Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στο «Βήμα της Κυριακής» τής 11.6.2000, δημοσιεύθηκε ένα χιουμοριστικό κείμενο με τους «εχθρούς» του κ. Γιαννόπουλου. Μετά από αρκετές εβδομάδες πήραμε μια εξαιρετικά μακροσκελή απάντηση χαρακτηριστικά αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε:







Κύριε Διευθυντά,



Σχετικά με τα υπό τον δισέλιδο τίτλο της εφημερίδας σας «Το Βήμα» (11 Ιουνίου 2000) «Οι 10 εχθροί του κυρίου Γιαννόπουλου», δημοσιευθέντα σε βάρος μου, με την «επιμέλεια» της κυρίας Μαρίλης Μαργωμένου, παρακαλώ για την αποκατάσταση των πραγμάτων να φιλοξενήσετε τα παρακάτω ως απάντηση στα χιουμοριστικά, ενίοτε χλευαστικά κείμενά της.


Παίρνω με τη σειρά τα Πρόσωπα – «Εχθροί» όπως έχει η κατάταξή τους από την κυρία Μ. Μ. στην εφημερίδα σας.


1. Το «Τενεκές ξεγάνωτος» λέχθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδάκη του ΤΟΡ FM και αποδόθηκε για πρώτη φορά σε τότε βουλευτή της ΝΔ (1986) ο οποίος είχε φύγει από το ΠαΣοΚ πρώην αξιωματικό του στρατού ­ κατηγορούμενο στη δίκη της σκευωρίας του «ΑΣΠΙΔΑ» γιατί δεν του δόθηκε το υπουργείο Στρατιωτικών από τον Ανδρέα Παπανδρέου που ζητούσε ­ και λίαν ορθώς ­ και ο οποίος με επερώτησή του στη Βουλή με συκοφάντησε, δεινώς, ότι είπα, τάχα, σε συνέντευξή μου στην ΕΡΤ για τον πόλεμο της Αλβανίας με την ευκαιρία της 45ης Επετείου του πολέμου εκείνου ­ που είχα πάρει μέρος από την πρώτη του μέρα ­ πως οι μόνιμοι αξιωματικοί δεν είχαν τάχα καλή απόδοση στον πόλεμο ενώ τούτο ήτο ψευδέστατο, και το αντίθετο είχε συμβεί. Και αποδείχθηκε από την ανευρεθείσα στο μεταξύ με πολλές προσπάθειες μαγνητοταινία.


2. Τα περί «Πουλαρίκα» και περί πετάγματος «τασακίου» τσιγάρων επί της κεφαλής του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Πίστεως στο γραφείο μου του Υπουργείου Εργασίας είναι ψεύδος! Αποτελεί τούτο παραπληροφόρηση. Ουδέποτε κάτι τέτοιο συνέβη. Γιατί τασάκι και τασάκια στο Γραφείο μου δεν υπήρξαν ποτέ, όπου πέρασα, γιατί υπήρξε απαγορευμένο είδος το τσιγάρο.


3. Πράγματι κατά την εποχή της «παραεξουσίας» και της «παρακυβέρνησης» κατά την οποία δις και γραπτώς τον Ιούνιο 1994 υπέβαλα την παραίτησή μου από υπουργός Εργασίας και αφού συμπληρώθηκε η 6μηνη θητεία μας της Ελλάδας (Ιανουάριος – Ιούνιος) στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λίαν επιτυχώς κατά τις ενθουσιώδεις κριτικές των Ομολόγων μου της Γερμανίας, της Αγγλίας, του επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάτρικ Φλυν και μ’ επίσκεψή μου στο Ντητρόιτ των ΗΠΑ προσκεκλημένος του κ. Κλίντον για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη συνεδρίαση των «7» προηγμένων οικονομικώς χωρών.


Ναι για τους κυρίους Βγόντζα και λοιπούς, πλην Κατσιφάρα και Τζουμάκα, γι’ αυτούς είναι ανακριβές.


4. Αληθές είναι ότι πράγματι απένειμα δημοσίως τον σημειωθέντα από την κυρία Μαρίλη Μαργωμένου χαρακτηρισμό στον φίλο μου Γιάννη Τριαρίδη ­ καθηγητή Ιατρικής που τον γνώρισα συνεξόριστο στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, στη δικτατορία της χούντας των συνταγματαρχών, φίλο μου έκτοτε, διακεκριμένο επιστήμονα κι αγωνιστή της δημοκρατίας, και τούτο από βαριά στενοχώρια γιατί δεν τον περίμενα, προδήλως λόγω λελανθασμένης έκφρασης ευγενείας, πολιτική υποταγή στην παραεξουσία ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. Γνωρίζω ότι τον στενοχώρησα, αλλά κείνη την εποχή έτσι έπρεπε να δράσω. Εχω εκφράσει τη λύπη μου για τη στάση μου εκείνη.


5. Για την κυρία Αννα Μπενάκη, η οποία με την έναρξη της ομιλίας μου κατέλαβε θέση στα πρώτα καθίσματα μπροστά μου και όρθια διέκοπτε συνεχώς, μετά της οποίας οι σχέσεις μας αποκαταστάθηκαν πολύ γρήγορα από το ατυχές εκείνο συμβάν της σύγκρουσής μας στη Βουλή που συνίσταται στη φράση:


«Είναι η έβδομη διακοπή την οποία μου κάνετε και δεν μ’ αφήνετε να μιλήσω ­ αν συνεχίσετε ή εάν επαναλάβετε τη συμπεριφορά σας, τότε θα με υποχρεώσετε ν’ αντιδράσω με χαρακτηρισμό που θα σας συνοδεύει διαρκώς».


Και διέπραξε όγδοη διακοπή ­ και το δικαίωμα ομιλίας ήταν 15λεπτο και μου ‘τρωγε την ώρα. Και τότε εξέφυγε των χειλέων μου η φράση: «Τότε κάνετε σαν την Κατίνα της γειτονιάς».


6. Ερχομαι τώρα στην πλέον κακοήθη, απαίσια και βρωμερή διαστρέβλωση της αλήθειας και των πραγματικών περιστατικών και την πιο ηλίθια κακοποίηση της πραγματικότητας ότι, τάχα, είπα τους αγρότες «γαϊδούρια».


Αυτήν την απαίσια, κακοήθη και βρωμερή διαστρέβλωση της αλήθειας την άρχισε ο «Ριζοσπάστης», την πήρε σημαία κατά κομματική προσταγή η λεγόμενη «Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων» υπό τον κ. Πατάκη ­ πρόεδρό της και νυν βουλευτή του ΚΚΕ ­, αρχηγό του κράτους του Πατακιστάν επ’ ολίγον, αλλ’ οδυνηρό για τον Λαό, «που ‘κοψε την Ελλάδα στη μέση» με την κατάληψη των δρόμων με γεωργικά τρακτέρ επί αρκετές ημέρες σε διαδοχικές φάσεις.


…Εδώ έχω να σημειώσω και το εμφανισθέν στην τηλεόραση, είδει διαβατηρίου και ελεύθερης διακίνησης, από τα Τέμπη προς την Θεσσαλονίκην, «χαρτίον του κ. Πατάκη με ημεροχρονολογία και σφραγίδα της Πανθεσσαλικής» για να βγω την επόμενη μέρα να καταγγείλω ότι αυτή η συμπεριφορά του κ. Πατάκη και της Πανθεσσαλικής που υποκαθιστά το Κράτος και εμφανίζεται αδιάντροπα σαν άσκηση οιονεί κρατικής εξουσίας βίας «είναι συμπεριφορά φασιστική, βάρβαρη, τραμπουκική, γαϊδουρινή», για να βγει ο «Ριζοσπάστης» να γράψει ότι «είπα τους αγρότες γαϊδούρια». Και αυτό το ψέμα, παρά τις γραπτές μου ανακοινώσεις, το πέρασαν το ΚΚΕ και οι παραφυάδες του στον έξω κόσμο. Και πολλοί το λένε ακόμη.


Πολύ πάντως «ήρεσε» η της κυρίας Μαρίλης διατύπωση έχουσα κατά λέξιν: «…Το παράδοξο δεν είναι που ο κ. Γιαννόπουλος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ορμήσει λεκτικώς δίκην νυφίτσας εναντίον οιουδήποτε ανύποπτου θύματος. Είναι που αμέσως μετά που θα το κάνει γυρίζει στο θύμα του, χαμογελά, του κλείνει το μάτι και του λέει: «Σ’ άρεσε τώρα;»»!


Οποία λεπτεπίλεπτη φράση ευγενεστάτης κυρίας που «δεν θολώνει νερό», τρομάρα της!


Και τώρα αρχίζει απάντηση – σχολιασμός στον, κατά την κυρία Μαρίλη, «Κατάλογο των Δέκα Εχθρών του κ. Γιαννόπουλου» ως ακολούθως:


Βασίλης Κεδίκογλου βουλευτής ΠαΣοΚ


Παράπτωμα: Ηταν ο πρώτος που αμφισβήτησε την ηρωική νιότη του κ. Γιαννόπουλου.


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Πρόκειται για ψυχοπαθή και σχιζοφρενή προσωπικότητα εκτός ψυχιατρείου», «δείλαιος», «άνανδρος»… και ακολούθησε στολισμός μέχρις δευτέρας γενεάς: «Ο πατέρας του υπήρξε πατεντάτος δωσίλογος, διερμηνέας και συνεργάτης των Γερμανών και μαυραγορίτης!».


Απάντηση: Πρώτος αμφισβητίας ύστερα από 54 ολόκληρα χρόνια ολόκληρης ζωής εμφανίζεται ο Θεόδωρος Κατριβάνος, τον οποίον στήριξε ο «Ριζοσπάστης», ο «Ελεύθερος Τύπος», η κυρία Λιάνα Κανέλλη με το «Νέμεσις», η Νέα Δημοκρατία, πάντες σε αγαστή σύμπνοια, «ο ένας έκοβε κι ο άλλος έραβε». Και αυτή τη συκοφαντία και τη συνεργασία μεταξύ τους την κατήγγειλα δημοσίως με απανωτές ανακοινώσεις μου, δημοσιευθείσες και στον Τύπο ευθύς αμέσως.


Τον κ. Θ. Κατριβάνο ηκολούθησε ο κ. Β. Κεδίκογλου, ο οποίος καταγγέλθηκε και διαψεύσθηκε δημοσίως και εντός Βουλής μάλιστα.


Θεόδωρος Κατριβάνος υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς


Παράπτωμα: Σε πρώτη φάση το ότι ο κ. Κατριβάνος προσεταιρίσθηκε τον κ. Καραμανλή και κατέβηκε ως υπερνομάρχης στηριζόμενος από τη ΝΔ. Σε δεύτερη φάση, η συμπόρευση του κ. Κατριβάνου με τον ακατονόμαστο (βλ. Κεδίκογλου) στην οδό της αμφισβήτησης των γιαννοπουλικών κατορθωμάτων.


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Νενέκος», «εξωμότης που πηγαίνει με τη Νέα Δημοκρατία. Θα τρίζουν τα κόκαλα του πατέρα του και του αδελφού του» και, εν συνεχεία στο δικαστήριο, «το μυαλό σου το κλούβιο», «Ψευτοθόδωρε!», «μπάζεις, Θόδωρε, μπάζεις», «κάτσε κάτω, Θόδωρε, μη σου ‘ρθει τίποτε».


Απάντηση: Εναντι της βρώμικης συκοφαντίας και της εκτινασσόμενης πανελληνίως λάσπης είχα υποχρέωση να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την αντιστασιακή μου ιδιότητα που αποτελεί πασίδηλο γεγονός, την οποία ολόκληρος ο αντιστασιακός κόσμος, όπου ελληνικής και ξένης γης, γνωρίζει.


Δεν μίλησα για τον εαυτό μου σχετικά με την Εθνική Αντίσταση παρά μόνο όταν προκλήθηκα.


Τάκης Παππάς δικηγόρος


Παράπτωμα: Πολλά και διάφορα ­ από το ποιους υπερασπίζεται ως δικηγόρος ο κ. Παππάς ως το γεγονός ότι κατέθεσε ως μάρτυς υπεράσπισης στη δίκη Τριανταφυλλόπουλου. Το ότι υπήρξε και αυτός πρόεδρος του ΔΣΑ σάς λέει κάτι;


Συνήθεις προσφωνήσεις: Παλαιότερα ο κ. Γιαννόπουλος τον είχε αποκαλέσει «έμπορο ναρκωτικών», αργότερα ανασκεύασε, αλλά ο κ. Παππάς υπέβαλε μήνυση εναντίον του. Δικαιώθηκε μάλιστα και έκτοτε παρέμειναν αχρησιμοποίητα ράμματα για τη γούνα του κ. Παππά στα χέρια του κ. Γιαννόπουλου. Εξ ου και στο δικαστήριο ωρύετο: «Τι να σου πω τώρα; Να πω ότι δεν ήθελα να γίνεις πρόεδρος του ΔΣΑ επειδή είσαι ανίκανος;».


Απάντηση: Βρέθηκε και η μαγνητοσκοπημένη εκείνη σκηνή σε εκπομπή του Μανώλη Καψή εκ της παραβιάσεως της δημοσιογραφικής δεοντολογίας του οποίου και του δημιουργηθέντος εκ τούτου εκνευρισμού μου που επηκολούθησε εκ της παρουσίας του κ. Λυκουρέζου, κακώς παρισταμένου, και άλλων μη πολιτικών, είτε στο ΠΑΝΕΛ είτε «στα παράθυρα», εκστομίσθηκε κατά λάθος η φράση κατά το «Lapsus Lique» ­ λάθος γλώσσας ­ που την επόμενη ημέρα, όταν μου το επισήμαιναν στην Αργυρούπολη που πήγα στη Λαϊκή αγορά σε προεκλογική περιοδεία, «εξέφρασα» με δημόσια ανακοίνωσή μου που τη μετέδωσαν όλα τα Κανάλια και ο Τύπος «τη λύπη μου» ­ αντί να ειπώ «δικηγόρος των εμπόρων ναρκωτικών» όπως επί χρόνια διακήρυσσα για να μην εκθέτει το Δικηγορικό Σώμα έχοντάς τον επικεφαλής.


Κύριε Διευθυντά, το «ωρύετο» της κυρίας Μαρίλης που μου αποδίδει είναι υπερβολή και έλλειψη δημοσιογραφικού ήθους, γιατί ο διάλογος έγινε σε χαμηλούς τόνους.


Βασίλης Κόκκινος επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου


Παράπτωμα: Ο κ. Κόκκινος απέστειλε στο «Βήμα» επιστολή (βλ. Φύλλο 12/07/1998) με την οποία επέκρινε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλο για σειρά παραλείψεων στο έργο του. Οι κακές γλώσσες, βεβαίως, λένε πως ίσως και να επρόκειτο περί αφορμής καθ’ ότι ο κ. Γιαννόπουλος από τις ταραγμένες εποχές του ειδικού δικαστηρίου παραμόνευε να μαδήσει τα γουνάκια του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κόκκινου…


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Μπουρτζόβλαχος», «κομματόσκυλο», «ο κ. Κόκκινος για τον οποίο λυπούμαι δυο φορές που είμαι υποχρεωμένος και πάλι να του τα ψάλω, αποδείχθηκε μικρός, ασεβής και αυθάδης» κτλ.


Απάντηση: Θα περιορισθώ επί του παρόντος να παραθέσω μόνο τι είπε ο κ. Κόκκινος για μένα σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και στο δημοσιογράφο κ. Ευθ. Γεωργίου, απαντήσας σε πολλά του ερωτήματα, την οποία αναδημοσίευσε «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» (19 Ιουνίου 1997).


Ε.Γ.: Κύριε Πρόεδρε, την εποχή εκείνη ένας άλλος από τους πρωταγωνιστές ήταν ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης. Πώς τον βλέπετε σήμερα;


ΚΟΚΚΙΝΟΣ: Εχω και άλλοτε πει ότι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος ως άνθρωπος μου είναι συμπαθής, κατά τη διάρκεια του Ειδικού Δικαστηρίου πολέμησε λυσσαλέα διά να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που επετεύχθη. Εκανε τη δουλειά του από την πλευρά τη δική του, δεν την έκανε από την πλευρά της κοινωνίας, διότι πολλές φορές αδίκησε και το δικαστήριο και εμένα. Παρά ταύτα έχω πει ότι τα σφάλματα που έκαναν άλλοι υπουργοί, για παράδειγμα ο κ. Κουβελάκης, δεν θα τα έκανε ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος.


Δημήτρης Παπαμιχαήλ ηθοποιός


Παράπτωμα: Εν έτει 1994 ο κ. Παπαμιχαήλ εξέφρασε την άποψη ότι τα δωρεάν εισιτήρια της εργατικής εστίας δεν πρέπει να ισχύουν για νυχτερινά κέντρα… Εν έτει 1994 όμως υπουργός Εργασίας ήταν ο κ. Γιαννόπουλος, όστις, όπως χρόνια αργότερα εδήλωσε θεωρεί τα νυχτερινά κέντρα «κέντρα ψυχαγωγίας του λαού» ­ ατυχώς ο δυστυχής ηθοποιός δεν διέθετε κληρονομικό χάρισμα ώστε να γνωρίζει τα μελλούμενα…


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Σαπιοκοιλιά!» και επίσης «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να τα λέει ένας αλκοολικός, ένας μεθύστακας που έχει το ουίσκι στην τσέπη του. Πέρα από την καλλιτεχνική του δημιουργία, ο Παπαμιχαήλ είναι ένας βλάκας και μισός!». «Είναι ένα βλακόμουτρο της δεξιάς!».


Απάντηση: Πρώτον διέπραξε λάθος ο κ. Παπαμιχαήλ ισχυρισθείς κάτι τέτοιο, ότι τάχα εγώ έδωσα εισιτήρια σε κέντρα διασκεδάσεως τα οποία κακώς και τα χαρακτήρισαν (Ριζοσπάστης και Αυγή) σκυλάδικα (Ηταν το ΡΕΞ και άλλα).


Τη βλακεία αυτή, ότι εγώ, «ως Υπουργός Εργασίας έδωσα εισιτήρια σε σκυλάδικα», τη σέρβιρε πρώτα η ΑΥΓΗ ­ φυλλάδα όπως τη χαρακτήρισα τότε των 1.500 αναγνωστών Αθήνας – Πειραια. Την ακολούθησε αμέσως και ασμένως ο Ριζοσπάστης, το ΚΚΕ και «οι παραφυάδες» αυτού, όπως σύλλογοι των Οικοδόμων κυρίως. Μια παρέα τους μάλιστα της Λιβαδειάς πέντ-έξι ακολουθώντας ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ ως προς «τα μπουρδέλα» με γράμμα τους σ’ εμέ είπαν «να δώσω και στα πορνεία ­ κοινώς μπουρδέλα» και δε συμμαζεύεται.


Λιάνα Κανέλλη βουλευτής ΚΚΕ


Παράπτωμα: Αναδημοσίευσε στο περιοδικό «Νέμεσις» αποσπάσματα του βιβλίου του κ. Γ. Μανδήκου «εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος», όπου ο κ. Γιαννόπουλος αντιμετωπίζει όπως οι μουσουλμάνοι τους «Σατανικούς Στίχους»…


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Πατσαβούρα!».


Απάντηση: Η κ. Κανέλλη προτού εισπράξει το δοθέντα γνωστό χαρακτηρισμό, ο οποίος είναι επιεικέστατος «έναντι εκείνων που της έπρεπαν», είχε γράψει εναντίον μου τα παρακάτω τα οποία διάβασα τρεις ημέρες νωρίτερα από την κυκλοφορία του περιοδικού της «Νέμεσις» (Φεβρουάριος 2000):


«Ο κ. Γιαννόπουλος είναι όργανο της κυβέρνησης και του κ. καθηγητού πρωθιερέως της. Δεν είναι αυτοφυής εξαιρετική περίπτωση. Ανετράφη ως μασκότ της μεταπολίτευσης σε επίπεδο κανίς, λειτούργησε ως ντόπερμαν της εξουσίας στη δεκαετία των ιδιωτικών ΜΜΕ από το ’89 ως σήμερα και μεταλλάχθηκε διά του εκσυγχρονισμού το 2000 σε πιτ-μπουλ ή και σε λυκάνθρωπο της αντίστασης, ταμπουρωμένος πίσω από την ασυλία του αξιώματός του, όπως το μυθιστορηματικό αυτό ον πίσω από τη νύχτα. Συγνώμη απ’ τα τετράποδα ζητώ!!».


Η ευγενής κυρία δικαιούται να «χαρακτηρίζει», να προσβάλλει, ν’ ασυδοτεί, να παραληρεί και ν’ αυθαδιάζει!


Επίσης υπό τον τίτλο: «Το άσχημο τέλος του Γιαννόπουλου» στο φύλλο της (Νέμεσις – Φεβρουάριος 1999) φιλοξένησε, τα παρανοϊκά – σχιζοφρενικά, ψυχοπαθή του κ. Κεδίκογλου σε 11 ολόκληρες σελίδες.


Ομοίως στο ίδιο περιοδικό της, Νοέμβριος 1999, φιλοξένησε το Μανδίκο υπό τον τίτλο «Και Ταγματασφαλίτης λοιπόν;». Ωσαύτως «φιλοξένησε» ασχημονούντα τον Θ. Κατριβάνο ύστερα από την καταδίκη του, επαναλαμβάνοντα τα ίδια, όπως στο Δικαστήριο, στην εκπομπή της στο «ALTER 5». Το ίδιο και τον Β. Κεδίκογλου, όπως και τον Τ. Παππά και άλλους εναντίον μου.


Και τελειώνοντας δηλώνω ότι έχοντας η κυρία «ξεσαλώσει» παρενέβη βιαίως στη διάρκεια της συνέντευξής μου στο Νάσο Αθανασίου (Mega) με τη γνώριμη γλώσσα της, ότι είναι «ο ομφαλός της δημοσιογραφίας», και «του πνεύματος», και της «ηθικής… κριτικής» για να λάβει τα επιεικώς προσήκοντα.


Αντώνης Ρουπακιώτης πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών


Παράπτωμα: Οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ πήγαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσουν με τον υπουργό τα προβλήματα του κλάδου… Πλην όμως ο υπουργός ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τους εκάστοτε προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου. Κατέστη αυτό σαφές, δε, όταν έξαλλος πέταξε στην ομήγυρη ένα πάκο με χαρτιά που έτυχε να κρατά εκείνη την ώρα στα χέρια του…


Συνήθεις προσφωνήσεις:


«Ρουπακιώτατος» αλλά και «Ρουπακιωτάκος», «καραγκιόζης», «ψεύτης», «λουφατζής της δικτατορίας», «του χρειαζόταν να τον στείλω στον διάολο».


Απάντηση: Προκαταβολικά θέλω να γνωστοποιήσω, ότι στην τελευταία δικηγορική εκλογή τον κ. Ρουπακιώτη τη δεύτερη Κυριακή τον ψήφισα και φανερά, γιατί πρόσεξα πάντοτε το συμφέρον της δημοκρατίας και της δημοκρατικής μας παράταξης έναντι της Δεξιάς εχόμενος στερρώς και αμετακινήτως της αντιλήψεως: «Ο λαός δεν ξεχνά ­ τι σημαίνει δεξιά».


Και με λύπη μου θέλω να στιγματίσω και να ελεεινολογήσω το λάθος του (και το πάθος) να παραστεί συνήγορος της κ. Λιάνας Κανέλλη (εμμέσως και του κ. Μανδίκου) εναντίον μου, στην αντιδικία που έχουμε μεταξύ μας και που η υπόθεση αγωγής μου εναντίον του εκδικάσθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Κι εκεί παρέστη συνήγορός της, όταν τα παλιά τα είχα σβήσει και με επεσκέπτετο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πότε μόνος, πότε μετά του Προεδρείου των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους, ωσάν να μη συνέβη τίποτε.


Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δημοσιογράφος


Παράπτωμα: Υφίστανται αιτίες ων ουκ έστιν αριθμός ­ εξ ού και δεν επαρκεί ο χώρος για να παρατεθούν στη σελίδα. Στη μετά-Κορκολή εποχή, οι εκπομπές του κ. Τριανταφυλλόπουλου βρήκαν απάγκιο στους γιαννοπούλειους τρόπους ­ και όπως γλαφυρά είπε ο κ. Γιαννόπουλος στο δικαστήριο, «με διαπόμπευσε… να σας πω δηλαδή πως κόντεψα να χάσω και τις εκλογές!».


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Λωποδύτης δημοσιογραφικός», «συκοφάντης διάσημος που χρησιμοποιεί τρόπους χαφιεδικούς» κ.ά.


Απάντηση: Προς το παρόν ετοιμάζεται η προβολή της συνέντευξης Ευαγγελάτου – Τριανταφυλλόπουλου – Βενέτη προέδρου του Δ.Σ. Πειραιά που ξεκίνησε για τον Εισαγγελέα Σακελλαρόπουλο και ο δεύτερος ως επιδέξιος σκηνοθέτης την κατηύθυνε όπως ξεκίνησε από το σπίτι του να πράξει εναντίον μου «με άσο στο μανίκι του» κατηγορώντας τον Υπουργό της Δικαιοσύνης για δήθεν επέμβαση στη Δικαιοσύνη εκ της οποίας αθωώθηκε ο Διοικητής του ΙΚΑ Σολωμός και ότι η υπόθεση αφορούσε τάχα κομπίνα στα φάρμακα του ΙΚΑ από την Κύπρο ­ ενώ το αληθές ήταν διαμάχη για το τι έγιναν τα 10.000.000 του ΙΑΣΩ που ήταν για τη Ν. Δημοκρατία και για τις εκλογές της που χάθηκαν. Καραμπινάτη δηλαδή συκοφαντία που ο β’ βαθμός της Δικαιοσύνης κατά πλήρη διαστροφή πραγματικών περιστατικών και άλλων ενσυνείδητων παραβιάσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Κώδικα ηθικής και δεοντολογίας του Δικαστικού λειτουργήματος είπε ότι «ο άσος στο μανίκι» και η όλη συνέντευξη – συκοφαντία «δεν αφορούσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά τον Σολωμό» και άλλα τινά.


Μιλτιάδης Εβερτ βουλευτής ΝΔ


Παράπτωμα: Προσήλθε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του κ. Τριανταφυλλόπουλου και ως να μην έφτανε αυτό, εδήλωσε πως θεωρεί και φίλο του τον κ. Γιαννόπουλο οπότε και υπέστη την μήνιν του Ευάγγελου…


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Αν είχα τέτοιους φίλους…», «ο άνθρωπος δεν επικοινωνεί με την… υπόθεση!», «έκανες ένα σωρό γκάφες!».


Απάντηση: Εδώ δεν προσήκει καμία απάντηση – απόκρουση! Και ο νοών νοείτω! Οσον αφορά τον κ. Πρόεδρο, «ούτος δεν πρόσεξε» και οδήγησε τη διαδικασία κατά τη δική του την προτίμηση και η οποία διαδικασία είναι αποτυπωμένη στη μαγνητοταινία των τηλεοράσεων που θα προβληθεί προσεχώς όπως σε άλλες στήλες τούτο αναγγέλλεται.


Ελλη Στάη δημοσιογράφος


Και τελειώνουμε με την κ. Στάη.


Παράπτωμα: Προσκάλεσε τον κ. Γιαννόπουλο στην εκπομπή της και, αντί να επιδείξει τον σεβασμό που εκείνος θεωρούσε πως οφείλει, εκείνη έκανε τη δουλειά της ­ του απηύθυνε τις πλέον καυστικές των ερωτήσεων. Δεν υποχώρησε ούτε καν όταν άκουσε το «και μη κοιτάζεις εμένα με αυτό το ειρωνικό ύφος…».


Συνήθεις προσφωνήσεις: «Τσούγδω!».


Απάντηση: Το «Τσούγδω» δεν έχει κακή έννοια, αλλ’ αντιθέτως καλή: φαίνεται ότι παρήχθη από το «τσούζει» ­ επιρρηματική έκφραση, λέξη που άκουγα στο χωριό μου από μικρό παιδί και σημαίνει στη Γορτυνία την πικρή και την πιπεράτη γυναίκα, με τη δηκτική και την τσουχτερή γλώσσα! Εξυπνη και ανυποχώρητη στην κριτική της αλλά μέσα στην αλήθεια. Οπως π.χ. «είναι αυτή μια τσούγδω, που δε χαρίζει κάστανα», που λένε στη Γορτυνία, αλλά κι αλλού μου λένε. Συνεπώς έπαινος. Κι όχι ψόγος για την κ. Στάη.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία


Με την οφειλόμενη τιμή


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ