Από την εποχή του… αχτύπητου διδύμου των Τρέβορ Ρος και Τόνι Λάγκλεϊ έχει να φορέσει «εισαγόμενα παλτά» η ΑΕΚ. Οι δύο Αγγλοι, τους οποίους είχε τραβήξει μαζί του στη Νέα Φιλαδέλφεια ο τότε τεχνικός της ΑΕΚ συμπατριώτης τους κ. Τζον Μπάρνσγουελ, ήταν οι τελευταίοι ξένοι που πέρασαν και δεν έμειναν. Πήγαν το καλοκαίρι του ’83 και έφυγαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.


Επόμενη «αποτυχημένη επιλογή» για την ΑΕΚ αποδείχθηκε ο Τσέχος Φράντισεκ Σταμπάχερ. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του ’84 και στις 10 συμμετοχές που πρόλαβε να έχει, προτού τον διώξει ο τότε προπονητής, Αυστριακός κ. Βέντσελ Χάλαμα, είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία.


Από τότε ως σήμερα η ΑΕΚ δεν ψώνισε ποτέ με κλειστά μάτια από το διεθνές παζάρι, έτσι είχε την τύχη να μην αγοράσει άλλα… παλτά. Από το ’88 ως το ’96 ο κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς φρόντιζε να διαλέγει πάντα το καλύτερο.


Από το ’96 ως σήμερα, στη «μετά Μπάγεβιτς» εποχή, η ΑΕΚ δεν έχασε τη διορατικότητά της στην επιλογή των ξένων, υπήρξαν όμως αλλοδαποί που, ενώ ήρθαν με πολύ καλές συστάσεις, δεν «έπιασαν». Ο «μουντιαλικός» Ρουμάνος Αντον Ντόμπος δεν κατάφερε να γίνει ο «αντι-Μανωλάς», έστω και αν έχει πολλές δικαιολογίες. Ο επίσης εκ Γαλλίας και Μουντιάλ ’98 Βούλγαρος Ιλιαν Ιλιεβ έμεινε μόνο για έξι μήνες και δεν κατάφερε να πείσει τους κκ. Στεπάνοβιτς και Μπλαχίν για τη χρησιμότητα της παρουσίας του. Ο Ιταλός εξ Αυστραλίας Αλβιν Τσέκολι ήρθε χωρίς ιδιαίτερες συστάσεις τον περασμένο Ιανουάριο και έφυγε πριν από περίπου έναν μήνα χωρίς κανένας να το αντιληφθεί. Στις ημέρες μας ο σκοπιανός διεθνής αμυντικός Μπόμπαν Μπαμπούνσκι έμεινε ελεύθερος.


Αν υπήρχε σχετικό βραβείο… «καψούρας», η απονομή θα είχε γίνει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο από τους φίλους της ΑΕΚ στον Νίκα Παντούρου. Από τον Ιούνιο του ’97 ως τον Ιανουάριο του ’98 άκουσαν και διάβασαν σε τρεις μεταγραφικές περιόδους ότι ο ρουμάνος διεθνής επιθετικός, θα ντυθεί στα κιτρινόμαυρα. Ο Παντούρου ανήκε τότε στην πορτογαλική Μπενφίκα.