βγουν έξω και να χαρούν την ομορφιά της νύχτας. Μα οι κάτοικοι της Αθήνας δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους. Ξέρουν ότι μέσα στη γλυκιά νύχτα παραμονεύει ο θάνατος…». Οι πρώτες φράσεις που σηματοδοτούν την έναρξη των περιπετειών του «Μικρού Ηρωα» καταγράφονται στο χαρτί και ο συγγραφέας του Στέλιος Ανεμοδουράς για 15 χρόνια, ως το 1967, θα συντροφεύει τα παιδιά εκείνης της εποχής με τις εικονογραφημένες ιστορίες του Παιδιού-Φαντάσματος και της παρέας του. Ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο Σπίθας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αντιστέκονται στους κατακτητές και συγκρούονται με τις δυνάμεις του σκότους, τους κακούς της ιστορίας: τη Φροϋλάιν Χ, τον Καμικάζι, τον Κίτρινο Σαμποτέρ, τον Σεϊτάν Αλαμάν…


Αθήνα, 2001: Μια άλλη νύχτα, αλλά καλοκαιρινή αυτή τη φορά, ο κόσμος θα βγει από τα σπίτια του για να ανηφορίσει προς το θέατρο του Λυκαβηττού. Φόβος για να βγεις έξω δεν υπάρχει. Ο λόγος για να βγεις; Το Παιδί-Φάντασμα επιστρέφει. Οχι στα περίπτερα αλλά στη σκηνή του θεάτρου. Ο Δημήτρης Πιατάς αποφάσισε να μεταφέρει τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση στη σκηνή. Επλασε με την ομάδα του, την Commedia, μια θεατρική παράσταση και αποφάσισε ο ίδιος να ερμηνεύσει τον Σπίθα.


«Επιστρέφω στην παιδικότητά μου, ξαναγυρίζω πίσω. Προσπαθώ να ξαναπαίξω Στάκαμαν, Μικρό Ηρωα. Το κείμενο είναι η αφορμή για να στηθεί η παράσταση. Η πρώτη ανάγνωση, όπως σε όλα τα έργα, είναι απλή. Το έργο γράφτηκε για παιδιά. Δεν έχει πρωτοποριακά και μοντέρνα στοιχεία ούτε στοιχείο μνημοσύνου. Είναι αναφορά στον Στέλιο Ανεμοδουρά. Κράτησα όλους τους κανόνες του θεάτρου, την ενότητα χρόνου και δράσης, τις περιπέτειες των παιδιών. Θεωρώ και ελπίζω η παράσταση να είναι αιτία ώστε η νέα γενιά να αγαπήσει τον Μικρό Ηρωα».


Η δομή της παράστασης


Χώρος δράσης όπου εξελίσσεται η παράσταση είναι η μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, όταν κάποια κορίτσια ανοίγουν το τεύχος Νο. 1 και τότε εισβάλλει το αφήγημα στην καθημερινή ζωή τους. Ο Γιώργος Θαλάσσης θα ταξιδέψει. Στον χώρο και στον χρόνο. Θα συναντήσει τον Αδόλφο Χίτλερ, τον Τσόρτσιλ. Λίγο πιο αριστερά είναι ο Μόλλας και ο Καραγκιόζης του. Θα πάει στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου όπου θα συναντήσει το καμπαρέ του Κουρτ Βάιλ. Κάπου στη γωνία θα είναι ο Μπρεχτ. Στην Αγγλία το ραντεβού θα δοθεί με το αστικό θέατρο με έμμεση αναφορά στο μιούζικαλ. Στην Ανατολή θα συναντήσει τη φυλή Καχουάρα και τον αρχηγό τους, τη Μαύρη Τίγρη. Θα ακούσουμε μπαλινέζικη μουσική και την κουδαρέικη διάλεκτο (γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι μάστορες της Ηπείρου για να μην τους καταλαβαίνουν τα αφεντικά τους). Θα δούμε σινεφίλ αναφορές: τη συνάντηση με τον Χίτλερ και τη χορογραφία του μπαλονιού από τον «Δικτάτορα» του Τσάρλι Τσάπλιν.


Τέλος, θα επιστρέψει στην Ελλάδα του ’60 και θα ακούσουμε τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Και αυτό γιατί ο Γιώργος Θαλάσσης και η παρέα του απ’ ό,τι φαίνεται ήταν στην πορεία διαμαρτυρίας όπου δολοφονήθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας.


Η προβολή στο σήμερα


Κατερίνα: «Είναι όμορφη και καλή. Είναι μια κοπέλα που όλοι ερωτευθήκαμε, μια Κατερίνα που δεν υπήρχε, μια Κατερίνα η οποία αγαπάει αγνά και τίμια και θα κρατήσει ενδόμυχο τον έρωτά της μέχρι τέλους».


Σπίθας: «Το παχουλό παιδί που τρώει πολύ γιατί συνέχεια πεινάει. Είναι το πρότυπο μιας καταναλωτικής κοινωνίας που καταβροχθίζει τα πάντα. Κουβαλάει χιούμορ και την απλότητα του ανθρώπου που πρέπει να τελειώσει το φαγητό του πάση θυσία».


Γιώργος Θαλάσσης: «Δεν συμβιβάζεται, ξαναδίνει τον όρκο αλλά πλέον αφορά μια ιδεολογία που κουβαλάει την κλωνοποίηση, την οικολογική καταστροφή και την ανθρώπινη ύβρη. Γι’ αυτό και η Φροϋλάιν Χ θα του πει κλείνοντας την παράσταση: «Γιώργο Θαλάσση, μην αφήσεις να καταστρέψουν τον κόσμο μας»».


Στην παράσταση του «Μικρού Ηρωα», η οποία θα δοθεί στο θέατρο του Λυκαβηττού σήμερα και αύριο, την επιμέλεια της κίνησης υπογράφει ο Χάρης Μανταφούνης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Τάσος Ζωγράφος και τη μουσική διδασκαλία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Πιατάς, Πέτρος Αλατζάς, Κατερίνα Παπουτσάκη, Αλέξανδρος Ζαχαρέας κ.ά. Ωρα έναρξης παράστασης: 21.00. Η πώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ (Σταδίου 4, τηλ. 3221.459). Επίσης εισιτήρια θα διατίθενται από τα εκδοτήρια του θεάτρου Λυκαβηττού τρεις ώρες πριν από την έναρξη των παραστάσεων (τηλ. 7227.233). Η τιμή των εισιτηρίων είναι 5.000 δρχ.