Μπορεί ο σουλτάνος του μικρού κρατιδίου να είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν είναι και ο πιο δημοφιλής. Μέσα από τα χέρια του παίρνει αυτή την πρωτιά ο άσωτος αδελφός του, του οποίου τα καμώματα δεν έχουν τέλος




Στους φίλους του ο πρίγκιπας του Μπρουνέι είναι γνωστός ως PJ (Πι-Τζέι) και οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά ότι δεν γεννήθηκε αυτός για μεγάλη ζωή αλλά η μεγάλη ζωή γεννήθηκε γι’ αυτόν. Οπως λοιπόν η ζωή πολλών πλούσιων ανθρώπων, έτσι και του Τζέφρι είναι μια συλλογή από διακρίσεις, έπαθλα και κατακτήσεις. Η δική του «συλλογή» λοιπόν απαρτίζεται από τέσσερις γυναίκες, τρία παιδιά και 600 αυτοκίνητα. Επίσης του ανήκει ένα γιοτ που το έχει ονομάσει «Tits» (βυζιά). Ενώ μέρος της αμύθητης περιουσίας του αποτελούν ακίνητα στο Λονδίνο, το Λος Αντζελες και το Λας Βέγκας.


Η αντίληψη ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν κάθε είδους διασκέδαση δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως καινούργια στη βασιλική οικογένεια του Μπρουνέι. Ο ίδιος ο σουλτάνος όταν επρόκειτο να γιορτάσει τα 50ά του γενέθλια, τον Ιούλιο του 1996, ξόδεψε πάνω από 25 εκατ. δολάρια για το πάρτι και έδωσε άλλα 15 εκατ. δολάρια ως αμοιβή στον Μάικλ Τζάκσον για να τραγουδήσει τρία τραγούδια.


Για τον αδελφό του σουλτάνου, τον 44χρονο Τζέφρι, τα έξοδα για διασκέδαση είναι ακόμη πιο υψηλά ακόμη και από τα αστρονομικά ποσά που ξοδεύει ο σουλτάνος. Οταν στα χέρια του Τζέφρι δίδονται δισεκατομμύρια για να επενδυθούν και αυτός τα σπαταλά για τη διασκέδασή του, είναι ένας σοβαρός λόγος για να φέρει σε ρήξη τον σουλτάνο με τον πρίγκιπα αδελφό του.


Οι σπατάλες του PJ δεν είναι ο μοναδικός λόγος που εξοργίζει τον σουλτάνο, καθώς τα ερωτικά σκάνδαλα είναι στην ημερήσια διάταξη του Μπρουνέι και όχι μόνο· αφού τα καμώματα του πρίγκιπα μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο μέσα από τα πρωτοσέλιδα των δυτικών περιοδικών και εφημερίδων δίνοντας έτσι τροφή για σχόλια στους «φίλους» του σουλτάνου.


Η μικροσκοπική αυτή τροπική χώρα βρίσκεται στη βορειότερη ακτή της νήσου Βόρνεο. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες μοναρχίες του κόσμου και ο σουλτάνος του Μπρουνέι είναι ο πολιτικός, θρησκευτικός αλλά και οικονομικός ηγέτης της. Το θρήσκευμα που κυριαρχεί είναι ο ισλαμισμός, πράγμα που σημαίνει ότι το αλκοόλ απαγορεύεται και η κατοχή οποιουδήποτε ναρκωτικού τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Οι κανόνες όμως δεν σταματούν εκεί. Το φύσημα ή το ξύσιμο της μύτης σε δημόσιο χώρο είναι αξιόποινη πράξη. Ενώ όταν κάποιος θέλει να δείξει με το δάχτυλο επιτρέπεται μόνο με τον αντίχειρα (ο «δείκτης» θεωρείται αδίκημα). Τέλος κίτρινο χρώμα ­ όσο και αν είναι αυτό στη μόδα ­ μπορούν να φορούν μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.


Ο πλούτος στο Μπρουνέι προέρχεται από το πετρέλαιο (ανακάλυψη του 1929) και υπολογίζεται γύρω στα 50 δισ. δολάρια. Ερευνες όμως στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έδειξαν ότι το πετρέλαιο θα στερέψει σε 50 χρόνια. Τότε ήταν που ο σουλτάνος άρχισε να επενδύει τα χρήματά του ανά τον κόσμο. Παρά λοιπόν τις σπατάλες που γίνονται στο Μπρουνέι κανένας από τους 300.000 κατοίκους δεν τολμά να παραπονεθεί για την ασύδοτη ζωή του σουλτάνου αλλά πολύ περισσότερο για αυτή του αδελφού του. Η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα εισοδήματα χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις. Η κυβέρνηση διορίζει περίπου 80% του εργατικού δυναμικού κάθε χρόνο ενώ την ημέρα των γενεθλίων του σουλτάνου παίρνουν αύξηση.


Ο Χασανάλ Μπολκία, 53 ετών σήμερα, έγινε ο 29ος σουλτάνος του Μπρουνέι όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1967. Ο ίδιος έχει τέσσερις γιους και έξι κόρες από τις δύο συζύγους του. Η δεύτερη γυναίκα του, η βασίλισσα Μάριαμ, ήταν και η αγαπημένη του αφού μαζί της έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο.


Η βασίλισσα τώρα ζει σε ένα παλάτι (κόστους 120 εκατ. δολαρίων) ειδικά φτιαγμένο γι’ αυτή. Ενώ ο σουλτάνος ζει σ’ ένα άλλο 1.788 δωματίων, το οποίο κόστισε περίπου 400 εκατ. δολάρια για να χτιστεί και έχουν χρησιμοποιηθεί 64 στρέμματα ιταλικού μαρμάρου για την κατασκευή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο παλάτι υπάρχουν 2.000 τηλεφωνικές συσκευές και τα είδη υγιεινής στο μπάνιο είναι καλυμμένα με χρυσό 14 καρατίων, ενώ στην κεντρική τραπεζαρία (όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 4.000 άτομα) υπάρχουν 50 κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Για την αγορά δε των επίπλων έχουν ξοδευτεί περισσότερα από 13 εκατ. δολάρια. Ζωγραφικοί πίνακες των Γκογκέν, Μονέ και Βαν Γκονγκ βρίσκονται κρεμασμένοι στους τοίχους.


Περιμετρικά του παλατιού υπάρχουν άλλες επτά αρχοντικές κατοικίες, πισίνες, γήπεδα τένις, ένα πλήρες αθλητικό κέντρο καθώς και ένας κλιματιζόμενος στάβλος για 200 πόνι τα οποία ο σουλτάνος χρησιμοποιεί για το αγαπημένο του άθλημα, το πόλο. Τέλος υπάρχει χώρος στάθμευσης για 350 αυτοκίνητα. Ο σουλτάνος άλλωστε είναι ο μεγαλύτερος συλλέκτης στον κόσμο αυτοκινήτων Ρολς Ρόις ­ 153 τον αριθμό ­ καθώς επίσης και 12 σπορ αυτοκινήτων Αστον Μάρτιν.


Σε μια χώρα λοιπόν όπου είναι κακούργημα να συζητάς για τα έξοδα της κυβέρνησης, ο οικονομικός εφιάλτης έγινε ο πρίγκιπας Τζέφρι, ο μικρός αδελφός του σουλτάνου. Ο περιβόητος πλέιμποϊ, σύμφωνα με πληροφορίες του υπεύθυνου ασφαλείας της βασιλικής οικογένειας, περιπλανιέται ανά τον κόσμο συνοδευόμενος πάντα από ένα χαρέμι 15 ως 20 γυναικών. Ο Ρόμπερτ και ο Ράφι Μανουκιάν, δύο αγγλολιβανέζοι επιχειρηματίες που ήταν έμπιστοι σύμβουλοι του σουλτάνου ως το 1980, μήνυσαν τον Τζέφρι γιατί τους έμπλεξε σε μια «δουλειά»: Κρατούσαν με τη βία 40 γυναίκες σε κάποιο ξενοδοχείο του Λονδίνου και τις εκμεταλλεύονταν.


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ενδιαφέρον του πρίγκιπα ήταν και εξακολουθεί να είναι η αναζήτηση όμορφων κοριτσιών και η μεταφορά τους στο Μπρουνέι. Εχει μάλιστα οργανώσει ένα διεθνές δίκτυο αναζήτησης κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Την άνοιξη του 1995 προσέλαβε την Ελίζαμπεθ Καν για να του βρίσκει όμορφα κορίτσια στο Λονδίνο.


Στον αγώνα εύρεσης όμορφων κοριτσιών η Καν υπέγραψε συμβόλαιο με τη Σάνον Μαρκέτικ, Μις ΗΠΑ. Το συμβόλαιο ήταν έξι εβδομάδων και επιβεβαίωνε ότι η Μις ΗΠΑ, αντί του ποσού 127.200 δολαρίων (21.200 δολάρια την εβδομάδα) προσλαμβανόταν για δημόσιες σχέσεις χωρίς παραπάνω εξηγήσεις. Μέσα στην συμφωνία ήταν ότι η Μαρκέτικ θα μπορούσε να κρατήσει όλα τα δώρα, τα ψώνια αλλά και τα κοσμήματα που θα της δίνονταν.


Η φιλόδοξη Μαρκέτικ, 28 χρόνων, από τα λεγόμενα της Καν πίστεψε ότι ζητούσαν μια κοπέλα για μια σύντομη μεν αλλά καθ’ όλα νόμιμη εργασία.


Οταν η Μις ΗΠΑ έφτασε στο Μπρουνέι και της ζητήθηκε να κάνει σεξ με το πρίγκιπα, αυτή ζήτησε αμέσως να επιστρέψει στην πατρίδα της όμως της το αρνήθηκαν. Οπως λέει η ίδια της είχαν πάρει το διαβατήριο αλλά και το εισιτήριο επιστροφής. Η Μαρκέτικ δεν είναι όμως το μοναδικό μοντέλο που βρέθηκε στο Μπρουνέι και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ερωτικά.


Η νίκη της Αμερικανίδας μοιάζει μάλλον δύσκολη. Η ζωή του μοντέλου έχει γίνει όμως γενικότερα δύσκολη, αφού τώρα πια δεν είναι εύκολο να βρει δουλειά ύστερα απ’ όλη αυτή τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.


Ο συγχρονισμός των γεγονότων όμως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χειρότερα. Με το τέλος του 1997 το Μπρουνέι ήταν κάτω από ασυνήθιστες οικονομικές πιέσεις. Από τη μια η μείωση των τιμών του πετρελαίου και απ’ την άλλη η ασιατική οικονομική κρίση. Το κερασάκι της τούρτας όμως ήρθε να το εναποθέσει το περιοδικό «Forbes» το οποίο υποβίβασε τον σουλτάνο στον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο από πρώτο που τον θεωρούσε μέχρι πρόσφατα. «Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…».